Liefde Zen voelen

Er bestaat geen draaiboek voor een lang leven samen

Als je ergens maar hard genoeg je best voor doet dan lukt het je. En als iets niet lukt, dan heb je het gewoon niet hard genoeg geprobeerd. Eigen schuld. Over veel dingen wordt dit gezegd, maar ook over de liefde en relaties. Simone is het hier niet mee eens. De mislukte liefdes in haar leven, bekijkt ze juist met mildheid.

Simone: “Ik ben een 45 jarige vrouw uit een middelgrote stad, bereisd en belezen maar ik heb nog nooit langer dan vier jaar een relatie weten vol te houden. En wat heb ik het geprobeerd. Veel eerste verliefdheden zijn er voorbij gekomen, veel eerste kennismakingen met schoonouders, veel eerste keren samen op vakantie. Maar nooit een eerste keer iets weten op te bouwen wat stand hield.”

“Toch wil ik over de liefde schrijven, omdat diegenen die ik in mijn leven ben tegengekomen mij iets gebracht hebben. Blijdschap, avontuur, levenslessen, verdriet, plekken op de aarde waar ik anders nooit geweest zou zijn en bovenal de liefde. De romantische liefde, de avontuurlijke liefde, de geborgen liefde, de uitdagende liefde. Ik zie het daarom niet als falen als het in de liefde niet lukt. Al heb ik dat wel lang gedaan.”

Geen harde woorden

“De sneue blik die mensen in hun ogen hebben als ik ze voor de zoveelste keer moet vertellen dat mijn relatie voorbij is, ken ik maar al te goed. Samen met mijn eigen mislukte gevoel is daarom de kans groot om in een neerwaartse spiraal te belanden qua geloof in de liefde. Of uit angst voor teleurstelling, maar helemaal geen stappen op het liefdespad meer te zetten. Toch gebeurt dat niet. Omdat het mag, ik mag mislukken, ik mag fouten maken en opnieuw beginnen. En ook als ik niet leer van mijn fouten en weer in dezelfde kuilen stap, dan heb ik daar vrede mee. Mildheid staat me beter dan harde woorden zoals ‘eigen schuld’.

“Door toe te geven dat het in de liefde soms niet lukt, dat er geen draaiboek bestaat voor een lang en gelukkig leven samen, maak ik ruimte in mijn hart. Het schuldgevoel verdwijnt en maakt plaats voor open plekken, plekken waar de zon weer kan schijnen en waar eventueel weer een nieuwe liefde zich kan nestelen. Als je maar ergens hard genoeg je best voor doet, dan lukt het soms. En soms ook niet, en dat is prima.”

You Might Also Like

3 Comments

 • Debby
  13 april 2016 at 09:26

  Wat mooi 🙂 Ikzelf heb het helaas ook nog nooit langer dan 3 jaar met iemand volgehouden. Elke keer een verscheurd hart eraan overhouden is geen pretje. Maar ik kijk er uiteindelijk ook als een mooie les naar terug 🙂 We zijn er om van elkaar te leren.

 • Iris
  14 april 2016 at 10:39

  Heel mooi stuk en ben het hier helemaal mee eens. Sommige momenten kun je gewoon niet voorspellen en dat is ook niet perse iemands schuld. Mooi dat je het ook zo ziet en toch zo veel leert van alles!

 • Tamarah
  18 april 2016 at 08:36

  Mooi artikel, en absoluut waar. Dat een relatie niet standhoudt heeft niks te maken met schuld, of dat het geen liefde was. Liefde bestaat gelukkig in zo veel vormen en maten.

 • Leave a Reply