Geluk Zen voelen

Een five year diary bijhouden + 3 andere originele dagboeken

Vorig jaar ben ik met een five year diary, oftewel een meerjarendagboek begonnen. Een bekende is ‘One line a day‘. Maar er zijn nog meer manieren om bij te houden wat er gebeurt in je leven. Dit zijn mijn favoriete dagboeken.

In 2015 ben ik begonnen met een five year diary. Dit is een dagboek waarin je vijf jaar lang elke dag één ding opschrijft over je dag. Dit kan van alles zijn. Ik schrijf meestal op wat ik die dag gedaan heb of wat het hoogtepunt van die dag was. Hoewel ik één regel erg kort vind om bij te houden hoe mijn verliep of hoe ik me voelde, vind ik een meerjarendagboek een handig hulpmiddel om mezelf eraan te herinneren wat ik in al die jaren heb bereikt en waar ik nu sta. Soms doet het me ook denken aan een tijd waar ik juist naar terug wil, zoals een fijne vakantie. Heb je niet genoeg discipline om een five year diary bij te houden? Dan zijn er genoeg andere opties:

Foto’s maken

Toen ik net op kamers zat, leek het mij leuk om regelmatig foto’s van mezelf te maken om te zien welke verandering ik doormaak. Een beetje zoals de foto’s die je in dit soort filmpjes ziet. Met de webcam van mijn laptop maakte ik om de week of om de paar weken snel een foto, waardoor ik nu een klein archief met simpele zelfportretten heb. Ik deed niet mijn best om er extra mooi uit te zien, maar maakte een foto die precies laat zien hoe ik er op dat moment bij zat. Zo kan ik goed het verschil zien tussen de momenten waarop ik lekker in mijn vel zat en wanneer het iets minder ging. Natuurlijk kun je ook een foto maken van iets wat je deed of tegenkwam, zoals een foto van je ontbijt, een uitzicht of simpelweg de schoenen die je op dat moment droeg. Hier lees je een verhaal van iemand die dit een jaar op Instagram heeft gedaan.

Quotes bewaren

Een ander soort dagboek is indrukwekkende quotes in een boekje noteren. Bij elke quote zet je een datum, zodat je kunt zien hoe je focus is veranderd met de jaren. Als ik nu terugkijk op sommige quotes die ik heb opgeschreven, dan doen ze niet zoveel meer met me, maar op dat moment waren ze heel waardevol. Vergeet ook niet de naam van de persoon die bij de quote hoort op te schrijven, want ook daaraan kun je zien waar je focus ligt. Ik vond bijvoorbeeld quotes die met geluk te maken hebben interessant, terwijl ik mij nu meer verdiep in oosterse filosofie.

Mooie momenten opschrijven

Een dagboek kun je om verschillende redenen gebruiken. Wil je positiever in het leven staan, dan kun je ervoor kiezen om alleen dankbare of mooie momenten op te schrijven. Dit hoeft niet elke dag, je kunt gewoon beginnen met een lijst die je telkens aanvult als je een bepaalde gebeurtenis of gedachte wilt onthouden. Het heeft mij in elk geval geholpen om negatieve gedachten te relativeren en bewust te worden van wat er wél goed ging of mooi was aan een dag. Als ik me somber voel, loop ik deze lijst na.

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Heb jij een dagboek? Zo ja, wat schrijf je hierin op?

BewarenBewaren

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Kilian
  11 maart 2016 at 10:18

  Leuke blog. Ik schrijf over m’n ambities en de doelen die ik wil halen. Vaak begint dit met een idee, een droom, maar omdat ik er over schrijf wordt het werkelijkheid. Ik schrijf juist als het minder goed gaat met het behalen van m’n doelstellingen. Zo probeer ik te ontdekken waarom het niet goed gaat en blijf ik bewust van wat ik wil bereiken. Ik zie m’n dagboek als een reminder om niet op te geven, zeg maar.

  • Reply
   Lisa
   11 maart 2016 at 13:14

   Klinkt interessant! Vooral het het uitkomen van je wensen als je ze opschrijft. Ik geloof daar ook wel in, omdat je dan gerichter naar iets toewerkt en er bewuster mee bezig bent. Motiverend ook, ja. Mooie toevoeging, dus dankjewel voor je comment!

 • Reply
  Debby
  11 maart 2016 at 13:55

  Wat een leuke ideeën :). Ik houd zelf sinds begin dit jaar een happiness journal bij, maar heb nog niet het idee dat ik er echt iets aan heb ofzo 😛 dat had ik wel verwacht! Dat ik me meer op het positieve zou gaan focussen ofzo haha.

  • Reply
   Lisa
   11 maart 2016 at 20:10

   Dankje! En ja, het opschrijven is niet hetzelfde als je ook zo voelen. Stel je maakt iets heel vervelends of stoms mee, dan weegt zo’n lijst daar ook niet tegenop natuurlijk. Ik denk dat het meer voor het alledaagse geluk gemaakt is, haha 😛

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.