Minimaliseren Zen doen

Dit is ook minimaliseren: beter omgaan met tijd

Heb jij enig idee hoeveel tijd je per dag op je telefoon kijkt, doelloos computert of tijd doorbrengt met familie en vrienden? Wij niet altijd. Omdat minimaliseren meer is dan vuilniszakken vullen met spullen die je niet nodig hebt, gaan we dit drie dagen bijhouden. Doe je mee? 

De jongste minimalist van Nederland, Yannick, heeft ons geïnspireerd om bij te houden waar we tijd aan besteden, van slapen tot social media. Confronterend, maar waarschijnlijk ook heel leerzaam. Want toen Yannick erachter kwam waar hij precies zijn tijd aan besteedt en wat hij daaraan wilde veranderen, gingen zijn rapportcijfers omhoog.

Wat hopen we hiermee te bereiken?

Lisa: “Nu ik bezig ben met mijn scriptie, lijkt het alsof mijn dagen er elke dag hetzelfde uitzien. Maar is dat wel echt zo? Ik studeer veel, maar er zijn ook genoeg momenten waarop ik iets anders doe. Ik ben dus heel benieuwd of ik na deze challenge genuanceerder denk over mijn tijdsbesteding. Ook wil ik meer doen met hobby’s (mandala’s inkleuren, lezen, schrijven, yoga). Uit gemak kijk ik eerder een programma terug op mijn laptop dan dat ik echt iets voor mezelf doe. Dat kan ook best natuurlijk, maar het wordt wel erg eentonig als ik na een dag studeren ook nog eens elke avond naar een beeldscherm kijk. Ik vertel mezelf vaak dat het leven pas echt begint als ik klaar ben met mijn studie. Vrij is dan ook echt vrij, maar wat als ik nu van de tijd gebruik maak?”

Shirah: “Eerder schreef ik een artikel over het zo zinvol mogelijk gebruiken van je tijd. Ik probeer heel bewust met mijn tijd om te gaan, al lukt dit natuurlijk niet altijd. Dat is ook één van de redenen dat ik een tv heb zonder zenders en pas een lijst heb gemaakt met de dingen die ik het belangrijkste vind in mijn leven. Zoals in de natuur zijn, iets creatiefs doen en vrienden en familie zien. Na deze drie dagen hoop ik dat ik (nog) beter prioriteiten kan stellen. Ik verwacht dat ik tot de ontdekking kom ik dat ik veel meer tijd besteed aan doelloos computeren en Instagram dan ik denk. Deze tijd kan ik ook beter, leuker of anders gebruiken. Niet op een krampachtige manier, want er is ook niets mis met even helemaal niets doen.”

En zo pakken we het aan

De komende drie dagen gaan we bijhouden hoeveel tijd we aan de volgende dingen besteden:

 • Slapen
 • Social media/doelloos computeren
 • Werken
 • Tv-kijken
 • Huishouden (haha!)
 • Relaties
 • Sporten
 • Hobby’s

Het wordt waarschijnlijk lastig om de tijd in categorieën te verdelen, omdat sommige dingen elkaar overlappen. We hebben ervoor gekozen om niet de basisbehoeftes, behalve slapen, mee te nemen in de meting. Dat is natuurlijk niet zo interessant (twee minuten tandenpoetsen blijft twee minuten). Het resultaat van deze challenge zien jullie volgende week in een eerlijk artikel vol cirkeldiagrammen!

Time is what we want most, but what we use worst – Willam Penn

Doe jij mee? 

BewarenBewaren

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Iris
  18 april 2016 at 09:45

  Ah super interessant dit. Ik probeer zelf ook om de dingen te doen die ik echt leuk vind (zoals lezen, schilderen etc.) en niet elke keer maar een serie ofzo te gaan kijken. Dat is ook leuk, maar inderdaad niet elke keer. Ik ben heel benieuwd naar jullie uitkomsten!

 • Reply
  Doinja
  18 april 2016 at 10:50

  Ik ben benieuwd! Ik ben al goed op weg (vind ik zelf ;-)) maar het kan altijd beter!

 • Reply
  Jeanine
  18 april 2016 at 12:11

  Leuk, ben benieuwd naar jullie uitkomst! Lijkt me wel lastig bijhouden, zeker qua mobiel gebruik. Gaan jullie daarvoor nog speciale apps gebruiken, of gewoon zelf timen?

  • Reply
   Lisa
   19 april 2016 at 09:04

   Ik ken wel Harvest, een soort werktool om je tijd bij te houden. Alleen vind ik het zelf voor drie dagen voldoende om met notities op mijn telefoon te werken. Een tracker bij een tool als Harvest moet je ook telkens aan- en uitzetten, dus dan maak ik liever een schatting.

 • Reply
  Melle
  18 april 2016 at 16:41

  Ik denk niet dat ik klaar ben om mijn eigen gebruik van alles in kaar te brengen en of ik daar gelukkig van wordt 😉 maar ik ben wel heel benieuwd naar jullie inzichten!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.