Liefde Zen voelen

Een nieuwe kijk op vriendschap

Een nieuwe kijk op vriendschap

Als kind is het zo makkelijk om vrienden te maken. Je zegt gewoon tegen elkaar: “Morgen samen buitenspelen?” En het is geregeld. Maar ook als je ouder bent, hoeft het niet zo moeilijk te zijn. Het alleen al vanuit een ander perspectief bekijken, kan helpen.

Shirah schreef eerder al eens over less is more als het gaat om vriendschappen. Ik denk er net zo over; ik ben het type van liever een paar goede vrienden dan een hoop mensen die je kent, maar waar je eigenlijk geen sterke band mee hebt. Toch betrapte ik mezelf er laatst op dat deze gedachte ook belemmerend kan werken als je nieuwe vrienden wilt  maken.

Koffiedrinken

Eind vorig jaar maakte ik een lijstje met persoonlijke doelen. Hier had ik onder andere opgeschreven dat ik nieuwe vrienden wilde. Ik wilde de lat niet te laag leggen, dus zette ik erbij dat ik op zoek was naar maar liefst drie nieuwe vrienden. Ondanks dat ik er op dat moment behoefte aan had, heb ik er niet echt iets mee gedaan het afgelopen jaar. Ik heb me bijvoorbeeld niet aangemeld bij een sportclub of andere vereniging, de eerste tip die je vaak krijgt als je het hebt over het maken van nieuwe vrienden.

Nu bijna het einde van dit jaar nadert, dacht ik nog eens terug aan mijn doelen. ‘Oja, drie nieuwe vrienden’, dacht ik toen ik het lijstje erbij pakte. Mijn eerste reactie was dat dit niet gelukt is, totdat ik dieper nadacht. Ik vroeg mij af: wat versta ik eigenlijk onder een vriendschap? Moet je elkaar minstens elke week zien? Of is af en toe koffie drinken en WhatsAppen ook al een vriendschap?

Door een minder sterke invulling te geven aan het woord ‘vriendschap’, kwam ik tot de conclusie dat ik het afgelopen jaar best veel nieuwe mensen heb ontmoet. En dat alleen het feit dat ik het initiatief heb genomen om met hen iets af te spreken, al heel wat waard is. Want sommige van die ontmoetingen hebben tot een volgende afspraak geleid. Sowieso heb ik er veel leuke (online) gesprekken aan over gehouden.

Net als daten

Het gekke is dat je vaak helemaal niet van tevoren weet of de persoon met wie je langzaam een band opbouwt een levenslange vriend is of niet. Als ik kijk naar de vrienden die ik het langste ken, dan kon ik het ook niet bedenken dat ik ze nu nog steeds zou zien. Juist door dit niet van tevoren in te vullen, wordt het veel gemakkelijker om contact te zoeken met anderen. Eigenlijk geldt hetzelfde als met daten: staar je niet blind op de vraag of het je droomman of -vrouw is. Daar kom je vanzelf wel achter.

Hoe denk jij over het maken van nieuwe vrienden?

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.