Ontspanning Zen voelen

Een week alleen op pad #1

Een week alleen op pad #1

Ik ben best vaak alleen thuis. Ik vind het heerlijk om mijn eigen ding te doen. Ook kan ik genieten van het idee dat er niemand is die op mij let. Toch daag ik mezelf uit. In plaats van alleen te zijn, ga ik een week lang met mezelf op pad.

Er zijn meer genoeg artikelen op het internet te vinden die gaan over het belang van een sociaal leven. Zo lees ik dat vriendinnen je gezond houden en sociaal contact belangrijker is voor je gezondheid dan sporten. Ook ik geniet ervan om met vriendinnen af te spreken, samen een andere stad te bezoeken of om met een groep vrienden een verjaardag te vieren. Tegelijkertijd zijn er ook weekenden waarin ik geen sociale plannen heb. Soms vind ik dat eng, maar meestal is zijn die twee dagen binnen een mum van tijd voorbij. Ik ben dan druk met mijn eigen plannen, zoals thuis yoga doen of niks doen, of omdat er spontaan nieuwe afspraken ontstaan.

Alleen zijn is een kunst

Als ik alleen ben, vermaak ik mezelf prima; studeren, vlogs kijken en blogs lezen, een beetje opruimen, nog meer lezen, yoga oefeningen doen, nagels lakken, schrijven en ga zo maar door. Ondanks dat ik zo uren zoet ben en de tijd super snel gaat, voelt alleen zijn soms een beetje ongemakkelijk. Dat heeft niet zozeer te maken met het feit dat ik niet weet wat ik met mijn tijd moet, maar het lijkt alsof er nog steeds een stempel zit op mensen voor wie het natuurlijk voelt om je eigen beste vriend te zijn. Want zeg eens eerlijk: dat is toch ook een kunst? Zo zegt schrijver Maria Popova in een boekreview het volgende: “Despite its prevalence, living alone is one of the least discussed and, consequently, most poorly understood issues of our time.” Deze video vind ik daarom fantastisch.

Waarom deze challenge?

Je zou zeggen dat ik een ster ben in alleen zijn en daarom ook geen challenge nodig heb, maar deze keer probeer ik een ander licht op alleen zijn te werpen door ook echt in mijn eentje dingen te ondernemen. Alleen naar een feestje gaan of een weekend weg vind ik nog iets te ver gaan, maar dit ga ik in ieder geval alleen doen:

 1. Naar de bioscoop.
 2. Ergens wat drinken of eten.
 3. Een andere stad bezoeken.
 4. Naar een evenement, lezing of expositie gaan.

Ontdekkingsreis

Dat ik mezelf goed kan vermaken wil niet zeggen dat ik niet goed kan opschieten met mensen die wel graag continu met anderen mensen samen zijn. Natuurlijk vind ik het fijn om vrienden te hebben en bij familie te zijn. Zonder sociaal contact zou ik mij een stuk minder gelukkig voelen. Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken. Toch hoop ik met deze challenge te laten zien dat je in je eentje ook van het leven kunt genieten. Lijkt het je ook leuk om alleen op pad te gaan of ben je gewoon nieuwsgierig? Dan heb ik hier nog een paar artikelen ter inspiratie:

 1. ‘8 Things To Do Alone… For a Change’
 2. ‘We All Need Alone Time: Do You Allow Yourself to Recharge?’
 3. ’25 Ways to Be Alone, But Not Lonely’
 4. ‘How I Learned to Spend Time Alone’
 5. ‘Independent Hetty Zomer Bucket List’

Ben jij graag alleen?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Desi
  28 oktober 2015 at 09:36

  Interessant experiment! Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. Ik ben graag alleen, maar dan vooral thuis. Ik zou niet zo snel in mn eentje naar de bios of uit eten gaan. Dat vind ik dan toch een beetje eng.

 • Reply
  Iris
  28 oktober 2015 at 10:14

  Ja, ik wil dus wel graag binnenkort alleen een weekend weg naar een stad. Ben al eerder alleen naar lezingen en op reis geweest. Paar uur daarvoor denk ik echt waarom doe ik dit, waar begin ik aan? Achteraf geeft het altijd zo’n goed gevoel. Echt van het gevoel van ‘ik kan de wereld aan’. Als ik een periode minder zelfvertrouwen heb, dan helpt het mij echt. Dat vergeet ik soms even. Nuttige challenge! Ik doe mee!

 • Reply
  Debby
  28 oktober 2015 at 12:06

  Wat een goed idee 🙂 Ik blijf niet zozeer liever alleen thuis omdat ik bang ben om er alleen op uit te gaan, ik probeer gewoon zo min mogelijk geld te verspillen :’). Maar eigenlijk zou het best wel eens leuk kunnen zijn om jezelf te trakteren op een avondje bios of uit eten!

 • Reply
  Tineke
  28 oktober 2015 at 19:24

  Ik ben sinds een paar maanden ook dingen in mijn eentje aan het ondernemen. Zo ben ik vorige week nog in mijn eentje drie dagen naar Londen geweest. Heel spannend, en soms heb ik iemand erbij wel gemist, maar ik heb wel meer vertrouwen in mezelf gekregen. Ik zie de dingen alleen doen als een spannende reis om te ontdekken dat je niet altijd iemand anders nodig hebt om een leuke tijd hebben.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.