Geluk Zen voelen

Een five year diary bijhouden + 3 andere originele dagboeken

Vorige jaar ben ik met een five year diary, oftewel een meerjarendagboek begonnen. Een bekende is ‘One line a day‘. Ik kwam het tegen op internet en aangezien ik nogal een fanatiekeling ben als het op dagboeken aankomt, leek het mij leuk hier ook mee te beginnen. Daarnaast ken ik nog een aantal andere originele manieren om een dagboek bij te houden.

Een five year diary houdt in dat je vijf jaar lang elke dag één regel opschrijft over je dag. Dit kan van alles zijn. Bij mij komt het er meestal op neer dat ik opschrijf wat ik die dag heb gedaan of wat het hoogtepunt was. In 2015 ben ik begonnen, dus dit is het eerste jaar waarin ik kan terugkijken naar het jaar daarvoor. Hoewel ik één regel erg kort vind om goed op te schrijven hoe je dag verliep of hoe je je voelt, is een meerjarendagboek een handig hulpmiddel om jezelf eraan te herinneren wat je het afgelopen jaar hebt bereikt en waar je nu staat. Aan de andere kant doet het me soms ook denken aan een tijd waar ik juist naar terug wil, zoals de vakantie in het voorjaar van 2015, terwijl ik nu vooral met mijn neus in de boeken zit voor mijn studie. Daarnaast heb je ook een beetje discipline nodig. Een week kan ik nog wel onthouden, maar meer dan een week is al iets moeilijker. Ook vergeet ik dan de kleine details die een dagboek juist een stuk leuker maken. Maar er zijn nog andere manieren om een dagboek bij te houden:

Foto’s maken

Toen ik net op kamers zat, leek het mij leuk om regelmatig foto’s van mezelf te maken om te zien welke verandering ik doormaak. Een beetje zoals de kinderfoto’s die je in dit soort filmpjes ziet. Met de webcam van mijn laptop maakte ik om de week of om de paar weken snel een foto, waardoor ik nu een klein archief met simpele zelfportretten heb. Het is niet de bedoeling dat je gepolijst op de foto gaat, zoals je eerder voor een Facebookfoto zou doen, maar dat je gewoon gaat zitten en een foto van jezelf maakt zoals je je op dat moment voelt. Als het goed is ken je jezelf het beste, dus als ik nu naar de foto’s kijk, kan ik goed verschil zien tussen wanneer ik lekker in mijn vel zat en wanneer het wat minder ging. (En inderdaad, hiervoor was ik blond.)

fotodagboek_lisa

Minder direct of narcistisch is elke dag een foto van iets maken, dus niet per se jezelf. Dit kan je ontbijt zijn, een uitzicht wat je tegenkomt of simpelweg de schoenen die je op dat moment draagt. Hier lees je een verhaal van iemand die dit een jaar op Instagram heeft gedaan.

Quotes bewaren

Je kunt ook indrukwekkende quotes in een boekje noteren. Bij elke quote zet je een datum, zodat je kunt zien hoe je focus is veranderd met de jaren. Als ik nu terugkijk op sommige quotes die ik heb opgeschreven, dan doen ze niet zoveel meer met me, maar op dat moment waren ze heel waardevol. Vergeet ook niet de naam van de persoon die bij de quote hoort op te schrijven, want ook daaraan kun je zien waar je focus ligt. Ik vond bijvoorbeeld eerst quotes die met geluk te maken hebben interessant, terwijl ik mij nu meer verdiep in oosterse filosofie.

Mooie momenten opschrijven

Een dagboek kun je om verschillende redenen gebruiken. Wil je positiever in het leven staan, dan kun je ervoor kiezen om alleen dankbare of mooie momenten op te schrijven. Dit hoeft niet elke dag, je kunt gewoon beginnen met een lijst die je telkens aanvult als je een bepaalde gebeurtenis of gedachte wilt onthouden. Het heeft mij in elk geval geholpen om negatieve gedachten te relativeren en bewust te worden van wat er wél goed ging of mooi was aan een dag. Als ik me somber voel, loop ik de lijst na.

Heb jij een dagboek? Zo ja, wat schrijf je hierin op?

BewarenBewaren

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Kilian
  11 maart 2016 at 10:18

  Leuke blog. Ik schrijf over m’n ambities en de doelen die ik wil halen. Vaak begint dit met een idee, een droom, maar omdat ik er over schrijf wordt het werkelijkheid. Ik schrijf juist als het minder goed gaat met het behalen van m’n doelstellingen. Zo probeer ik te ontdekken waarom het niet goed gaat en blijf ik bewust van wat ik wil bereiken. Ik zie m’n dagboek als een reminder om niet op te geven, zeg maar.

  • Reply
   Lisa
   11 maart 2016 at 13:14

   Klinkt interessant! Vooral het het uitkomen van je wensen als je ze opschrijft. Ik geloof daar ook wel in, omdat je dan gerichter naar iets toewerkt en er bewuster mee bezig bent. Motiverend ook, ja. Mooie toevoeging, dus dankjewel voor je comment!

 • Reply
  Debby
  11 maart 2016 at 13:55

  Wat een leuke ideeën :). Ik houd zelf sinds begin dit jaar een happiness journal bij, maar heb nog niet het idee dat ik er echt iets aan heb ofzo 😛 dat had ik wel verwacht! Dat ik me meer op het positieve zou gaan focussen ofzo haha.

  • Reply
   Lisa
   11 maart 2016 at 20:10

   Dankje! En ja, het opschrijven is niet hetzelfde als je ook zo voelen. Stel je maakt iets heel vervelends of stoms mee, dan weegt zo’n lijst daar ook niet tegenop natuurlijk. Ik denk dat het meer voor het alledaagse geluk gemaakt is, haha 😛

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.