Liefde Zen voelen

Doe net als de Denen: maak tijd voor ‘hygge’

Doe net als de Denen: maak tijd voor 'hygge'

Tijdens mijn studententijd vond ik het belangrijk dat ik mijn werk op tijd af had. Nog steeds wil ik het beste uit mijn werk halen, maar toch zijn mijn prioriteiten iets veranderd. Een Deens concept dat goed aansluit bij mijn nieuwe focus is ‘hygge’.

Deze week beleefde ik een van mijn favoriete weekenden. Zo’n weekend gaat als volgt: het begint met een avond op de bank gezellig met mijn moeder. Waar ik normaal gesproken wakker word door geluiden in de stad, is het daar muisstil. In de ochtend neem ik rustig de tijd voor mijn ontbijt, het liefst buiten als dat kan. Daarna rommel ik een beetje in huis of ga ik een middag de stad in. Het weekend eindig ik met een bezoek aan mijn oma, inclusief rondleiding door de moestuin, en een stop bij mijn zus.

Open haard

Dat tijd doorbrengen met vrienden en familie gezond is, is al een tijd bewezen. Deze TED talk bijvoorbeeld legt uit hoe dat precies zit. Maar de Denen schijnen het extra serieus te nemen, zeker in de winter. Dan laat de zon zich minder zien en zoeken veel Denen de warmte op.

De afgelopen tijd is er veel geschreven over het Deense begrip ‘hygge’ (spreek uit als hu-ege). Het is een ander woord voor ‘gezelligheid’, ‘warmte’ of ‘het knus hebben’. In een artikel in de NRC wordt het een heuse ‘overlevingsstrategie’ genoemd. Eigenlijk betekent het hetzelfde als in Nederland: op een verjaardag is het gezellig, de ontmoeting met een kennis was gemoedelijk, ’s avonds bij de open haard is het knus, enzovoorts.

Gelukkigste land

Nu de dagen steeds korter worden, merk ik ook dat ik het heerlijk vind om binnen te zitten, met kaarsen aan en een kop warme chocolademelk. Belangrijker nog vind ik het voorbeeld dat de Denen geven door hygge te integreren in hun dagelijks leven: tijd vrijmaken om regelmatig met anderen af te spreken. Het schijnt ook dat Denemarken het gelukkigste land is ter wereld.

Toen ik mijn scriptie schreef, vond ik het niet zo erg dat ik niet zo veel sociale dingen kon doen; ik wist waar ik het voor deed. Sinds ik een aantal maanden aan het werk ben, een ander ritme heb en er meer ruimte is voor andere dingen dan alleen mijn studie of bijbaan, zie ik in dat het leven uit meer bestaat dan alleen deadlines halen. Deze winter zie ik als het startpunt om daarmee aan de slag te gaan. Want cliché maar waar: ik ben toch echt een stuk gelukkiger met leuke mensen om mij heen.

Hoeveel tijd breng jij door met vrienden en familie?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Sjoukje - meergeldminderstress
  17 oktober 2016 at 15:56

  Zo zie je maar weer dat niet alleen Nederlanders een woord voor gezelligheid hebben. Ik ben het helemaal met je eens wat de inhoud betreft. Soms is het nuttig om alleen te zijn, maar echt blij ben ik alleen met mijn mensen om me heen.

  • Reply
   Lisa
   23 oktober 2016 at 12:23

   Precies, het lijkt alsof het woord in geen andere taal te vertalen is, maar in Denemarken schijnt het dus ook een begrip te zijn.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.