Boeken Reviews

Doei telefoon – Leven zonder smartphonestress

Als mensen het over een smartphoneverslaving hebben, voel ik me nooit aangesproken. Maar toen ik dit boek probeerde te lezen zonder op mijn telefoon te kijken, mislukte dat finaal. Waarom is het zo verslavend? ‘Leven zonder smartphonestress’ geeft het confronterende antwoord. 

Steeds vaker verlang ik naar de tijd dat ik een telefoon had zonder Instagram, Twitter, WhatsApp en andere dingen die ik eigenlijk niet nodig heb. Sms’en werkte ook prima en anders kon je altijd nog bellen. Door een week mijn tijd bij te houden, ontdekte ik dat meer met mijn telefoon bezig ben dan ik dacht. En toen ik pas zelfs tijdens het tandenpoetsen door Instagram scrolde, realiseerde ik dat kijken op mijn telefoon een vervelend automatisme is geworden. Daarom hoopte ik dat dit boek hier verandering in kon brengen.

88 keer per dag

In de eerste pagina’s van ‘Leven zonder smartphonestress’ wordt meteen duidelijk dat ik lang niet de enige ben die vaak op zijn of haar telefoon kijkt. Gemiddeld zetten we het beeldscherm van onze smartphone 88 keer per dag aan, 35 keer om te kijken hoe laat het is of te controleren of we een bericht hebben gekregen en 53 keer om mails te schrijven, apps te gebruiken etc. Een slimme rekensom van schrijver en hoogleraar informatica Alexander Markowetz: elke 18 minuten onderbreken we de activiteit waarmee we bezig zijn om iets met onze smartphone te doen. Dit maakt dat we gemiddeld 2,5 uur per dag met onze telefoon doorbrengen. Bizar veel.

Geluksgevoelens

Hoe komt het dat een smartphone zo verslavend is? Daar heeft de schrijver uitgebreid onderzoek naar gedaan. Zo schrijft hij dat de mechanismen die van een gokker een verslaafde maken, ook bij mobieletelefoongebruikers werkzaam zijn: elke keer als wij de telefoon aanzetten veroorzaken we in onze hersenen geluksgevoelens die ons naar meer laten verlangen. En dat heeft effect: “Smartphones geven ons altijd een reden andere dingen op te schuiven of uit te stellen. Dat beïnvloedt onze concentratie, onze aandacht en onze doelgerichtheid, de wil om dingen aan te pakken en tot een einde te brengen.”

Waarom een smartphone groot effect heeft op je productiviteit en onze gemoedsstand, lees je uitgebreid in een ‘Leven zonder smartphonestress’. Als je het idee hebt dat je te veel bezig bent met je telefoon, raad ik je daarom zeker aan om dit boek te lezen. Niet alleen kun je met een korte checklist kijken hoe ernstig je verslaving is, maar je leert ook wat een leven zonder je oplevert. Eén ding weet ik in elk geval zeker: ik ga een ouderwetse wekker kopen en het boek nog een keer lezen om nog bewuster te worden van dit verslavende onding.

Kosten: €19,99 voor een paperback of €9,99 voor een ebook.
Extra leuk: ‘Leven zonder smartphonestress’ is geen boek dat je in één avond uitleest. Het is een dikke pil van 244 pagina’s, waardoor je alle tijd hebt om bewuster te worden van je smartphonegebruik.
Minpunt: na dit boek wilde ik eigenlijk meteen afkicken van mijn telefoon. De concrete tips hiervoor mis ik alleen. Misschien een idee voor een deel twee?
Eindoordeel: ★★★★ (van de vijf sterren).

We kregen dit boek van Xander Uitgevers om te reviewen. 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

4 Comments

 • Merle
  22 juni 2016 at 09:32

  Fijne review. Voor een schoolopdracht ging ik ook op zoek naar artikelen over smartphoneverslaving en kwam ook het boek Hooked tegen, is misschien ook wel interessant voor je! Zelf probeer ik het ook zoveel mogelijk in te perken. Door instagram, facebook en pinterest van mijn mobiel te gooien creëerde ik al een beetje verplichte ruimte voor mezelf, dat hielp mij heel erg. Ik heb nu alleen nog Whatsapp en Wattpad (lees-/schrijfapp) die ik regelmatig check, en dat bevalt me een stuk beter dan dat eindeloze gescroll.

 • Desi
  22 juni 2016 at 10:26

  Klinkt als een interessant boek! Ik heb soms het idee dat ik echt vastgelijmd zit aan mijn telefoon. Aan de ene kant hoort het er ook wel een beetje bij als blogger, want je moet toch wel je social media e.d. up to date houden, maar aan de andere kant voelt het soms ook als zonde van mijn tijd. Ik heb een tijdje via een app bijgehouden hoeveel tijd ik op mijn telefoon zat. Ik schrok me dood! Die 2,5 uur per dag haal ik echt makkelijk.

 • Josianne
  22 juni 2016 at 10:59

  Ik heb dit boek al een paar keer in de winkels zien liggen; interessant wel! Jammer dat er geen concrete tips in staan, die hebben we juist allemaal nodig haha. ’s Avonds laat ik in ieder geval m’n telefoon beneden als ik naar bed ga, dat scheelt al heel veel. Nu m’n vriend nog overtuigen haha!

 • Claire
  30 januari 2017 at 12:10

  Klinkt zo interessant! Ik merk ook echt dat ik teveel op mijn telefoon kijk (dus ik heb RealizD al gedownload). Ben alleen wel bang voor de confrontatie haha. Misschien dat ik dit boek nog ga bestellen, vind €19,99 alleen zo duur!

 • Leave a Reply