Ontspanning Zen voelen

Een week geen tv of YouTube kijken

Een week geen tv of YouTube

Een bingewatcher ben ik niet. Toch kijk ik misschien wel twaalf uur televisie en YouTube-video’s per week. Omgerekend is dat anderhalve werkdag. Wat zou ik nog meer met die tijd kunnen doen? Als experiment ga ik een week geen tv en YouTube kijken.

Op een maandagavond snel even kijken of er een nieuwe video online staat van één van mijn favoriete YouTubers. Voordat ik het weet, zit ik alweer een half uur lang op mijn telefoon naar filmpjes over andermans leven te kijken. Soms denk ik wel eens: ‘Waar ben ik in hemelsnaam naar aan het kijken?’ en ‘Waarom vind ik dit zo interessant?’. Af en toe kijk ik zelfs in de trein een YouTube-video, als de WiFi snelheid dat toelaat, maar o wee als iemand anders meekijkt. Dan zou ik mij namelijk best wel schamen voor het feit dat ik zo graag naar andermans leven kijken en hier mijn tijd aan besteed.

Steeds vaker kies ik bewust voor welke programma’s ik wil kijken en zet ik niet zomaar de televisie aan. Alleen vind ik het soms heerlijk als afleiding. Tijdens het koken vind ik het bijvoorbeeld fijn als er achtergrondgeluid is. Echt actief kijk ik dan niet. Is dat erg? Niet echt, maar ik ben wel benieuwd hoe het is als mij helemaal op het koken zou focussen en niet met een half oog naar de tv kijk.

Meer tijd over

Ik ben niet de enige die minder tv en YouTube wil kijken. Zo zijn Jelle van SoChicken en Jelle van Growthinkers hier allebei helemaal mee gestopt. Dit betekent ook dat zij het nieuws niet meer volgen. Eerder was ik al gestopt met het kijken van het ontbijtnieuws. In de plaats daarvan lees ik ’s ochtends een paar minuten een inspirerend boek. Dat was flink wennen in het begin. ‘Mis ik toch niet wat?’, vroeg ik mezelf wel eens af. Maar al snel ervoer ik de voordelen van deze nieuwe gewoonte. Zo begin ik de dag nu met een minder vol hoofd en meer in stilte.

Als ik allebei de Jelle’s mag geloven, levert helemaal stoppen met televisiekijken vooral meer tijd op. Tijd voor andere, meer waardevolle dingen. Zoals een boek lezen of je administratie op orde krijgen. Tijd voor jezelf dus en alles wat je nog wilde doen, maar waar je voor je gevoel geen tijd voor hebt. De uitdaging zit voor mij vooral denk ik in het niet kijken van YouTube. Het is zo makkelijk om op mijn mobiel snel een video aan te zetten en mijn gedachten als het ware uit te schakelen. Maar gelukkig heb ik over die verslaving pas nog een artikel over geschreven. Eitje? Of toch niet?

Kan jij een week zonder tv en YouTube denk je?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  izerina
  23 februari 2018 at 19:01

  Ik kan door 2 staaroperaties zo’n 8 wk geen tv kijken en mis het wel. Gelukkig is even op de pc wel mogelijk. Vrijwillig minderen lijkt me gemakkelijker.

  • Reply
   Lisa
   25 februari 2018 at 15:35

   Wat vervelend! Sterkte met de revalidatie.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.