Liefde Zen voelen

Eigenschappen die ik van mezelf als introvert heb geaccepteerd

Eigenschappen die ik van mezelf als introvert heb geaccepteerd

‘Ja, ja, ja’ kon ik alleen maar denken toen ik ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ van Liesbeth Smit las. Wat een verademing om een boek te lezen dat zo nauwkeurig weet te omschrijven hoe het is om introvert te zijn. 

Voordat ik vertel over de eigenschappen die ik heb leren accepteren, wil ik benadrukken dat er geen typische introvert bestaat. Zoals Liesbeth Smit uitlegt, vind je introverte persoonlijkheden in allerlei soorten en maten. Dat ik deze eigenschappen uitlicht, wil niet zeggen dat elke andere introvert zich erin herkent. Sterker nog, toen ik een collega enthousiast vertelde over het boek, zei ze: “Huh, jij introvert?” Inmiddels weet ik dat ik extravert gedrag voor een deel heb aangeleerd, omdat het me simpelweg verder brengt. Toch bestaan er veel misverstanden over introversie. Daarom kan ik je het boek zeker aanraden. Goed, nu over naar wat voor mij als introvert kenmerkend is.

1. Ik ben een luisteraar

Ik dacht wel eens tijdens een gesprek: “Wat ga ik zo zeggen? Ik moet zo wel iets zeggen hoor.” Met deze gedachte benadrukte ik alleen maar dat luisteren een tekortkoming is. Maar degene die het meest aan het woord is, zegt niet altijd de meest zinnige dingen (spreken is zilver, luisteren is goud). Goed kunnen luisteren en daar vervolgens iets mee doen, is een groot talent heb ik ontdekt. Je pikt er dingen van op waar een ander misschien over heen zou kijken. Zoals dat iemand wel zegt dat het goed met hem of haar gaat, maar je aan de manier van spreken hoort dat het toch niet helemaal snor zit.

Tips:

Als ik niet weet wat ik terug moet zeggen, dan vraag ik door of ik zeg dat ik de ander heb gehoord, maar nog even moet bedenken wat ik erover wil zeggen. Wat ik ook regelmatig doe is samenvatten wat de ander heeft gezegd. Ik bedenk dan, terwijl ik dat doe, wat ik ervan vind. Mijn reactie vorm ik door hardop na te denken. Openheid over wat er in je hoofd omgaat, kunnen mensen alleen maar waarderen.

2. Ik heb genoeg tijd voor mezelf nodig

Over die tweestrijd heb ik eerder geschreven. Ik vind het leuk om vrienden te hebben, tijd te spenderen met anderen en op pad te gaan, maar om dit te kunnen blijven doen moet ik mezelf ook voldoende opladen. Waar ik me erg in herkende in ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ was, dat extraverten energie krijgen van sociaal contact, terwijl het mij alleen maar energie kost. Dat is niet zielig of een beperking, dat is gewoon hoe ik in elkaar steek. Des te meer ik dit accepteer, des te makkelijker ik ook met anderen kan blijven afspreken. Ik neem mijn behoeften serieus, waardoor er voldoende energie over blijft voor sociale dingen.

Tips:

Een ‘nee’ ontvangen op een uitnodiging vinden veel mensen toch een beetje raar, zeker als ze weten dat je gewoon kunt komen. Waarom zou je thuisblijven als je een avond door kunt brengen met vrienden? Omdat ik niet altijd zin heb om mezelf te verantwoorden, houd ik het meestal kort: “Ik kan niet, punt.” Ook probeer ik er zelfspot in te brengen. Bijvoorbeeld: “Ik heb het hele weekend alleen mijn pyjama gezien.”

3. Ik denk (altijd) over dingen na

Het liefst verzamel ik zoveel mogelijk informatie en maak dan pas een beslissing. Als ik eenmaal de knoop heb doorgehakt, dan sta ik daar vierkant achter. Ik heb immers alle kanten van het verhaal bekeken. Impulsief ben ik niet, maar saai ook niet; het is heus niet zo dat ik elk etentje dat zich spontaan aandient altijd af sla. Wel denk ik bijna altijd over mijn acties na. Hetzelfde geldt voor wat ik zeg: de woorden die ik gebruik, kies ik meestal zorgvuldig. Als je op zoek bent naar een flapuit, denk ik dat je bij een introvert lang kunt zoeken.

Tips:

Ik heb gemerkt dat ik soms ook te veel kan doordraaien in al dat denken. Yoga en meditatie helpen mij tot rust komen. Ga op zoek naar wat jou helpt om je gedachten wat vaker te laten varen. Blijf je maar nadenken over een moeilijke keuze? Besef dat er geen goed of fout is. Je kunt je idee of mening altijd bijstellen. En vertrouw erop dat jij er alles aan hebt gedaan om de beste keuze te maken.

– Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Ben jij ook introvert? Welke eigenschappen zijn voor jou kenmerkend?

BewarenBewaren

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Loes
  8 december 2017 at 09:23

  Wat een mooi artikel met goede tips! Ik ben ook echt een luisteraar soms, maar ik vind dat ook juist een mooie eigenschap. Ik kan een heel goed luisterend oor zijn!

  • Reply
   Lisa
   10 december 2017 at 13:08

   Dankjewel! En ben het helemaal met je eens ja, maar dat kan ook niet anders als mede-introvert, haha.

 • Reply
  Iris
  8 december 2017 at 11:48

  Aaah, ik ben echt zo blij met dit boek! Ik las hem een tijdje terug ook en heb er zowel om moeten lachen en huilen van herkenning. Ik ben ook introvert ,weet ik nu, en dingen vallen nu nog meer op zijn plaats en durf ook steeds beter gewoon goede keuzes voor mijzelf te maken. Ik kan mij altijd overal schuldig over voelen en dat moet ik helemaal niet doen. Mooi om dit te lezen van jou en hoe je hiermee omgaat!

  • Reply
   Lisa
   10 december 2017 at 13:07

   Ja, ik zag op Instagram Stories dat je het boek ook aan het lezen was! 🙂 Heel fijn om herkenning te vinden.

 • Reply
  Irene
  8 december 2017 at 19:48

  Oh wauw dit is super herkenbaar! Ik ben ook echt een luisteraar en herken me in de rest ook! Ik ga het boek op m’n lijstje zetten. Bedankt voor het delen!
  De blog ziet er prachtig uit trouwens! (Weet niet of het al lang zo is, ben een tijdje niet komen kijken. Oeps!)

  • Reply
   Lisa
   10 december 2017 at 12:58

   Dankjewel, Irene! Leuk je hier weer terug te zien 🙂 Klopt, we hebben een nieuw design. Jouw website ziet er ook mooi uit trouwens! Zo te zien ook een nieuw behang.

 • Reply
  Yvonne
  11 december 2017 at 16:12

  Wat een fijn artikel! Bedankt voor je boeken-tip en het bespreken van deze herkenbare eigenschappen. Nooit eerder bij stilgestaan of ik introvert of extravert ben, maar dat leidt nu eigenlijk al geen twijfel meer. Vooral punt 2 vind ik een lastige. Ik dacht lange tijd dat ik wellicht een hekel had aan mensen-in-het-algemeen omdat ik me altijd zo leeggezogen voelde na een sociaal gebeuren. Ik schaamde me daar inwendig zelfs voor. Terwijl ik in werkelijkheid juist veel om mensen geef. 🙂
  Dit boek ga ik zo snel mogelijk lezen. En jullie blog ga ik volgen!

  • Reply
   Lisa
   11 december 2017 at 21:14

   Dankjewel en wat mooi gezegd van je. Ik weet zeker dat je wat gaat hebben aan het boek, alvast veel leesplezier!

 • Reply
  Eva
  12 december 2017 at 17:57

  Vind dit echt heel erg herkenbaar, misschien moet ik het boek ook maar eens gaan lezen 🙂 Alle drie de punten zijn echt mij op mijn lijf geschreven. En ook al zag ik mezelf vroeger niet zo als introvert, toch merk ik steeds meer dat dat wel duidelijk mijn persoonlijkheid is, met vleugjes extrovert erin 🙂

 • Reply
  Sanneke
  13 december 2017 at 14:51

  Ik weet al heel lang dat ik introvert ben en herken bovenstaande punten ook heel erg. Goed om dat weer eens bevestigd te zien. Ga het boek zeker lezen.

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.