Boeken Reviews

Elke dag iets minder druk – Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Elke dag een beetje minder druk - Dingen Die Je Alleen Ziet Als Je Er De Tijd Voor Neemt

Toen ik dit boek voor het eerst in de winkel zag, wist ik meteen dat ik het wilde kopen. De titel en het uiterlijk spraken mij erg aan. En zelfs al ben ik veel met het onderwerp bezig, meer tips over het vinden van rust zijn altijd welkom. Heeft het boek aan mijn verwachtingen voldaan?

‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’ is een populair boek. In 2012 werd het voor het eerst uitgegeven. Inmiddels zijn er meer dan drie miljoen exemplaren verkocht. Sinds dit jaar kun je de wijsheden van schrijver Haemin Sumin ook in het Nederlands lezen. Sumin is een boeddhistische monnik geboren in Zuid-Korea. Hij is bekend geworden met het delen van korte adviezen op Facebook en Twitter. Op dit moment heeft hij zelfs meer dan 1,2 miljoen (!) Twitter volgers. Het boek komt voort uit de vele boodschappen die hij ooit online heeft gedeeld.

Volle agenda

Je zou zeggen dat een monnik helemaal geen tijd heeft om op Twitter en Facebook te zitten. Het grappige is dat hij aan het begin van zijn boek ook aangeeft dat hij een heel druk leven heeft. Zo zegt hij: “Om eerlijk te zijn: ik vraag me soms af of een zenmonnik zo’n volle agenda zou moeten hebben.” Hoe kan het dat hij zich dan toch niet druk voelt? Sumin is zich ervan bewust dat drukte in je hoofd zit en je je gedachten kunt veranderen. Dat is ook waar het boek vooral over gaat: in de vorm van korte versjes leert Sumin je iets over mindfulness. Onderwerpen die voorbij komen zijn bijvoorbeeld hoe je omgaat met verdriet en hoe je kunt leren vergeven.

Als je geest rustig is, is de wereld dat ook – Haemin Sumin.

Dichtbundel

Als ik denk aan het leven van een monnik, dan krijg ik er een beetje een ouderwets gevoel bij. Ik had daarom ook niet verwacht dat Sumin’s adviezen best modern zijn. Hij zegt bijvoorbeeld: “Ga daten – nog een goede manier om iets over jezelf te leren.” Met bijna alles wat Sumin zegt ben ik het eens, toch valt de inhoud me een klein beetje tegen. Ik mis de diepgang, terwijl de titel juist zo veelbelovend is. Ik vind dit boek daarom meer geschikt voor mensen die zich net verdiepen in mindfulness. Dat wil niet zeggen dat ik het er nooit meer bij pak. Het voelt aan als een dichtbundel, waar ik af en toe doorheen blader voor een mooie quote of inspiratie.

Kosten: € 15,-.
Extra leuk: de illustraties zijn prachtig en vullen de boodschap van Sumin goed aan. Ook ligt het boek lekker in de hand.
Minpunt: ik miste een duidelijk begin en eind in dit boek. Het is niet een verhaal waarin de schrijver ergens naartoe werkt. Het zijn allemaal korte stukjes tekst, waardoor de grotere boodschap – rust vinden in een drukke wereld – uiteindelijk niet goed bij mij blijft hangen.
Eindoordeel: ★★★ (van de vijf sterren).

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply