Psyche Zen denken

Dichtbij jezelf blijven? De schildpad is je rolmodel

In deze wereld moeten we veel, maar we willen misschien wel iets heel anders. Het is dan lastig om trouw aan jezelf te zijn. Een schildpad weet als geen ander wat je kunt doen om dichtbij jezelf te blijven. Wat kunnen we van dit dier leren?

Richt je aandacht naar binnen

Om te weten wat je wilt, moet je jezelf (leren) kennen. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Ontdekken wie je bent kost tijd en zelfs al heb je heel wat jaren van zelfreflectie achter de rug, dan kun je nog steeds nieuwe kanten van jezelf ontdekken. Waarschijnlijk zeggen we het vaak genoeg, maar meditatie is ook hierbij een goede manier om stil te staan bij hoe je je voelt en waar je naar verlangt. Vijf minuten afstand nemen van waar je op dit moment mee bezig bent, kan ook al verschil maken.

De deur naar het geluk gaat naar binnen open.

Neem geen overhaaste beslissingen

Een schildpad is niet de snelste (duh). Het wil alleen niet zeggen dat een schildpad daardoor nergens komt. Integendeel, door de tijd te nemen creëer je juist meer ruimte. Die ruimte kun je gebruiken om je eigen ritme te vinden. Niet voor niets is er het spreekwoord ‘haastige spoed is zelden goed’. De tijd heb je uiteindelijk zelf in de hand, ongeacht de druk van anderen of de taken die nog op je liggen te wachten.

De snelle weg brengt zelden geluk. Waarheen je ook reist, op snelle benen met gejaagde geest raak je toch alleen maar jezelf kwijt.

Vind je eigen evenwicht

Emoties heb je niet altijd in eigen hand. Als je ergens boos of verdrieting om wordt, dan is dat nu eenmaal zo. Het is alleen beter als dit soort gevoelens niet de overhand krijgen, want dan kun je uit evenwicht raken. Hoe kom je dan toch weer dichtbij jezelf? ‘Afstand’ is hierbij het toverwoord. Je kunt je eeuwig druk blijven maken over bepaalde dingen, maar als je er niks aan kunt doen, waarom zou je je er dan nog mee bezig houden? Zoals ik eerder schreef: soms gebeuren er dingen waar je geen grip op hebt. In plaats van erover in te zitten en je er dus aan vast te klampen, kun je je energie beter gebruiken om de rust in jezelf terug te vinden.

Wanneer de geest rustig wordt, onstaan vanzelf helderheid en onmetelijke ruimte.

De volgende keer als je echt niet weet wat je moet doen, stel je dan voor hoe een schildpad zou reageren. Ik ken niet veel mensen die een schildpad als lievelingsdier hebben, maar misschien brengt dit artikel daar verandering in.

Bron: De 7 Geheimen van de Schildpad.

Hoe blijf jij dichtbij jezelf?

You Might Also Like

1 Comment

  • Frank Akihary
    29 maart 2018 at 12:18

    Wat een ” GOED ” geschreven artikel. Dit inspireert me .

  • Leave a Reply