Psyche Zen denken

Dit is waarom we het druk hebben

Waarom we het druk hebben

“Hoe is het?”, vraagt iemand in de bus. “Druk”, antwoordt de persoon naast hem. Een gesprek dat je over de hele wereld hoort, in alle talen. Maar waarom hebben we het eigenlijk druk? Volgens (bedrijfs)psycholoog en schrijver Tony Crabbe kan het vijf redenen hebben.

1. Druk zijn is makkelijker

Druk zijn is de makkelijkste optie, schrijft Tony Crabbe in Nooit Meer Te Druk. We hebben het druk omdat we niet voor de moeilijke weg kiezen. Onze dag laten we bepalen door onze omgeving en onze inbox in plaats van dat we zelf over een planning nadenken. Het is makkelijker om alleen maar te hoeven reageren. Het is makkelijker om te proberen alles te doen, dan om te kiezen wat wel en wat niet. Er is meer moed voor nodig om minder druk te zijn. 

2. Druk zijn is vermijding

Als we moeten kiezen tussen iets wat ons weinig of iets wat ons veel moeite kost, tussen het doornemen van binnengekomen e-mails of het aanpakken van een complex project, kiezen we als het erop aankomt vaker wel dan niet voor het makkelijke, drukke werk. We gaan woest aan het werk en voeren voor onszelf deze drukte aan als excuus voor het nalaten van werk dat meer nadenken vereist. Eigenlijk verhult het drukke bezig zijn dat je werk aan het uitstellen bent.

3. Druk zijn is een merk

Ik ben het met Tony eens dat druk zijn voor veel mensen een merk is. Hij schrijft dat je door je omgeving te laten zien hoe druk je het hebt, je wilt laten zien hoeveel je waard bent. Druk zijn is een manier om je ambitie te tonen. Door zelfs te klagen over hoe druk je het hebt, werk je aan je eigen merk.

4. Druk zijn is een verslaving

Bijna iedereen kent de verleiding om in een situatie waarin dit eigenlijk niet hoort, zijn telefoon tevoorschijn te halen voor een dosis social media of WhatsApp. In Nooit Meer Te Druk lees je dat deze behoefte zich gemiddeld om de 6,5 minuut voordoet. Elke keer wanneer je je e-mail checkt, komt er een kleine hoeveelheid dopamine vrij. Niet gek dat het zo verslavend is.

5. Druk zijn is wat alle anderen zijn

Er zijn maar weinig mensen die het niet druk hebben. Volgens Tony komt een hoop drukte voort uit een onbewuste drang. En is druk zijn slechts voor een deel je eigen gedrag. Voor het overige deel is het kuddegedrag. Iets om over na te denken!

Herken jij je in één van deze vijf punten?

PS: Het boek van Tony Crabbe vind ik echt een aanrader. Ik lees het nu voor de tweede keer en schreef eerder dit artikel geïnspireerd op het boek.

You Might Also Like

4 Comments

 • Claire
  15 mei 2017 at 19:47

  Herkenbaar! Als je niet druk bent voel je je ook snel lui, alsof je niet nuttig bent. Zo gek dat druk zijn een soort statussymbool is 😉

  • Shirah
   16 mei 2017 at 14:37

   Ja, he! Ik probeer me er zo min mogelijk van aan te trekken, maar dat is wel lastig.

 • Merel
  16 mei 2017 at 14:32

  Ik ben net het boek aan het lezen. Wel met pauzes want ik vind het best een ‘moeilijk’ boek om lang achter elkaar te lezen. Wel heel erg interessant!

  • Shirah
   16 mei 2017 at 14:38

   Vind ik ook! Ik lees steeds weer een klein stukje en schrijf tussendoor dingen op.

  Leave a Reply