Ontspanning Zen voelen

Een week langzaam leven

Minder gehaast leven en je niet laten meeslepen door de drukte van anderen is lastig. Ondanks dat mij dit beter lukt dan vroeger, zette de zenvraag mij toch aan het denken. Kan ik niet in een nog lagere versnelling leven? Daarom ga ik komende week langzaam leven.

Vroeger toen ik nog iedere dag de bus moest halen, had ik altijd haast. Meestal rende ik de deur uit en hield ik dit vol tot ik bij de bushalte was. Ik ben zelfs een keer voor de bus gesprongen om hem tegen te houden, heel gevaarlijk. In die tijd was ik ervan overtuigd dat ik van haasten hield. Het sprintje naar de bus gaf energie en het voelde als een overwinning als ik nét op tijd was. Nu ben ik overal ruim op tijd en sta ik zelfs wel eens eerder op voor een uitgebreid ochtendritueel. Als het om haasten gaat, ben ik dus best saai geworden. Toch voel ik me nog steeds regelmatig gehaast. Ook weet ik zeker dat langzamer leven alleen maar goed is.

Maar wat is langzaam leven?

De mooiste definitie vond ik via Roots & Seasons: Slow living: taking the time to do one thing at a time. Focus, enjoy, slow down. Take in your surroundings.” Alles met meer aandacht doen is de kern van langzaam leven. Van thee drinken tot praten. Haast bestaat even niet en tijd is niet belangrijk. Natuurlijk kun je langzaam leven invullen zoals jij dat wilt.

5 stappen voor een langzamer leven

Om een week langzamer te leven, heb ik een aantal richtlijnen nodig. Deze stappen moeten ervoor zorgen dat het de langzaamste week ooit wordt:

 1. Iedere dag tien minuten eerder opstaan. Mijn wekker nog eerder zetten, vind ik een te grote uitdaging omdat hij al om zes uur gaat.
 2. De ochtend beginnen met mediteren en een paar rustige yogahoudingen. Hoe lang ik dit doe, maakt niet uit. Als ik het maar doe.
 3. Alles met aandacht doen en in een versnelling lager. Eten, lezen, opstaan, praten, lopen, etc.
 4. Een paar langzame activiteiten doen, zoals schilderen, tekenen, puzzelen en wandelen.
 5. En een boek lezen dat te maken heeft met dit onderwerp. Ik kies voor: Iedere stap is vrede van Thich Nhat Hanh.

Volgende week lees je hoe deze langzame week was. Om het niet te vergeten, hang ik overal briefjes op met ‘Langzaam Leven’. Ik ben benieuwd of het lukt en hoe deze week bevalt.

Wat is voor jou langzaam leven? En doe je met me mee?

Hoe was mijn langzame week?

You Might Also Like

5 Comments

 • Mariët
  13 januari 2016 at 15:58

  Ohh wat heerlijk. Goed van je dat je dit gaat doen, ik weet zeker dat je ervan gaat genieten. Op de facebook van Roots & Seasons hadden we ‘m iets uitgebreider, maarja hé, die 140 tekens van twitter..

  SLOW LIVING – Taking the time to do one thing at a time. Focus, enjoy, slow down. Take in your surroundings. Prepare your own food. Take a walk. Read a book. Be offline. Be.

  Zelf ben ik ook een langzame. 😉 Ik heb het geluk dat ik thuis werk en dus kan opstaan wanneer ik wil. Soms is dat heel vroeg, soms wat later. Één ding tegelijk doen. M’n eten rustig maken, het liefst from scratch. Een soep maken. Een brood bakken. Door het bos wandelen met m’n hond en écht kijken; verwonderd zijn over een mooie paddestoel of hoe een bepaalde tak groeit. Het strand op en gewoon luisteren en kijken naar de zee. Heer-lijk.

 • Denise
  13 januari 2016 at 17:08

  Wat fijn! dit ga ik onthouden, en binnenkort ook maar uitvoeren denk ik. Ben benieuwd hoe het je afgaat. 🙂

 • Desi
  13 januari 2016 at 18:31

  Wat een goed idee. Ik ben inmiddels al wat minder haastig, maar ik zou het liefst nog langzamer alles doen. Lekker rustig alles doen is echt heel fijn. Succes deze week!

 • Liset
  14 januari 2016 at 17:06

  Ja! Ik probeer ook meer met ‘slow living’ bezig te zijn! Ik vind de blog van Orla & me ook heel fijn om te lezen. Ben benieuwd naar je bevindingen 🙂

 • Iep
  18 januari 2016 at 20:28

  Ik ben benieuwd hoe de langzame week is geweest!

 • Leave a Reply