Inzicht Zen denken

Een nieuwe betekenis van succes

Een nieuwe definitie van succes

Meestal als ik over Zenzoekers vertel, zeg ik dat Shirah en ik ook voor Metro schrijven. Hoewel ik trots ben dat we voor deze krant mogen schrijven, vraag ik me af: ‘Waarom wil ik dit er zo graag bij vertellen?’ Het deed me nadenken over de betekenis van succes.

Als je mij naar de definitie van succes had gevraagd voordat ik deze website begon, had ik een andere betekenis gegeven dan nu. Vroeger zag ik bij het woord ‘succes’ een persoon voor me met een flitsende carrière, veel vrienden, een groot huis en een luxe auto. Ook dacht ik dat iemand die succesvol is een miljoen volgers op Instagram heeft en veel media-aandacht krijgt. Succes is als je het zo bekijkt vooral uiterlijke schijn, want het zegt niets over hoe iemand zich voelt. Het kan zomaar zijn dat iemand met een fantastische baan zich juist hartstikke ongelukkig voelt en zichzelf elke ochtend met veel tegenzin naar zijn werk moet slepen.

Oud en gerimpeld

Het mooie aan deze tijd vind ik dat steeds meer mensen beseffen dat er meer in het leven is dan alleen succesvol zijn. Waarom zou je bijvoorbeeld niet streven naar meer rust in je leven? Of met zo min mogelijk inspanning rondkomen zodat je meer tijd overhoudt voor vrienden en familie? Alleen al erbij stilstaan hoe ik over mijn leven wil denken als ik oud en gerimpeld ben, deed mij inzien hoe een succesvol leven er wat mij betreft in elk geval niet uitziet. Zo wil ik later geen spijt hebben dat ik te veel heb gewerkt en hierdoor te weinig heb genoten van mijn leven. Door dit besef besloot ik minder te gaan werken. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van deze beslissing en weet zeker dat ik later tevreden terug zal kijken op alle mooie herinneringen die ik op deze vrije dagen maak.

Laat je niet gek maken

Vandaag las ik de zin: “Hartsdoelen zijn maar zelden van materiële aard.” Als je streeft naar een succesvol leven, waarin je imago meer belangrijk is dan hoe je je voelt, loop je het risico jezelf kwijt te raken. Dan kom je er misschien over een paar jaar achter dat je een weg bent ingeslagen die je eigenlijk niet bij je past. Dat je je bijvoorbeeld hebt laten meeslepen door wat anderen van je verwachten. Ik wil juist een voorbeeld nemen aan mensen die trouw blijven aan zichzelf en zich niet gek laten maken door wat de rest van de wereld van hen verlangt. Mensen die bijvoorbeeld moeiteloos kunnen niksen of die bewust een langzaam leven leiden.

Wat is jouw definitie van succes?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply