Geluk Zen voelen

Een notitieboekje voor persoonlijke groei

een notitieboekje voor persoonlijke groei

Mijn notitieboekje en ik zijn onafscheidelijk. Bijzonder dat iets dat zo simpel is, een paar blaadjes papier met een kaft, de perfecte tool blijkt voor persoonlijke groei. Hoe je het meeste uit je notitieboekje haalt, deel ik vandaag. 

Steeds vaker hoor ik van mensen om mij heen dat ze (bijna) dagelijks in een notitieboekje schrijven. De één gebruikt het als dagboek, de ander als onderdeel van een Miracle Morning en weer iemand anders om geniale ideeën in te bewaren. Ook veel schrijvers zijn verknocht aan hun notitieboekje. Zo pende J.K Rowling haar eerste ideeën voor Harry Potter in een notitieboekje, houdt schrijver Steve Johnson trouw een Spark File bij en heeft futuroloog en schrijver Alex Pang standaard een notitieboekje in zijn binnenzak.

Een notitieboekje als tijdmachine

Regelmatig schrijven in een notitieboekje wordt wel vergeleken met een tijdmachine. Op ieder moment in je leven kun je terugblikken en zo kijken wat je in de tussentijd hebt geleerd of hoe je bent veranderd. Daarom is een notitieboekje ook zo’n fijn hulpmiddel voor persoonlijke groei. Naast dat schrijven je bewuster maakt van wat er in je hoofd omgaat, hoef je een notitieboekje maar open te slaan om meer te weten te komen over je vroegere zelf. Handig in een tijd waarin alles zó snel gaat, dat vooruitkijken normaler is dan terugblikken.

8 manieren om een notitieboekje te gebruiken

Maar hoe gebruik je een notitieboekje nu optimaal voor persoonlijke groei? Nou zo:

 1. Als self-care journal. Geïnspireerd door Iris heb ik een tijd een self-care journal bijgehouden. Hier kun je complimenten in opschrijven die hebt gekregen, je slaapritme in bijhouden, favoriete recepten en yogahoudingen in bewaren of je persoonlijke successen in opschrijven. Kortom: alles wat je helpt om beter voor jezelf te zorgen of je beter te voelen. Lees vooral dit artikel van Iris voor meer inspiratie.
 2. Als opslagplek voor inspirerende quotes, spreuken en wijze lessen. Van mijn self-care journal werd ik erg perfectionistisch, omdat iedere pagina even mooi moest worden (#missionimposible). Dus stapte ik over op een klein, zwart notitieboekje (€1,-, Tiger). Hierin schrijf ik inspirerende quotes, spreuken, wijze lessen en andere dingen die in mijn hoofd omgaan. Als ik een boek lees, ligt nu standaard mijn notitieboekje naast me zodat ik mooie zinnen niet meer vergeet. Hetzelfde geldt als ik een film kijk. Het is fijn om alle dingen die mij inspireren op één plek te hebben.
 3. Als dankbaarheidsboekje. Heel simpel: elke dag of om de dag maak je een lijst met alles waar je dankbaar voor bent. Van je ontbijt tot een glimlach van een vreemde. Vergeet niet om de datum erbij te zetten. Vind je opschrijven waar je dankbaar voor bent maar suf? Hier lees je waarom het helemaal niet zo corny is.
 4. Als verlenging van je brein. Het is onmogelijk om alles te onthouden, daarom is een notitieboekje ook zo handig. Gebruik het als verlenging van je brein. Schrijf je ideeën zo snel mogelijk op, zodat je ze later kunt ordenen en misschien wel kunt gebruiken. Dit wordt ook wel een Spark File genoemd.
 5. Als yoga journal. Vol wijze lessen die je leerde tijdens het doen van yoga, houdingen die je niet wilt vergeten en inspiratie voor de perfecte yogaroutine voor thuis.
 6. Als 30-day list. Je hebt er misschien geen heel notitieboekje voor nodig, maar het is wel slim om deze lijst op één plek te bewaren. Een 30-day list is een verlanglijstje waarbij je een datum zet bij alles wat je graag wilt hebben. Als je er na dertig dagen nog steeds naar verlangt, mag je het kopen. Ik schreef er pas over.
 7. Als boekje vol dromen. Je dromen worden concreter en eerder werkelijkheid als je ze opschrijft. Natuurlijk kun je in een notitieboekje ook schrijven wat je vannacht hebt gedroomd. Misschien word je er wel wijzer van.
 8. Als boekje met goede gewoontes. Mediteren, acht uur slapen per nacht, genoeg water drinken, iedere dag 10.000 stappen zetten en ga zo maar door. Deze goede gewoontes kun je goed bijhouden in een opschrijfboekje. Kijk hier voor een voorbeeld van zo’n habit tracker.

En hoe gebruik jij een notitieboekje? 

You Might Also Like

1 Comment

 • Janna
  9 april 2018 at 09:57

  Wat een goede ideeën allemaal! Een dankbaarheidsboekje maak ik eigenlijk elke ochtend in mijn hoofd. Mijn notitieboekje gebruik ik voor interessante gedachtes en ideeën die ik tegenkom, maar ook voor bijzondere woorden of spreuken. Eigenlijk voor alles wat mij positief opvalt!

 • Leave a Reply