Geluk Zen voelen

Een vrij leven leiden

Een vrij leven leiden

Bij een vrij leven denk je misschien aan wonen in een yurt, rondreizen in een busje of zzp’en in het buitenland. Maar wat als je een ‘gewoon’ leven hebt vol verplichtingen? Is vrij leven dan onmogelijk? Als je het mij vraagt niet. 

Vrij leven is een thema waar ik veel over nadenk. Ieder jaar stel ik mezelf wel een paar keer de vraag: ‘Hoe kan ik (nog) vrijer leven?’. Lang niet altijd heb ik meteen een antwoord op deze vraag en lang niet altijd is het antwoord direct te realiseren. Dat hoeft ook niet. Erbij stilstaan zorgt er alleen al voor dat ik in zie dat je een vrij leven grotendeels zelf in de hand hebt. Ook is soms een kleine aanpassing genoeg om een stukje vrijer te leven. Wat ik van tijd tot tijd doe om vrijer te leven, wil ik graag delen. Want wat voor mij werkt, werkt misschien ook voor jou.

Alle tijd gebruiken

Eerder deelde ik al de tip om alle tijd op dezelfde manier te bekijken. Hiermee bedoel ik dat je geen onderscheid maakt tussen de tijd dat je wacht bij de tandarts, thuis op de bank zit, aan het strand ligt of de tijd die je doorbrengt in het openbaar vervoer. Tijd is immers tijd. Door bewust minder onderscheid te maken tussen vrije tijd en andere tijd, heb ik een groter gevoel van vrijheid en gebruik ik mijn tijd beter. Hiermee bedoel ik niet productiever, maar bewuster. Die paar minuten ’s ochtends gebruik bijvoorbeeld om te mediteren en in het openbaar vervoer luister ik naar een interessante podcast of lees ik een boek.

Je vrije rolmodellen vinden

Ooit las ik de tip om jezelf de vraag te stellen: ‘Wat zou X nu doen?’ Op de plek van ‘X’ zet je de naam van iemand die je inspireert. Stel dat je een achterbuurvrouw hebt die in jouw ogen een vrij leven leidt, dan kun je je afvragen wat zij ’s ochtends zou doen. Misschien kom je zo wel op het idee om een ochtendwandeling te maken, een kwartier eerder op te staan om touwtje te springen of op maandagochtend te ontbijten in bed. Deze ‘X’ kan ook iemand uit een film, boek of gewoon een iets vrijere versie van jezelf zijn. Wat voor mij ook altijd goed werkt, is boeken lezen over mensen met een vrij bestaan. Mijn favorieten: ‘Mijn leven in de wildernis’, ‘Wild’ en ‘The way home’.

Minder verwachtingen hebben

Kun je leven zonder verwachtingen? Ik denk van niet. Wel is het mogelijk om net iets minder verwachtingen te hebben. Dat zorgt voor een meer ‘open’ mindset wat weer een vrijer gevoel geeft. Lisa schreef een tijdje geleden een goed artikel met tips om verwachtingen los te laten. Mijn favorieten: meer in het moment leven, je agenda minder vol plannen en kijken wat zich op het moment zelf aandient. De vraag: ‘Wat is het beste wat ik nu voor mezelf kan doen?’, kan hierbij helpen.

Ruimte maken

Ruimte staat voor mij gelijk aan een gevoel van vrijheid. En het leuke is dat je het begrip ruimte heel breed kunt bekijken. Denk aan het maken van ruimte in je hoofd door te mediteren, je huis flink opruimen of minimaliseren, wandelen in een leeg landschap, een streep zetten door afspraken in je agenda en ruimte in je lichaam creëren door yoga te doen (hartopeners!). Loslaten kan ook ruimte geven. Hoe je dat doet, is mij alleen nog steeds een raadsel.

De natuur opzoeken

Het toppunt van vrijheid is voor mij in contact leven met de natuur. Best een uitdaging als je in een stenige stad woont, kan ik je vertellen. Totdat ik in een hutje op de hei woon, zorgen deze gewoontes ervoor dat ik mij toch verbonden voel met de natuur. Ook probeer ik genoeg tijd vrij te maken om te wandelen (klik hier voor mijn favoriete wandelingen), te picknicken en te kamperen.

Kiezen voor rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat is misschien het laatste waar je aan denkt bij een vrij leven. Gek genoeg, of juist helemaal niet, kan het juist een vrij gevoel. Lang geleden schreef ik een artikel over mindful schoonmaken waarin ik de volgende anekdote aanhaalde: “Toen we het bij een cursus zenmeditatie over het trainen van je concentratie hadden tijdens routineklussen, vertelde ik over mijn gruwelijke hekel aan afwassen. Ik vond het een beklemmend idee om iedere dag weer dezelfde saaie handelingen uit te voeren. Mijn docent was het daar niet mee eens en zei: “Juist door af te wassen, is er ruimte voor andere dingen. Het geeft dus vrijheid.” Een mooie manier van omdenken. Als je het begrip ruimte letterlijk neemt, heb je ruimte op je aanrecht en dus plek voor andere dingen. Maar het zorgt ook voor ruimte in je hoofd, aan deze (saaie) verplichtingen hoef je tenminste niet meer te denken.”

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. – 

Wat is voor jou een vrij leven? En heb je een tip om vrijer te leven?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply