Interviews Yogapaspoort

Debby: “Door yoga geloof ik in mijn eigen kracht”

yoga Debby van Boxtel

Bikram yoga was voor Debby dé manier om minder last te hebben van de donkere en koude maanden van het jaar. Ze wist toen nog niet dat yoga haar compleet zou veranderen. Debby: “Ik ben niet meer bang voor wat anderen van me vinden, want ik weet wat ik aan mezelf heb.”

Naam + leeftijd:

Debby van Boxtel, 29 jaar.

Hoe ben je in aanraking gekomen met yoga?

“Ik heb altijd last van seasonal affective disorder in de donkere en koude maanden van het jaar. Een vriendin raadde mij aan mee naar bikram yoga te gaan, omdat zij daar veel baat bij had. Bikram yoga doe je in een zaal van 42 graden Celsius. Ik had er niet zulke hoge verwachtingen van, maar voelde me als nieuw na die eerste les. Die hitte was voor mij een warm welkom, al moeten sommigen er niet aan denken.”

“Vanuit daar ben ik op reis gegaan, waar eigenlijk alle yoga die je doet bikram yoga is, zodra je in de tropen reist. Ik vond op een afgelegen eilandje in de Caraïben een boek over de yogafilosofie en zag dat als een teken om mijn spirituele pad nou eens echt te gaan volgen. Eenmaal terug in Nederland ben ik dat ook gaan doen. Sinds 2015 volg ik een hatha yoga opleiding. Soms mis ik de bikram lessen wel waarmee ik begon, maar die kan ik hier in de buurt niet volgen.”

Ik ben niet meer bang voor wat anderen van mij denken, ik weet wat ik aan mezelf heb.

Welke yogasoort doe je en waarom?

“Ik doe nu dus een hatha opleiding, maar volg zelf daarnaast ook yin yoga. Toen ik zwanger was heb ik natuurlijk aan zwangerschapsyoga gedaan en via internet doe ik ook veel vinyasa en gentle yoga. Ik heb voor een hatha opleiding gekozen omdat deze zeer uitgebreid is en daar de filosofie ook aan bod komt in de drie jaar dat hij duurt. Een goede basis voor yoga! Gentle yoga doe ik vooral omdat ik afgelopen jaar heel weinig energie heb gehad doordat ik het HELLP syndroom heb gehad en oververmoeid en depressief thuis kwam te zitten. Ik wilde toch yoga blijven doen, dus dan maar op een laag pitje. Lief zijn voor jezelf is heel belangrijk.”

Wat zijn je favoriete yogahoudingen?

“De kameelhouding, dat vind ik een heerlijke hartopener en backbend, ik voel me dan heel krachtig en vrij. De danser ook, die voelt sierlijk maar vergt stiekem veel concentratie. Ik hou denk ik gewoon heel erg van hartopeners!”

Wat heeft yoga jou gebracht?

“Ik sta veel positiever in het leven en ben compleet omgeslagen van feestbeest naar iemand die bewust leeft. Ik kan beter alleen zijn, hoef niet meer overal bij te zijn en ben gelukkig met wie ik ben. Ik kan wel zeggen dat het me compleet veranderd heeft, in positieve zin. Ik ben niet meer bang voor wat anderen van me vinden, want ik weet wat ik aan mezelf heb. Het heeft me vertrouwen in mezelf en het leven teruggegeven, ik ben gaan geloven in mijn eigen kracht.”

Yoga associeer ik met de bron van het leven, oerkracht terugvinden in jezelf en jezelf omarmen.

Associeer jij yoga met hindoeïsme?

“Ik heb op de opleiding natuurlijk wel geleerd dat yoga zijn oorsprong heeft in het hindoeïsme, dat het een van de zes filosofische systemen is. Maar dat ligt zo ver bij mijn eigen leefwereld vandaan, dat ik in het dagelijks leven yoga absoluut niet associeer met hindoeïsme. Ik associeer het eerder met de bron van leven, oerkracht terugvinden in jezelf en jezelf omarmen. As above, so below, as within, so without. Dat is yoga voor mij: leren wat non-dualiteit is en constante zelfreflectie.”

Wat is jouw tip voor beginnende yogi’s?

“Kijk niet af bij anderen, maar voel goed in je eigen lichaam. Het gaat niet om het resultaat, maar om de weg ernaar toe. Je leert zo je eigen grenzen kennen, en kunt die in je dagelijks leven dan ook beter aangeven.”

Ben of ken jij iemand die we moeten interviewen over yoga? Stuur dan een mailtje naar info@zenzoekers.nl.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply