Boeken Reviews

Een zoektocht naar innerlijke vrede – De veertien geheimen van de panda

Een zoektocht naar innerlijke vrede - De veertien geheimen van de panda

“Teleurgesteld in de wereld en zichzelf gaat de kleine panda Bao op zoek naar geluk en innerlijke vrede.” Toen ik deze zin voor het eerst las, moest ik glimlachen van herkenning. Ik wist niet dat panda’s ook op zoek zijn naar vrede. Is het Bao gelukt vrede te vinden?

Als je onze zoektocht naar zen al een tijd volgt, dan weet je vast dat zen vinden met ups en downs gepaard gaat. Niet voor niks zijn we zenzoekers. Daarom schreef ik ook een keer over mijn ‘totaal-niet-zen-trekjes’; want makkelijk is het niet om altijd zen te zijn. Panda Bao is net als Shirah en ik op zoek naar rust en geluk in zijn leven. In ‘De veertien geheimen van de panda’ deelt hij zijn zoektocht naar innerlijke vrede. Ik kreeg het boek ooit van Shirah voor mijn verjaardag en dacht laatst: ‘Waarom heb ik dit boek nog niet eerder met jullie gedeeld?’ En zo begon ik met het schrijven van deze review.

Leermeesters

Het boek begint met een hoofdstuk over waarom het zo belangrijk is om gelijkmoedig te zijn. Volgens de auteurs, Aljoscha Long en Ronald Schweppe, zijn slechts weinig mensen op deze wereld echt kalm en onverstoorbaar. Gelukkig kun je daar iets aan doen, want net zoals je het jezelf kunt aanleren om je snel op te winden, kun je er ook een gewoonte van maken om kalm te blijven. Dit betekent niet dat je gevoelens zoals boosheid en irritatie weg moet stoppen. Panda Bao laat zien dat je er ook op een andere manier mee om kunt gaan. Onderweg komt hij allerlei dieren tegen die zijn leermeesters worden. Telkens als hij een ander dier tegenkomt, leert hij weer wat nieuws.

Kalm blijven

Omdat het boek deels fictie is, is het fijn leesmateriaal voordat je gaat slapen. De avonturen van Bao worden afgewisseld met praktische tips en levenslessen die hij tijdens zijn zoektocht opdoet. Zo staan er meditatie-oefeningen in en lees je onder andere hoe je meer plezier haalt uit je werk. De tips zijn wat mij betreft erg welkom, want zonder deze toevoegingen zou het boek voor mij te kinderachtig zijn.

Natuurlijk is Bao niet van de één op andere dag opeens zen. Net zoals elk ander mens, lukt het Bao de ene keer beter om kalm te blijven dan de andere keer. Zijn geduld wordt in elk geval een paar keer behoorlijk op de proef gesteld. Uiteindelijk vindt hij vrede, maar hoe dat hem is gelukt, houd ik geheim.

Kosten: € 9,99.
Extra leuk: de samenvatting aan het einde van elk hoofdstuk, ‘Bao’s bamboebladerenboek’, is erg handig. In de vorm van een opsomming vind je de belangrijkste lessen van dat hoofdstuk op een rij.
Minpunt: ik vind de schrijfstijl een beetje ouderwets. Het woord ‘gelijkmoedig’ bijvoorbeeld zou ik niet zo snel gebruiken.
Eindoordeel: ★★★★ (van de vijf sterren).

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply