Minimaliseren Zen doen

Elke dag dezelfde kleren dragen: is het de moeite waard?

Bekende leiders doen het al jaren en ik heb het de afgelopen week geprobeerd: elke dag dezelfde outfit dragen. Het zorgt ervoor dat je minder hoeft na te denken over je uiterlijk, waardoor je meer ruimte overhoudt voor beslissingen die er meer toe doen. Hoe was dat voor mij? Heb ik hetzelfde ervaren? In mijn weekdagboek vertel ik het je.

Maandag

Ik sta op en stap onder de douche. Eenmaal uit de douche loop ik linea recta naar mijn setje kleren toe (hier zie je wat ik aantrek). Heerlijk! Iets aantrekken zonder een tijd voor de spiegel te staan. Dat is alweer een zorg minder op deze maandagmorgen.

Dinsdag

Fijn, weer een dag waarop ik niet hoef na te denken over wat ik aantrek. Tot nu toe bevalt deze challenge mij wel, hoewel er tot nu toe weinig anders is. Afhankelijk van hoe intensief de dag is, draag ik mijn kleren ongeveer twee dagen achter elkaar.

Woensdag

Eigenlijk ben ik niet zo in de stemming voor een saai grijs met wit setje. Ik wil kleur! Jammer genoeg kan dat niet, dus ik trek maar weer hetzelfde aan. Met een paarse jas probeer ik mijn drang enigszins te compenseren. Als ik eenmaal de deur uit ben, ben ik alweer vergeten dat ik eerst iets anders aan wilde doen.

Donderdag

Het is de vierde dag dat ik hetzelfde aan heb, maar vervelend vind ik het niet. Ik denk er eigenlijk ook niet zoveel over na. Vandaag ben ik bij mijn afstudeerbedrijf. Omdat ik studeer en dus geen fulltime baan heb, is het tot nu toe niemand opgevallen dat ik de hele week hetzelfde draag. Elke dag bevind ik me op een andere plek, waardoor niemand weet van mijn challenge als ik er niks over vertel. En als ik het deel, dan merk ik dat weinig mensen ervan opkijken. Groot gelijk, want wat maakt het uiteindelijk uit wat iemand aan heeft?

Vrijdag

Ik stond iets te laat op, dus dan is het extra fijn dat ik mij snel kan aankleden. Ik merk wel dat je het beste een setje kunt kiezen waar je lang plezier van hebt, want eerlijk gezegd ben ik op het grijs met wit uitgekeken. Maar ja, dat is meer een voorkeur. Ik hou nu eenmaal van een beetje kleur.

Zaterdag

Ik hang de toerist uit in Amsterdam. Als mijn moeder een foto van mij maakt, bedenk ik me dat je met een vaste outfit dus ook altijd hetzelfde op foto’s staat. Best een gek idee, haha. Aan de andere kant vraag ik me af: waarom lijkt dat zo gek? Tot nu toe is het alleen maar makkelijk dat ik niet hoef na te denken over wat ik draag.

Zondag

Er staat helemaal niks op de planning, dus ik blijf lekker in mijn huispak thuis. Mijn weekoutfit doe ik keurig in de was, net zoals ik het tussendoor één keer heb gewassen. Ik ben van plan het volgende wat ik aantrek meer kleur te geven, maar ik kijk nu al op tegen de moeite die ik moet doen om te bedenken wat ik de komende week aan doe.

Conclusie

Twee dagen achter elkaar hetzelfde aan is al fijn, laat staan een hele week. Na dit experiment ben ik helemaal om. Het is zo ontzettend fijn om geen tijd te besteden aan wat je aantrekt. Toen ik na de challenge een avondje uit ging, stond ik een half uur voor de kast. Dit vond ik al vervelend, maar doordat ik weet hoe makkelijk een weekoutfit kan zijn, begon ik me extra te ergeren aan de tijd die ik verspilde aan mijn uiterlijk (want zo simpel is het).

Zoals ik al in het eerste artikel zei, delen de mensen die elke dag hetzelfde dragen de overtuiging dat ze zich met meer belangrijke keuzes kunnen bezighouden. Ik kan me daar goed in vinden, omdat het na de challenge echt als een verspilling van mijn tijd voelde als ik voor de kast stond. Niet weten wat je aan moet doen, kan behoorlijk stressvol zijn. Stress die lang niet altijd nodig is. Ook hoefde ik ‘s ochtends minder te haasten. Saai kan een standaard outfit wel worden, maar de extra tijd en het gemak dat je ervoor terugkrijgt, vind ik twee grote voordelen.

Volgende challenge?

Een lezer tipte mij met een capsule wardrobe (super leuk idee!). Wikipedia geeft de volgende definitie: “a collection of a few essential items of clothing that don’t go out of fashion, such as skirts, trousers, and coats, which can then be augmented with seasonal pieces.” In totaal bestaat je collectie uit 33 items, die je ongeveer drie maanden lang draagt. De kleren kunnen je op elke mogelijke manieren combineren en zijn geschikt voor elke gelegenheid. Wat vind jij, is dit het proberen waard?

capsule_wardrobe

Bron: UN-FANCY

Ga jij dit ook proberen?

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Maartje
  17 februari 2016 at 10:38

  Leuke challenge! Ik leg zelf elke avond mijn kleren klaar voor de volgende dag, heb je in de ochtend geen stress, maar wel meerdere setjes per week en dus kleurtjes. Maar standaard twee dagen hetzelfde aan vind ik een goede, dat wordt mijn challenge!

  • Reply
   Lisa
   17 februari 2016 at 18:52

   Ja, ik snap je wel hoor! Nieuwe combinaties uitproberen vind ik leuk (vroeger deed ik elke dag wat anders aan), maar ik heb door deze challenge ook het gemak gezien van een standaard outfit.
   Leuk dat het jou heeft geïnspireerd, succes!

 • Reply
  G.
  17 februari 2016 at 20:11

  Leuk om je ervaring hiermee te lezen! Ik moet zeggen dat ik zelf ook wel nieuwsgierig ben geworden naar het dragen van dezelfde outfit elke dag. Want ja, een beetje tijdsbesparing kan nooit kwaad, en je kunt altijd je favoriete kledingstukken aan. Het enige nadeel vind ik dat je wel vaak moet wassen – tenzij je natuurlijk van alles twee of meer stuks hebt…

 • Reply
  Debby
  17 februari 2016 at 21:40

  Ik ben daar op reis altijd heel goed in, maar hier…. Sowieso heb je hier al minstens een winter en een zomergarderobe nodig!

 • Reply
  Desi
  17 februari 2016 at 23:13

  Leuk dat het goed is bevallen! Ik denk inderdaad dat mensen helemaal niet echt opletten op wat je aan hebt. Iedereen is toch veel te veel met zichzelf bezig meestal.

 • Reply
  Mascha
  4 maart 2016 at 07:45

  Super toffe challenge.
  Ik heb alleen het nadeel dat ik soms veel zweet. Dus als ik een week hetzelfde draag ga je dat ruiken. Heh. Maar gelukkig trek ik in de ochtend altijd maar iets uit de kast en heb ik geen keuzestress.

 • Reply
  Iris
  26 maart 2016 at 10:23

  Ik vind net jullie blog meiden, super leuk! Helemaal mijn ding:) Zo ook deze challenge! Ik heb een jaar lang uit een backpack geleefd en behalve dat op reis niet altijd alles even schoon is beviel dat prima. Ondanks dat ik dit weekend 3/4 van mijn kledingkast heb verkocht op de IJhallen markt slaat de keuzestress weer toe: ik wil nog minder in mijn kledingkast hebben liggen. Het brengt zoveel rust als je minder hebt en kiezen is niet mijn sterkste punt. Ik moet zeggen datik inmiddels één broek heb (soort yoga/training/legging achtige broek van nike) die ik eigenlijk elke dag wel draag. Ik wil de uitdaging dus zeker wel aan gaan!
  Bedankt voor jullie inspirerende blog en artikelen:)!!
  Liefs

  • Reply
   Lisa
   26 maart 2016 at 12:11

   Oh, wat leuk om te horen zeg! Wij kijken ook regelmatig op jouw blog. En grappig: wij staan binnenkort ook op de IJhallen. Ik kan niet wachten om meer leegte in mijn kledingkast te zien en daarmee het kiezen makkelijker te maken. Ik kan ook enorm genieten van de dagen waarop ik thuis studeer, want dan maakt het helemaal niet uit wat ik aan doe of hoe ik eruit zie. Backpacken lijkt mij inderdaad de ultieme test!
   Ik ga snel je blogpost over de IJhallen lezen, haha. Super handig die tips!
   Liefs Lisa

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.