Geluk Zen voelen

Een leven met meer plezier

Een leven met meer plezier

“Ik moet echt een doucheradio kopen”, bedacht ik terwijl ik mijn tandenpoetste. Het leek alsof er een lampje in mijn hoofd aanging. Muziek onder de douche stond ineens gelijk aan een leven met meer plezier. Iets waar ik de laatste tijd bewust mee bezig ben.

Het idee dat ik meer plezier wil in mijn leven ontstond tijdens een yogales. Aan het eind van de les, tijdens de savasana, vroeg de docent of we onze ogen dicht wilden doen. “Ik ga jullie zo een vraag stellen waar je niet lang over na mag denken. Het eerste woord wat je in hoofd oppopt is het antwoord.” Ietwat gespannen lag ik daar op mijn yogamatje. “Wat heeft de persoon op de mat nodig?”, luidde de vraag. In minder dan een seconde schoot ‘plezier’ door mijn hoofd. Een antwoord dat mij verbaasde, want heb ik dan niet genoeg plezier in mijn leven?

Vijftien keer lachen per dag

Diezelfde avond, voordat ik ging slapen, dacht ik nog eens na over het antwoord. De gemiddelde vijftien keer lachen per dag haal ik met gemak. Ik heb een agenda vol leuke dingen en ik heb niet veel nodig om blij te zijn. Wel ben ik de laatste jaren veel serieuzer geworden. Ik doe nog maar weinig dingen ‘voor de lol’ en ben veel meer gefocust op het eindresultaat. En ja, dat gaat soms ten koste van het plezier dat ik erin heb.

Zo lijkt het een eeuwigheid geleden dat ik een hele dag met een vriendin een taart bakte. Het was onze eerste taart van biscuitdeeg en we wilden de verschillende lagen vullen met botercrème, net zoals bij gebak van de bakker. Vijf uur later was de taart klaar. Schots en scheef en na één klein puntje zaten we al propvol. Dat het eindresultaat niet zo was als verwacht, maakte niet uit. Het ging om de uren voordat we de taart aansneden. Dat we buikpijn van het lachen kregen door onze amateuristische bakkunsten en de keuken die veranderd was in een slagveld.

Meer plezier in je leven – zo doe je dat

Meer plezier maken, is sinds die yogales mijn intentie voor de dag. Ook ging ik op zoek naar tips voor een leven met meer plezier. Een doucheradio kopen hoort niet in dit rijtje, maar wel:

 1. Kijk wat je nu al plezier geeft. De lezing van Lou Niestadt inspireerde mij om te kijken waar ik nu al plezier uithaal in mijn leven. Vragen die je jezelf hierbij kunt stellen: ‘Met welke mensen heb ik altijd lol?’, ‘Uit welke activiteiten haal ik veel plezier?’ en ‘Wat zorgt voor een glimlach op mijn gezicht?’. Omring je met deze mensen (1+1=3) en doe deze dingen zoveel mogelijk.
 2. Laat je verwachtingen los. Een bekende uitspraak: “Het gaat niet om de bestemming, maar om de weg ernaartoe.” Schilder, bak, schrijf, beweeg, kook en dans zonder je te focussen op het eindresultaat of een doel. Door je verwachtingen los te laten, is het veel makkelijker om er plezier in te hebben.
 3. Kies voor het onverwachte. Plezier zit vaak in onverwachte dingen. Stop daarom met plannen, gooi je to-do list in de prullenbak en laat je leiden door het moment.
 4. Maak het je intentie voor de dag. Een intentie is een ander woord voor een voornemen voor de rest van de dag. Door er in de ochtend al bij stil te staan, handel je hier automatisch meer naar.
 5. Doe nieuwe dingen. Als je iets voor het eerst doet, levert het je meestal het meeste plezier op. Je brein staat dan op scherp, waardoor je er meer van geniet. Logisch dat kinderen zo veel plezier hebben.
 6. Neem het leven niet te serieusMakkelijker gezegd dan gedaan, maar wel een belangrijke truc voor meer plezier. Zie de lol in van het alledaagse en neem zelfs plezier maken niet te serieus.

Nooit genoeg

Plezier is denk ik iets waar je nooit genoeg van kunt hebben. Er is niemand die op zijn sterfbed zegt: “Ik heb spijt dat ik zo veel plezier heb gehad” of “Had ik maar niet zo vaak buikpijn van het lachen gehad”. De komende jaren wil ik daarom van plezier een prioriteit maken in plaats van een bijzaak. Ik wil voorkomen dat ik alsmaar serieuzer en serieuzer word, waardoor ik de lol in het alledaagse mis. Hier bewust bij stilstaan, is denk ik het startschot van een leven met meer plezier.

‘Joy is what happens to us when we allow ourselves to recognize how good things really are’ – Marianne Williamson.

Wat geeft jou plezier? 

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

You Might Also Like

1 Comment

 • Marjan
  29 september 2017 at 10:51

  Ik kook en bak heel erg graag. De pret begint al bij het zoeken naar recepten, het maken van het boodschappenlijstje, alles in huis halen. Dan de keuken in: snijden, hakken, koken, bakken. En het eindresultaat delen met de mensen waarvan ik hou <3

 • Leave a Reply