Liefde Zen voelen

Een oefening om (opnieuw) verbinding te maken

Verbeter je relatie: maak opnieuw verbinding

In Plum Village leerde ik meer mindful te leven. Ik mediteerde er minstens twee keer per dag en maakte kennis met allerlei nieuwe mindfulness-oefeningen. Een oefening die ik met je wil delen is Beginning Anew.

Na een week in Plum Village schreef ik een aantal lessen op die ik mee naar huis wilde nemen (hier vind je ze). Eén van die lessen was dat ik me wilde aanmelden voor een boeddhistische meditatiegroep, ook wel een Sangha genoemd. Het viel me op dat mediteren in een groep motiverend werkt. Ook vind ik het een prettig idee om een groep mensen te hebben waar ik mee van gedachten kan wisselen – niet alleen met vragen over mindfulness, maar met alles wat er op dat moment in mijn leven speelt. Waar ik in Plum Village onderdeel was van een vaste groep, moet ik thuis meer moeite doen om contact te maken met anderen. Tijdens deze week vol mindfulness leerde ik een oefening die het je makkelijker maakt om verbinding te leggen: Beginning Anew.

Een nieuw begin

Beginning Anew bestaat uit vier stappen, waarbij de één luistert en de ander praat. Je hoeft voor deze oefening geen relatie te hebben; je kunt het met iedereen die je kent doen. Het gaat erom dat het een open en eerlijk gesprek is, waardoor je elkaar de kans geeft een nieuw begin te maken. Zo doe je dat:

 1. Geef (denkbeeldig) bloemen water.
  Dit klinkt vaag, maar het idee is als volgt: alles wat je aandacht geeft, groeit. Door uit te spreken wat je aan de ander waardeert, open je het gesprek. Hoe specifieker je bent, hoe beter. Zeg dus niet ‘Je bent heel sociaal’, maar ‘Je luistert altijd zo geïnteresseerd naar anderen’. Andermans talenten benoemen helpt om verbinding te leggen.
 2. Deel iets waar je spijt van hebt.
  Ook je excuses aanbieden verbindt. Zo zegt zelfstandig bemiddelaar Paulien Willemse in een artikel over hoe het perfecte excuus eruit ziet: “Excuses werken als een laagje aarde waarop een nieuwe verstandhouding kan groeien.” Je kunt vast een moment bedenken waarop je spijt had van wat je zei of deed. Bij deze stap spreek je uit wat je anders had willen zeggen of doen. Dit kan met de persoon tegenover je te maken hebben, maar het hoeft niet. Door dit moment te delen, draag je het niet meer met je mee.

  ‘Excuses werken als een laagje aarde waarop een nieuwe verstandhouding kan groeien.’ – Paulien Willemse

 3. Deel een moment waarop je je gekwetst voelde.
  Andersom kan het ook voorkomen dat je een keer gekwetst bent door iemand. Vertel wanneer je je voor het laatst verdrietig of boos voelde en wat er toen gebeurde. Het is belangrijk dat je vooral stilstaat bij hoe je je voelde. Deze gevoelens delen helpt om in te zien dat iedereen zich weleens verdrietig voelt.
 4. Vertel waar je behoefte aan hebt.
  Het is niet verplicht, maar je kunt eindigen met een hulpvraag. Misschien worstel je ergens mee, zoals het niet respecteren van je eigen grenzen, en kan de ander je helpen op tijd rust te nemen en vaker ‘nee’ te zeggen. Ook is de hulp van iemand anders inschakelen een manier om je vertrouwen in de ander te laten zien.

Praktische tips voor meer verbinding

Ik kan me voorstellen dat het best spannend is om eerlijk antwoord te geven op deze vragen. Je moet jezelf wel kwetsbaar opstellen. Ben je op zoek naar meer praktische manieren om verbinding te maken met iemand anders, dan heb ik een paar tips:

 • Leg je mobiel weg als je onderweg bent. Kijk je op telefoon, dan geef je je het signaal dat je niet openstaat voor contact.
 • Kijk goed om je heen. Je ziet meer en vergroot zo de kans dat je een praatje maakt met iemand.
 • Oordeel minder snel en wees nieuwsgierig. Een open houding zorgt ervoor dat je sneller mensen aantrekt.
 • Glimlach! Blije mensen zijn toegankelijker.

Meer lezen? In het boek ‘Beginning Anew’ van Sister Chan Khong lees je nog meer tips om liefdevol contact te maken.

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Maak jij makkelijk contact met anderen?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.