Producten Reviews

3 weken mijn haar niet wassen

3 weken mijn haren niet wassen

Ik ben van plan om mijn haar een maand lang niet te wassen. Ik houd het inmiddels alweer drie weken vol en tot op vandaag heeft nog niemand gezegd dat ik stink, om het maar even simpel te zeggen. Maar echt makkelijk is deze challenge niet. Waarom zou je je haar niet meer wassen? En wat levert het je op? Ik vertel je er alles over.

Je haar niet wassen met shampoo en conditioner is een trend. Zoek maar eens op #nopoo of #lowpoo. #nopoo staat voor ‘no shampoo’ en houdt in dat je je haar alleen nog met water wast. De gedachte hierachter is dat het haar in staat is om zichzelf schoon te houden. #lowpoo betekent dat je alternatieven zoekt voor shampoo. Zo kun je je haar wassen met baking soda, citroensap of azijn (klinkt een beetje gek, is het niet?). Naast het feit dat je geld bespaart met deze trends, schijnt het ook goed te zijn voor je haar. Immers: in reguliere shampoos en conditioners zitten allerlei ingrediënten die schadelijk zijn. Ik doe mee aan de #nopoo trend, die als de meest rigoureuze variant wordt bestempeld omdat je ook echt niks gebruikt om je haar mee schoon te maken. Behalve water.

Doorbijten

Voordat ik met dit experiment begon, waste ik mijn haar al niet meer zo vaak. Ik schat hooguit twee à drie keer per week. Ik kleur mijn haar (minder wassen = minder snel kleurverlies) en mijn haar zit beter op de tweede of derde dag nadat ik het heb gewassen. Ook heb ik ooit de Yes To cucumber shampoo zonder sulfaten getest, die me erg goed beviel. De eerste paar dagen zonder gewassen haar door het leven gaan, vond ik daarom ook niet zo vervelend. Pas na een goede week stond ik op het punt de shampoofles weer uit de kast te halen. Ik ging naar Amsterdam Kookt, een soort eetfestival, waar de barbecuelucht onvermijdelijk was. Noodgedwongen nam ik de lucht mee naar huis met mijn haar. Gelukkig heb ik mezelf in bedwang weten te houden, want anders ging het experiment verloren. Wat ik vooral miste? De frisse geur van shampoo en het gevoel dat je hebt wanneer je onder de douche staat en je haren wast. Aanhangers van de #nopoo en #lowpoo haartrend zijn dan ook van mening dat we ‘shampooverslaafd’ zijn.

Steviger, maar wel vettig

Wat ik al in de eerste week van dit experiment merkte is dat mijn haar meteen in model zit nadat het is opgedroogd. Ook heeft het van zichzelf al veel volume, waardoor föhnen en stylen met producten niet meer nodig is. Ik vind mijn haar wel een stuk vetter dan normaal en dat terwijl ik van mezelf droog haar heb. Na wat googelen blijkt dat dit erbij hoort als je van de een op de andere dag shampoo links laat liggen. Lees maar eens dit interview. Echt prettig is het niet om vet haar te hebben en ik vind het eerlijk gezegd soms ook een beetje viezig aanvoelen. Maar goed, ik ben te nieuwsgierig om te zien wat hieruit komt, dus ik houd nog even vol. Zolang het er voor het zicht niet vettig uitziet, vind ik het oké.

#nopoo

Toch aan #lowpoo doen?

Mijn haar niet met shampoo wassen is best heftig. Ik ben het zo gewend dat mijn haar naar bloemetjes ruikt; nu ruikt het gewoon naar niks. Misschien dat ik over een paar weken de #lowpoo trend ga uitproberen, want zoals ik al zei: niks meer gebruiken om je haar schoon mee te maken is een grote verandering. Nog een extra stap in dit proces zou zijn om ook alternatieven te zoeken qua haarkleuring, zoals henna. Maar voor nu vind ik het al een hele opgave om mee te doen aan #nopoo. Ik houd jullie op de hoogte!

Zou jij het aandurven om je haar zo lang niet te wassen?

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Debby
  16 november 2015 at 21:02

  Ik heb het wassen van mijn haar van: om de dag wassen naar 1 keer per week terug gebracht.
  De laatste drie dagen van de week steek ik het op, zodat het vettere haar niet opvalt.
  Het wordt steeds minder vet naarmate de weken vorderen.
  Als ik mijn haar nu was, was ik het met shampoo van Weleda.
  Mijn haar is wel stugger maar mijn hoofdhuid jeukt minder en heb minder roos.
  Hier is het ook om begonnen. Een geirriteerde hoofdhuid.
  Wellicht kan ik het wassen terugbrengen naar 1 keer per maand.
  Lijkt me wel gaaf,

 • Reply
  Chantal
  17 december 2015 at 12:10

  Ik was mijn haar 1 keer in de 2/3 weken omdat ik graag langer haar wou. Ik doe dit nou al ongeveer 3 maanden en mijn haar is een stuk gezonder en langer! Maar het leven door zonder helemaal geen shampoo.. geen idee of ik dat zou kunnen.

 • Reply
  Kim
  10 januari 2016 at 16:11

  Ik ben nu net de vierde week ingegaan met de no poo methode. Ik ben van de ene op de andere dag volledig gestopt. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik maar 1x per week mijn haar waste.
  Ik heb erg dun haar. De voordelen: ik heb minder haaruitval, mijn haar voelt steviger aan (oogt ook voller) en ondanks het vies aanvoelt krijg ik wel complimenten dat het leuk in model zit.

  Ik wil nog minimaal doorgaan tot 6 weken, ik zit nu echter in de periode dat ik denk dat het niet langer kan. Mijn haar is echt vies op dit moment.

  Heb je hier ook ervaring mee gehad? Wat zijn je tips?

  • Reply
   Lisa
   10 januari 2016 at 16:51

   Wat stoer dat je ook de no poo-methode uitprobeert! Er wordt inderdaad gezegd dat vooral bij mensen met dun haar dit een positief effect heeft. En ja, met name het gevoel is wennen. Misschien heb je mijn laatste artikel over het experiment al gelezen, maar ik heb uiteindelijk besloten het ongeveer één keer in de twee weken te wassen met shampoo. Ik heb net als jij bijna zes weken geen shampoo gebruikt en dat was prima, alleen vind ik het soms toch wel echt frisser om het met shampoo te wassen. In de hele vette periode tijdens het experiment borstelde ik mijn haar veel vaker, dat kan werken. En anders is (helaas) het advies: nog even doorbijten en je haar ook zo min mogelijk met water wassen. Want zelfs al maakte ik mijn haar alleen nat, dan werd het al gauw weer vetter. Tenslotte zou je misschien toch low poo-methoden kunnen uitproberen als je het echt niet meer uithoudt. En zelfs dan vind ik het zeer knap! Je moet het vooral leuk blijven vinden en ik ben ook van mening dat niet voor iedereen dit experiment geschikt is. Elk haar is anders, dus de effecten ook.

 • Reply
  Andrea
  1 maart 2016 at 09:51

  Ik heb zelf onwijs vet haar, dit is de rede dat ik het iedere dag ben gaan wassen in de pubertijd. In ben nu inmiddels 26 en mijn haar is nog steeds onwijs vet. Ik heb het wassen al 2 keer geprobeerd af te bouwen (3 maanden) maar het hielp niet. Nu ben ik weer 9 weken bezig met afbouwen maar het is nog steeds na 1 nacht slapen of 1 x nat maken vet. Ik gebruik niets meer dan shampoo en conditioner (alleen in de puntjes). Ik kam het niet vaak, zit er niet aan. Ik heb mijn haar nu al bijna een week niet gewassen en het is zo wat de gehele lengte vet aan het worden.
  Iedereen heeft het over afbouwen met wassen maar dit werkt bij mij dus niet. De huisarts bedacht dat ik een andere anticonceptie pil kon gaan gebruiken maar dit is helaas door andere redenen ook niet mogelijk.
  Iemand nog tips?? Ik ben echt hopeloos

  • Reply
   Lisa
   2 maart 2016 at 17:45

   Wat vervelend om te horen! Goed dat je naar de huisarts bent gegaan. Ik kan me voorstellen dat het met hormonen te maken kan hebben en ik geloof ook niet dat de no poo of low poo methode voor iedereen werkt. Ik ben alleen geen dokter, dus ik kan niet zeggen wat nog meer de oorzaak is van vet haar. Misschien dat een andere shampoo nog zou kunnen helpen, maar waarschijnlijk heb je hier ook al mee geëxperimenteerd. Het is natuurlijk ook geen schande als je je haar wel elke dag wast, dus als jij hierdoor minder vet haar hebt en je daardoor gelukkiger voelt, dan is dat nog de beste oplossing lijkt mij. Hopelijk heb ik je hiermee een beetje kunnen helpen en inderdaad: als ervaringsdeskundigen dit lezen, dan zijn tips uiteraard welkom!

 • Reply
  Yvette
  30 mei 2016 at 23:05

  Hi no-poo bevalt me heel goed. Ik heb van nature heel droog haar, een hele slecht hoofdhuid en heb mn haar dan ook al vanaf 15 dec 2015 niet gewassen. En het bevalt me uitstekend. Wel iedere dag uitspoelen met water maar het is niet meer droog en pluizig. Voorheen waste ik het iedere dag. Nooit meer shampoo trend of geen trend!

 • Reply
  Yvonne de Wit
  22 november 2016 at 21:44

  Yvonne
  Ik was mijn haar nog maar 1 X inde week met shampoo wat mij opvalt is dat mijn wimpers veel voller zijn en mijn nagels veel harder.

 • Reply
  Amanda
  26 juni 2017 at 16:23

  Tip gekregen van iemand om je haar met alleen eiwit te wassen. Het haalt alle vetten uit je haar, daarna wel even beetje conditioner in de punten, kan nogal pluizig worden. Maar ideaal. Eiwit stevig kloppen, kwartier tot twintig minuten in laten werken. Uitspoelen met lauw water. Nu ik dit doe, hoef ik mijn haar veel minder te wassen. En voelt ook nog eens dikker aan.

 • Reply
  Els
  13 december 2017 at 21:52

  mn broer wast zijn haar al maanden niet meer met heel positief resultaat. Gewoon spoelen met water. soms als hij geen goed gevoel heeft gebruikt hij een scheutje appelazijn in het water en zegt dat dit heel goed werkt. Ik wacht tot de grote vakantie en wil het dan ook wel proberen.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.