Minimaliseren Zen doen

Een week lang dezelfde kleren dragen

Elke dag zijn we genoodzaakt grote, maar vooral veel kleine beslissingen te nemen. Het begint al bij het opstaan: wat trek ik aan? Waarmee ga ik ontbijten? Om zo min mogelijk energie te verspillen aan dit soort kleine dingen, zijn er mensen die elke dag dezelfde outfit dragen. Daarom ga ik dit een week proberen. Maar wat is de filosofie achter deze uitdaging?

Facebook oprichter Mark Zuckerberg en overleden Apple icoon Steve Jobs staan bekend om hun standaard outfits. Zuckerberg draagt elke dag een grijs t-shirt, Jobs droeg altijd een zwarte coltrui met sneakers. Herkenbaar, maar tegelijkertijd ook super praktisch voor deze mannen. Zuckerberg hoeft in elk geval nooit te bedenken wat hij aantrekt, waardoor hij  ’s ochtends een hoop tijd bespaart. En dat niet alleen: de belangrijkste reden van het aantrekken van dezelfde kleren is dat je brein meer ruimte heeft voor andere, meer belangrijke zaken. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een beroemde quote van Zuckerberg:

I really want to clear my life to make it so that I have to make as few decisions as possible about anything except how to best serve this community. – Mark Zuckerberg.

Wassen?

Natuurlijk is denkkracht niet het enige wat je bespaart als je elke dag hetzelfde aantrekt, het milieu doe je er ook een plezier mee. Sinds ik geen eigen wasmachine heb, ben ik veel zuiniger. Toch voelt het soms gek als ik twee dagen achter elkaar hetzelfde draag. Absurd eigenlijk, want waarom zou je kleding niet twee dagen lang aan mogen doen als het niet vies is? Om heel eerlijk te zijn, kijk ik er wel van op als ik iemand twee dagen in dezelfde kleren zie rondlopen. Laat staan iemand die altijd hetzelfde draagt. Gelukkig betekent dezelfde outfit niet dat je je kleren niet mag wassen. Zuckerberg heeft vele kopieën van zijn t-shirt.

Geen printjes

Hieronder zie je de outfit die ik ga dragen (let a.u.b. niet op mijn strijkkunsten). Aangezien mijn kleren bij elke gelegenheid moeten passen, ben ik niet erg uit de band gesprongen als het gaat om printjes of kleuren. In mijn geval zijn deze kleren behoorlijk simpel, want ik draag meestal iets kleurrijks of een shirt of tuniek met een print. Maar als je elke dag hetzelfde draagt, dan snap ik wel dat je niet voor een super opvallende outfit kiest en zwart of grijs dus een veilige keuze is. Ook weet je het nooit met het weer, dus een broek lijkt mij handiger dan een jurk of rok. Nog een uitzondering, want ik vind een panty veel lekkerder zitten dan een broek. Een vest lijkt mij ook handig, zodat ik iets uit kan trekken als ik het warm heb en andersom.

outfit_een_week_lang_dezelfde_kleren_aan

Belangrijke keuzes

Mijn outfit voor de komende week ligt al klaar, dus voor de mensen die mij maandag zien: dit is hoe ik er de rest van de week uitzie. Ik was mijn kleren gewoon, dus het betekent niet dat ik geen schone kleren draag. Het doel: mijn hersenen gebruiken voor meer belangrijke keuzes. Komt dat even goed uit tijdens het schrijven van een scriptie!

Zou jij het aandurven om een week lang dezelfde outfit te dragen? Doe je met mij mee?

Een week lang dezelfde kleren dragen: is het de moeite waard?

You Might Also Like

10 Comments

 • Jeanine
  3 februari 2016 at 15:30

  Interessante challenge! Ben benieuwd of je na een week al iets merkt en of anderen er iets van zullen zeggen dat je nu alweer/nog steeds die kleren aan hebt.. Succes!

 • G.
  3 februari 2016 at 19:53

  Ik ben benieuwd naar hoe het je gaat bevallen! Ik vraag me af of het anderen op zal vallen – eigenlijk let ik zelf ook nooit zo precies op wat anderen aanhebben, laat staan of ze het al de hele week dragen!

  Ik vind het trouwens wel interessant dat je opmerkt dat het voor jou gek voelt om kleding twee dagen achter elkaar te dragen. Dat is denk ik echt een kwestie van gewoonte, want ik draag mijn kleding vrijwel altijd twee à drie dagen achter elkaar! Ik moet er niet aan denken hoeveel was dat wel niet zou kosten, als ik elke dag iets anders zou aandoen xD.

  • Lisa
   3 februari 2016 at 19:57

   Ja, stom hè! Vroeger droeg ik altijd twee dagen achter elkaar hetzelfde, terwijl ik dat nu bijna nooit meer doe (ik combineer het dan weer met wat anders of ik doe bijvoorbeeld het shirt in de was). Als het niet vies is, is dat nergens voor nodig natuurlijk!

 • Desi
  3 februari 2016 at 21:43

  Wat een gave challenge. Ik draag sinds een tijdje twee dagen achter elkaar hetzelfde en dat geeft zoveel rust. Ik denk dat dat eigenlijk niemand opvalt. Ik ben wel benieuwd hoe dat gaat als je een week hetzelfde draagt.

 • Liset
  4 februari 2016 at 23:16

  Leuk expiriment! Dit was een beetje de reden waarom ik een capsule wardrobe ben gaan maken. En het werkt! Ook al heb ik niet elke dag hetzelfde aan, het is fijn dat alles bij elkaar past en dat er sowieso veel minder in m’n kast ligt.

  Dit is trouwens ook een leuk artikel over een (vrouwelijke) Zweedse art director die elke dag hetzelfde aan heeft: http://www.harpersbazaar.com/culture/features/a10441/why-i-wear-the-same-thing-to-work-everday/

  • Lisa
   5 februari 2016 at 11:58

   Oh, wat leuk zeg! Ik kende ‘capsule wardrobe’ nog niet. Lijkt me super handig en ook best stijlvol als je een setje kleren hebt met items die je op meerdere manieren kunt combineren. Goeie aanrader!

 • Lisa
  5 februari 2016 at 04:47

  Ik heb een beetje (onbewust) een regel: 1 dag voor ondergoed en kousen, twee dagen voor topjes en t-shirts en drie dagen sweaters en broeken. Vind ik prima zo! Wel fijn dat je dit gaat doen! Go for it. 🙂

 • Leave a Reply