Ontspanning Zen voelen

Mijn favoriete stilteplekken in Utrecht

stilteplekken Utrecht

Toen ik naar Utrecht verhuisde, dacht ik: ‘Nu is het gedaan met de stilte.’ Inmiddels weet ik dat ook hier genoeg stilteplekken te vinden zijn, je moet ze alleen maar net kennen. Mijn favorieten deel ik daarom graag. 

De Centrale Bibliotheek Utrecht

Bijna iedere week ben ik in de Centrale Bibliotheek Utrecht te vinden. Ik vind het een hele fijne plek om rond te struinen en de drukte van de stad te ontvluchten. Meestal ga ik naar de bovenste verdieping waar de boeken over gezondheid en levenskunst staan. Op deze verdieping is het niet alleen lekker rustig, er is ook bijna altijd een plek bij het raam vrij (met uitzicht over de grachten!). Binnenkort sluit deze bieb en verhuist hij naar het voormalig postkantoor op de Neude. Ik weet bijna zeker dat dit een nóg fijnere stilteplek wordt.

Het Julianapark

Mijn favoriete park in Utrecht is zonder twijfel het Julianapark. Het is rijk aan bomen, nooit afgeladen vol, er scharrelen kippen rond en er zijn grote ligweides. Toen ik net in Utrecht woonde, ging ik bijna wekelijks naar dit park als ik de stad zat was. Nog steeds ga ik hier het liefste heen als ik behoefte heb aan groen of wil picknicken. Onder hardlopers is dit park ook geliefd, omdat één rondje precies één kilometer lang is. Het enige nadeel is dat je door de drukke Amsterdamsestraatweg moet banjeren om bij het Julianapark te komen. Maar dat is ook een voordeel; het park lijkt hierdoor helemaal een stille oase in de stad.

Het Pandhof van de Dom

Iedere winter neem ik me voor om in de zomer een boek te lezen in de kloostertuin van de Dom. Deze tuin is opgebouwd uit allemaal kleine (kruiden)tuintjes, van elkaar gescheiden door lage heggen. Door de gotische kruisgangen lijkt het net alsof je je in de Middeleeuwen waant. Aan de tuin grenst een café waar je  fijn kunt zitten met een boek en een kop thee. Breng je een bezoek aan de kloostertuin, duik dan ook even de Domkerk in. Het is binnen indrukwekkend mooi en de kerk ademt stilte.

Het water bij de Munt

“Kom, ik ga je de Munt laten zien”, zei een vriend één van de eerste weken dat ik in Utrecht woonde. Na een paar minuten fietsen kwamen we uit bij een voor mij onbekend stukje stad. Sindsdien is dit één van mijn favorieten plekken in Utrecht. Zomers is het er niet erg stil – veel mensen plonsen in het Merwedekanaal – maar in de herfst en winter loopt hier bijna geen hond. Neem een thermoskan met koffie of thee mee en geniet van het uitzicht op de Muntbrug. En als je toch in dit deel van Utrecht bent, breng dan ook meteen een bezoek aan de kringloopwinkel Emmaus Lombok. Geen stilteplek, maar wel heel gezellig.

Ook leuk: op deze website kun je stiltewandelingen in Utrecht downloaden.

Wat is jouw favoriete stilteplek in de plaats waar je woont?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply