Psyche Zen denken

Dit is hoe je stilstaat bij moeilijke momenten

Dit is hoe je omgaat met moeilijke momenten

Pas las ik voor het eerst een boek van Brené Brown: ‘Sterker dan ooit’. Hoewel ik haar nieuwste boek geen aanrader vind (te Amerikaans en langdradig), zit er wel een boodschap in die ik graag wil delen.

Schaamte, spijt, je kwetsbaar opstellen en imperfecties zijn typische Brené-onderwerpen. In een tijd waarin social media je de indruk geeft dat iedereen perfect is, komen deze onderwerpen als geroepen. Met ‘Sterker dan ooit’ laat Brené zien dat het veel interessanter is om alles wat buiten de norm valt te onderzoeken. Ben je onzeker over een project op je werk, loop je in je relatie tegen bepaalde dingen aan of heb je het gevoel dat je hebt gefaald omdat je thuis zit vanwege een burn-out – dit zijn stuk voor stuk voorbeelden die uitnodigen om jezelf een aantal goede vragen te stellen in plaats van het snel te vergeten.

Wees een detective

Waarom zou je uitvoerig stilstaan bij elk ongemakkelijk of moeilijk moment? Natuurlijk is het in sommige gevallen niet gek om meteen in actie te komen. Als er nood aan de man is, kun je niet eerst zeggen: “Maar wacht even mensen, wat is er aan deze situatie vooraf gegaan?” Toch zijn we in het dagelijks leven het vooral gewend om vooruit te denken en door te gaan. Maar juist door te vertragen en pijnlijke situaties opnieuw af te spelen in je hoofd, vergroot je je bewustzijn en bevorder je je persoonlijke groei.

Volgens Brené vind je betekenis en wijsheid als je de waarheid vergelijkt met het verhaal dat je hebt verzonnen. Normaal gesproken vullen we verhalen in met voorkeursemoties. “Oh, dat zal wel daar en daaraan liggen.” Maar hierdoor zie je belangrijke elementen over het hoofd en kom je niet tot de echte kern. Brené heeft een techniek waardoor je als het ware je eigen verhaal binnenloopt en elk element als een detective onder de loep neemt.

We kunnen niet sterk weer opstaan zonder eerlijk verslag van de verhalen die we verzinnen – Brené Brown.

Stoei met je eigen verhaal

In haar boek heeft Brené het over een ‘SEV’; dit is een stormachtige eerste versie van het verhaal. Hierin schrijf je alles op wat je denkt en voelt, het kan niet intiem genoeg zijn. Brené adviseert het als een opsomming op te schrijven. Daarna begin je met ‘stoeien’: elk punt ga je langs om te kijken wat hiervan waar is. Maak daarbij gebruik van deze checklist:

 1. Wat moet ik nog meer leren en begrijpen over de situatie?
  – Wat weet ik objectief?
  – Welke veronderstellingen doe ik?
 2. Wat moet ik nog meer leren en begrijpen over de andere mensen in het verhaal?
  – Wat voor extra informatie heb ik nodig?
  – Welke vragen of welke uitleg zouden helpen?
 3. Wat moet ik nog meer leren en begrijpen over mezelf?
  – Wat gaat er onder mijn reactie schuil?
  – Wat voel ik echt?
  – Welke rol speelde ik?

Neem de tijd om deze vragen te beantwoorden.

Feiten versus fabels

Zelf heb ik een SEV gemaakt van de scheiding van mijn ouders. Nu ben ik van nature al behoorlijk analytisch, dus vragen heb ik genoeg gesteld toen mijn ouders gingen scheiden. Maar door nog eens kritisch te kijken naar het plaatje dat ik heb gevormd, heb ik een aantal feiten kunnen onderscheiden van fabels. Ook is er soms geen antwoord. Dat vind ik best moeilijk, want op de één of andere manier wil ik toch kunnen verklaren waarom iets is gebeurd en vul ik daarom onbewust antwoorden in.

Oncomfortabel

Omdat je niet elke dag een grote gebeurtenis gaat ontleden, nodigt de boodschap van Brené wat mij betreft uit om eens wat vaker kleine, moeilijke momenten onder de loep te nemen. In plaats van altijd maar de sterke kant van jezelf te laten zien, zie ik het als een oproep om je aandacht te richten op datgene wat je onzeker of angstig maakt. Of eigenlijk elke situatie waarbij je je oncomfortabel voelt. Misschien dat het eerst voelt alsof je langzaam de afgrond in gaat, maar het zal je op de lange termijn verder brengen dan je denkt.

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Heb jij ook een boek van Brené Brown gelezen?

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply