Natuur Zen doen

Dit kun je vandaag in de natuur doen

Wildkamperen, een berg beklimmen of je eigen kampvuur maken. In principe kun je deze dingen vandaag allemaal doen. De kans dat je het ook echt doet, is alleen klein. Daarom vijf dingen die laagdrempelig, bijna gratis en leuk zijn.

Loop mee met een uitgezette wandeling

Toen mijn zus voorstelde om een uitgezette wandeling te doen in Almere, kreeg ik een flashback naar de avondvierdaagse; in een sliert achterelkaar lopen, terwijl je Mentos eet en liedjes zingt. Gelukkig leek het daar in de verste verte niet op. We kwamen bijna niemand onderweg tegen en het was ideaal dat je geen kaart hoefde te lezen, maar alleen de oranje pijlen hoefde te volgen. Na vijf kilometer kwamen we een foodtruck tegen, waar je drinken en zelfgebakken cake kon kopen. Het speldje en de stempel in mijn wandelboekje (ja, echt!), maakte de twintig kilometer compleet. Op deze handige site zie je precies wanneer en waar er een wandeling is. Goed nieuws: er wordt elke dag wel ergens een wandeling georganiseerd, daarom kun je het vandaag meteen doen.

Ga wildplukken

Wist je dat er vroeger op de markt in Parijs kilo’s zuring werden verkocht? Een gek idee, omdat we het nu als onkruid zien en het daarom bijna nooit ons bord haalt. Gelukkig komt daar langzaam verandering in. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in eten uit de natuur en er zijn veel wildplukboeken te koop. Voor de beginnende wildplukker is het verstandig om eerst research te doen, hier vind je een handige database of gebruik de wildpluk woensdag van Groene Avonturen als inspiratie. Op deze website staan allemaal wildplukplekken aangegeven, al is het juist leuk om zelf te zoeken. Pluk wel met mate, let op de plek waar je plukt en was het goed.

Maak een NS-wandeling

Trouwe lezers van Zenzoekers weten dat ik een tijd geleden een mooie NS-wandeling maakte. Dit was ook meteen mijn eerste langere wandeling, 14 km in totaal. Bij een NS-wandeling is het begin en eindpunt van je wandeling een station, heel handig als je geen auto hebt of graag zo groen mogelijk reist. Het is gratis, je moet alleen de route even uitprinten. Kun je niet kiezen tussen de grote hoeveelheid wandelingen? Hier vind je een overzicht van de mooiste en inspiratie voor bos-, winter- en stadswandelingen.

Ontbijt, lunch of dineer in de natuur

Vorige zomer was ik een week in Kopenhagen en deed ik mee met de goede gewoonte van de Denen: eten in het park. Overal stonden barbecues die je kon gebruiken en iedereen ruimde zijn spullen na afloop netjes op. Buiten eten is hier nog normaler dan in Nederland. Ze namen zelfs pizza’s mee naar een oude begraafplaats, iets dat ik minder normaal vind. Als het weer een beetje mee zit, kun je vandaag ook in de natuur ontbijten, lunchen of dineren. Neem een picknickkleed mee of zoek een boomstam of picknicktafel op. Let wel op dat je niet in een mierenhoop gaat zitten, zoals ik een keer bijna deed.

Begin een herbarium

Bij biologie heb ik vroeger nooit een herbarium hoeven maken, eigenlijk heel jammer. Door zelf planten en bladeren te drogen en daarna in te plakken, onthoud je de naam beter. Voor een eigen herbarium heb je niet per se een plantenpers nodig, een dik boek werkt ook. De planten kun je natuurlijk ook drogen en daarna inlijsten of op een kaart plakken. Of maak een herbarium voor ieder seizoen.

Wat doe jij graag in de natuur? 

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.