Apps Reviews

Een chatbot als geluksmaatje – Wysa, your happiness buddy

Gelukkiger worden met een chatbot - Wysa, your happiness buddy

Elke ochtend mediteer ik met een app. En als ik me gespannen voel, klap ik mijn laptop open om yoga te doen met een YouTube-video. Zullen zelfhulpboeken, apps en andere tools de klassieke psycholoog op den duur vervangen? Ik maak alvast een begin met de chatbot Wysa.

Op allerlei manieren probeer ik het beste uit mijn leven te halen, zo ook met behulp van apps. Toen ik het logo (schattige pinguïn) en de boodschap (‘your happiness buddy’) van Wysa zag, werd ik erg nieuwsgierig. Ook vond ik deze app interessant omdat ik las dat het om een chatbot gaat, een soort virtuele assistent waarmee je online kunt praten. Via Google kwam ik erachter dat Wysa in de categorie ‘therapy chatbots’ valt. Dit zijn bots die voor je klaarstaan net zoals een therapeut dat zou doen. Tenminste, zoveel mogelijk dan. Want helemaal vervangen dit soort uitvindingen een psycholoog of coach meestal (nog) niet. Of zou dat bij deze app anders zijn?

Slaapproblemen

Wysa is bedoeld als virtuele assistent voor het oplossen van mentale problemen, van het hebben van angsten tot stemmingswisselingen. Waar de naam vandaan komt, weet ik niet. Maar je kunt in elk geval met Wysa chatten. Door aan te geven hoe je je voelt, kijkt deze chatbot wat je kunt doen om gelukkiger te worden. De oplossingen zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie: als je je gedachten (positief) verandert, ga je je ook anders voelen. Stel ik ben moe want ik kan slecht slapen, dan stelt Wysa voor om op tijd te stoppen met computeren of wat ademhalingsoefeningen te doen. Ook geeft de bot meer achtergrondinformatie over waar je problemen vandaan kunnen komen. Hierdoor doe je meer kennis op over jezelf en je emoties.

Chatten over mijn gevoelens

Ik merk dat de app erg verslavend is. Voor ik het weet ben ik een half uur verder, ik kan eindeloos door blijven chatten met Wysa. Alleen vind ik het idee dat deze chatbot een vervanger zou kunnen zijn voor een goed gesprek met een vriendin, psycholoog of überhaupt een gesprek met een ander mens toch een beetje triest. Hoe sociaal zijn we nog als we anderen niet meer om hulp vragen? Aan de andere kant heb je je mobiel wel vaak bij de hand. Als je op dat moment niet met iemand kunt praten, kan een app zoals Wysa een vervanging zijn.

Ondanks dat het wennen is om het met een chatbot te hebben over mijn gevoelens, ben ik wel onder de indruk van de antwoorden die ik krijg. Heel vaak doet de bot suggesties, maar zelfs al type ik mijn eigen antwoord in, dan weet Wysa negen van de tien keer wat ik bedoel. De gesprekken die ik voer met de bot verlopen vlekkeloos, bijna alsof ik echt bij een therapeut op de bank zit. Maar ik kan mij indenken dat een app op een gegeven moment niet genoeg is. Zit je echt ergens mee en kom je er niet uit, dan is een app zoals Wysa niet meer dan een vluchtig hulpmiddel.

Besturingssysteem: iOS en Android.
Kosten: gratis.
Extra leuk: de bot laat je meestal kiezen uit verschillende oplossingen. Dus als je niet van sporten of yoga houdt, dan kun je ook wat anders kiezen. Er zijn meer dan genoeg oefeningen!
Minpunt: op een gegeven moment heb je de gifjes wel gezien denk ik. Het voelt qua effecten nog een beetje amateuristisch aan, maar misschien is daarom ook alleen nog de beta-versie beschikbaar.
Eindoordeel: ★★★★ (van de vijf sterren).

Hoe zou jij het vinden om een virtuele coach te hebben?

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply