Activiteiten Reviews

Een doe-het-zelf retraite aan zee

Heb je ooit van een doe-het-zelf retraite gehoord? Wij niet, totdat we door Malve werden uitgenodigd om een weekend in haar retraitehuis dichtbij zee te verblijven. Daar zeiden we natuurlijk geen nee tegen. Wat heeft dit weekend in stilte ons gebracht?  

Op een zonnige zaterdag staan we voor Retraitehuis Bloeiplaats in Egmond aan den Hoef. Het huis is gelegen aan een weg, maar gek genoeg valt er een stilte zodra we het erf oplopen. Kletsten we net nog honderduit in de bus, nu beginnen we vanzelf te fluisteren. “Willen jullie een kopje thee om te landen?”, vraagt Malve zodra ze ons ziet. Buiten, op een bankje voor het huis, vertelt ze hoe ze op het idee kwam om een retraitehuis te beginnen. Een aantal jaar geleden werkte ze in de snelle reclamewereld toen steeds vaker mensen zeiden dat ze rust uitstraalde en daar iets mee moest gaan doen. Zo gezegd zo gedaan. Nu is Malve gastvrouw bij de Bloeiplaats en geeft ze stervens- en rouwbegeleiding. Dit alles doet ze met één missie: mensen (terug)brengen naar hun essentie.

Geen verplichtingen

Wat dit retraitehuis anders dan anders maakt, is dat het een doe-het-zelf retraite is. Er is geen programma en er zijn geen verplichtingen. Je moet helemaal niets. Malve vertelt dat sommige mensen die hier verblijven iets heftigs mee hebben gemaakt en de ruimte nemen om dit te verwerken. Ook komen hier mensen die aan een boek werken of normaal gesproken weinig tijd hebben voor zichzelf, zoals mantelzorgers en alleenstaande ouders. In het retraitehuis kun je tot rust komen in de stiltetuin, een lange wandeling maken door de duinen of een yogamatje pakken om yoga te doen. En voor wie behoefte heeft aan gesprek, komt Malve in ieder geval één keer per dag samen met haar hulphond Mario langs.

Onder de oppervlakte

We volgen Malve naar onze slaapkamer voor vannacht. Het is een ruime, sobere kamer met uitzicht op een grote boom. Als we onze spullen hebben neergezet, besluiten we de fiets te pakken naar het strand. Buiten is het ineens opvallend lawaaierig. Het duurt zelfs een paar minuten voordat we beseffen dat we hier niet meer hoeven te fluisteren. Op het strand genieten we van de zon, nemen we een duik in de zee en proberen we het doel van een retraite in woorden te vangen. Heel toevallig komen we later die middag een treffende tekst in Yoga Magazine tegen: “De bedoeling van een retraite is dat je kijkt naar wat er bij je onder de oppervlakte zit, naar de dingen waar je in de drukte van het leven geen oog voor hebt.”

Ons strandlaken verruilen we na een paar uur voor een ligbank bij een strandtent. Achteraf gezien niet de beste keus, want het is niet de meest rustgevende plek. Wel hangt daar, weer heel toevallig, een pamflet voor een yogales morgenochtend op het strand. We melden ons spontaan aan. Als we weer in het retraitehuis zijn, ontmoeten we de andere gast die hier dit weekend verblijft. In de knusse woonkamer praten we tot het donker wordt over ongeluk in het leven, chakra’s, dromen en levenslessen. Voordat we in bed kruipen, voelen we ons meer dan bofkonten. Wat een geluk dat wij hier niet zijn omdat we iets verdrietigs hebben meegemaakt.

Zelf keuzes maken

De volgende dag ontbijten we in de zon op het bankje voor het huis. Het handige van dit retraitehuis is dat er een kleine keuken is waar je zelf je avondeten, lunch en ontbijt kunt maken. Na het ontbijt pakken we weer de fiets naar het strand. Dit keer voor een yogales. De ochtend sluiten we ontspannen af bij een strandtent, waar we het onder andere over werkgeluk, oordelen over anderen en kamperen hebben. Het valt ons op dat we andere gespreksonderwerpen hebben dan normaal. Misschien logisch, want nu hebben we alle tijd om stil te staan bij wat we denken en voelen.

Met strandhaar, een leeg hoofd en nieuwe ideeën, is het tijd om weer naar huis te gaan. Het fijne aan een doe-het-zelf retraite is dat je niets verplicht bent. Je maakt zelf alle keuzes en doet precies waar je op dat moment zin in hebt. Aan andere kant kan het ook juist fijn zijn om je te laten leiden door een programma, dan hoef je nergens over na te denken. Wij vonden het prettig om de ruimte te hebben om dit weekend precies zo in te vullen als dat wij zelf wilden. Om te ontbijten wanneer dat ons uitkwam en om spontaan een yogales op het strand te volgen. Misschien is dat wel waar een retraite om draait: voelen waar je op dat moment behoefte aan hebt en daar naar handelen.

Kosten: € 55,-  voor één nacht. Het minimum verblijf is twee nachten.
Extra leuk: er is genoeg te doen in de omgeving. Zo kun je er wandelen, naar het strand en fietsen. Ook worden er meditaties georganiseerd waar je aan mee kunt doen.
Minpunt: het is niet zo makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.
Sterren: ★★★ en een half (van de vijf sterren).

Ben jij wel eens op retraite geweest?

You Might Also Like

2 Comments

  • irene
    15 augustus 2018 at 10:26

    Sinds vorig jaar ga ik in februari in m’n uppie een weekje naar zee om wat te bezinnen. Vind ik ook heel fijn 🙂 Inderdaad, gewoon doen waar ik zin in heb. Wandelen of net gewoon ‘thuis’ blijven en lezen. Alles kan!

  • Leave a Reply