Yoga Zen doen

Deze yoga-ontdekkingen deed ik de afgelopen tijd

Deze yoga-ontdekkingen deed ik de afgelopen tijd

De afgelopen weken bracht ik veel meer tijd op mijn yogamatje door. Niet alleen voel ik me nu de fitste versie van mezelf, ik deed hierdoor ook een aantal mooie ontdekkingen. Zo ontdekte ik wat de perfecte achtergrondmuziek is als je yoga doet en door welke houding je als een blok slaapt. 

In de zomer van 2016 deed ik een hele geslaagde yogachallenge. Ik nam mij toen voor om de rest van mijn leven iedere dag yoga te blijven doen, maar je weet hoe zulke dingen gaan; vroeg of laat verzin je een smoesje en vergeet je hoe fijn het eigenlijk was. Twee weken geleden fietste ik na een yogales naar huis en dacht ik aan deze maand vol yoga. Thuis las ik het artikel dat ik hierover schreef en werd ik verrast door de volgende zinnen:

Het maakte niet uit hoe lang ik yoga doe, daarna voel ik me altijd beter.

en

De grootste overwinning is dat ik na een dag werken niet zo’n last meer heb van mijn schouders en dat ik er zelfs naar uitkijk om weer yoga te doen.

‘Hoe kan ik dat nu vergeten zijn?’, dacht ik na het lezen. Die week had ik weer een zeurend gevoel in mijn schouders en zocht ik driftig naar een oplossing, niet wetende dat de oplossing gewoon in de hoek van mijn kamer stond: mijn yogamatje. Om een lang verhaal kort te maken: ik doe weer iedere dag yoga. Deze extra tijd op mijn yogamat zorgde voor de volgende ontdekkingen:

1. Er is eindeloos veel mooie muziek om yoga op te doen

Tijdens een yogales vind ik het fijn als het stil is en ik alleen de stem van de docent en mijn ademhaling hoor. Als ik thuis yoga doe, vind ik achtergrondmuziek juist wel fijn. Een yogadocent tipte pas de muziek van Moby. Deze Amerikaanse muzikant is vooral bekend van zijn elektronische muziek, maar hij heeft ook speciale muziek gemaakt om te luisteren als je yoga doet, gaat slapen of mediteert. Je kunt deze ambient muziek hier gratis downloaden. Op Spotify luister ik graag naar deze Yogalove-afspeellijst. Ook het album ‘Video Games’ van Lana Del Rey is verrassend fijn om yoga op te doen.

2. De kaars is de beste houding voor het slapen

Lisa vertelde laatst dat ze als een blok slaapt als ze voor het slapen de gebroken kaars houding doet. Hier was niets van gelogen, want deze houding zorgt er inderdaad voor dat je lekker slaapt. Met mijn korte hamstrings doe ik liever de kaars (dus zonder muur), want dat gaat een stuk makkelijker. De kaars en de gebroken kaars staan bekend als houdingen die je zenuwstelsel kalmeren. Heel geschikt voor het slapen dus! Hier vind je meer yogahoudingen die perfect zijn om voor het slapen te doen.

3. Jezelf geen tijdslimiet geven, is het beste dat je kunt doen

Als mensen horen dat ik het liefst iedere dag yoga doe, denken ze vaak dat ik mij minstens een uur per dag in het zweet rek en strek. Dat is niet waar. Net zoals in 2016, geef ik mezelf geen tijdslimiet en gaat het erom dat ik yoga doe, niet hoe lang ik het doe. In een tijdschrift las ik pas dat negentig procent van het effect van yoga is dat je komt opdagen. Of dat nu thuis is of in een yogales.

4. Hartopeners zijn geweldig voor iedereen met een kantoorbaan

Hoe goed ik ook op mijn houding let, aan het eind van een werkdag heb ik vaak last van mijn schouders en nek. Vast herkenbaar voor mensen die ook veel achter de computer zitten. Nu ik meer yoga doe, is deze zeurende pijn zo goed als weg. Iedere dag doe ik in ieder geval een paar hartopeners, zoals de koeienkop, kameelhouding en de boog. Deze YouTube-video van Ekhart Yoga is ook een aanrader.

 5. Een yogavideo van jezelf maken, is zo gek nog niet

‘Hoe zie ik er eigenlijk uit als ik yoga doe?’, vroeg ik me deze week af. Om antwoord op deze vraag te krijgen, filmde ik mezelf. Door het terugkijken van de video ontdekte ik dat ik mijn handen in de neerkijkende hond beter iets anders neer kan zetten en dat ik er helemaal niet zo klunzig uit zie als ik yoga doe.

Doe jij yoga? En heb jij nog een yoga-ontdekking gedaan?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Janna
  16 april 2018 at 12:27

  Wat een mooi artikel! Ik heb gelijk zin om nóg meer yoga te doen. Gek hoe je soms kan vergeten welke dingen je echt goed doen voelen. Ik ga de kaars eens proberen voor het slapen, ik ben benieuwd wat dat voor mijn (niet al te beste) slaap doet 🙂

  • Reply
   Shirah
   22 april 2018 at 15:11

   Ha wat leuk! Laat je het weten als je de kaars geprobeerd hebt?

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.