Liefde Zen voelen

Een week lang vreemden complimenten geven

een_week_lang_complimenten_geven_aan_vreemden

Nederland is geen land waar gestrooid wordt met complimenten. Jammer eigenlijk, want een oprecht compliment kan je dag mooier maken. Door een week lang vreemden complimenten te geven, hoop ik daar een klein beetje verandering in te brengen. 

Geluk zit voor mij in veel kleine dingen. Zeker ook in het krijgen van een compliment van een vreemde, ontdekte ik laatst. Zo stond ik in de ochtend op het station, toen een vrouw mij aantikte en zei dat ze mijn haarkleur zo mooi vond. Het zegt eigenlijk al genoeg dat ik dit onthouden heb, want het is inmiddels alweer weken geleden. Op de één of andere manier blijft een compliment van een vreemde beter hangen. Misschien omdat ik het niet verwacht en ik weet dat het meer moeite kost om iemand te complimenteren die je niet kent.

Een drempel

Complimenten geven aan mensen die ik ken, vind ik een eitje. Iedereen die mij kent, heeft waarschijnlijk wel eens een compliment (of tien) gekregen. Een compliment aan iemand geven die ik niet ken, vind ik alleen een stuk lastiger. Bij een yogales zag ik pas een vrouw met een hele mooie bril, het stond perfect bij haar gezicht. Eigenlijk wilde ik aan het eind van de les zeggen dat het haar zo mooi stond, maar ik merkte dat ik toch lastig vond om zoiets out of the blue te zeggen. Er was ineens een drempel. Gek eigenlijk, want volgens mij kan een compliment nooit verkeerd vallen. En is er niemand die het niet leuk vindt om er één te krijgen. De komende zeven dagen hoop ik me daarom over deze drempel heen te zetten en iets meer te strooien met complimenten aan vreemden.

Mijn complimentenweek

Net zoals toen ik een week niet probeerde te klagen, geef ik mezelf weer een aantal spelregels. Zo pak ik deze complimentenweek aan:

  1. Van 28 juli t/m 4 augustus probeer ik iedere dag één iemand die ik niet ken een compliment te geven. Meer mag natuurlijk ook.
  2. Het is belangrijk dat het compliment oprecht is. Geen complimenten geven om het complimenten geven, maar echt omdat ik het meen.
  3. De reacties op deze spontane complimenten schrijf ik op en deel ik later met jullie. Ik ben benieuwd of mannen en vrouwen anders reageren op een spontaan compliment.
  4. Komende week let ik er ook extra op hoe ik zelf reageer als ik een compliment krijg. Ik weet dat veel mensen moeite hebben met het ontvangen van een compliment en dan snel een compliment teruggegeven of bijvoorbeeld antwoorden: “O, dit kocht ik in de uitverkoop hoor”of “Nee joh, dat valt wel mee”.

“A compliment is verbal sunshine.” – Robert Orben

Geef jij makkelijk aan vreemden complimenten? En wat is het mooiste compliment dat je ooit hebt ontvangen van iemand die je niet kent?

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply