Interviews Yogapaspoort

Fiona & Marleen: “Bedenk dat je maar voor één iemand yoga doet”

Fiona & Marleen: "Bedenk dat je maar voor één iemand yoga doet"

Yoga brengt rust en balans in het leven van Fiona en Marleen. Daarom geven ze nu zelf ook yogales. “Yoga gaat om jou, jouw lichaam en jouw grenzen, jouw uurtje op de mat voor jezelf!”

Naam + leeftijd:

Fiona Patricia Mueller, 29 jaar.

Marleen Vrieze, 30 jaar.

Hoe ben je in aanraking gekomen met yoga?

Fiona: “Toen ik zestien was, vond mijn moeder mij te gestrest en ging ik op yogales. Ik vond het verschrikkelijk saai en helemaal niets voor mij. Tijdens mijn eerste studiejaar kwam ik weer in aanraking met yoga. Dit keer omdat ik mezelf te gestrest vond. Het ging prima, maar vooral omdat ik heel lenig ben en daardoor iedere houding goed kon. Uiteindelijk ben ik toch pilates gaan doen. In 2016 verhuiste ik naar Den Bosch, waar ik geen pilatesschool kon vinden. Daarom ging ik weer yoga doen, alleen nu wel uit liefde. Yoga helpt me enorm om rustig te worden na een lange werkdag.”

Marleen: “Lang geleden ging ik yogalessen volgen omdat ik lichamelijke klachten heb. Ik heb altijd snel en veel last van mijn rug, dus ik zocht iets ‘zachts’ naast de ‘harde’ sporten die ik toentertijd deed.”

Welke yogasoort doe je en waarom?

Fiona: “Ik geef zelf ashtanga, vinyasa, power en yin yoga. Ik hou echt van yang yoga, zoals power yoga en ashtanga, maar momenteel vind ik yin ook superfijn. Er komt door deze yogavorm veel los. Niet alleen in mijn lichaam, maar ook emotioneel.”

Marleen: “Ik doe allerlei soorten yoga, van iyengar tot yin. Momenteel geef ik chakra yoga. Dit zijn lessen vanuit de hatha of vinyasa stijl.”

Wat zijn je favoriete yogahoudingen?

Fiona: “Dat wisselt. Op dit moment vind ik hartopeningen heel erg fijn. Maar in het algemeen geniet ik van de halve zonnegroet naast meer statische houdingen.”

Marleen: “De kindhouding staat bij mij met stip op nummer één. Badakonasana, de vlinder, vind ik ook een hele fijne houding. Om meer tot rust te komen, doe ik graag yin houdingen.”

Wat heeft yoga jou gebracht?

Fiona: “Yoga zorgt voor rust in mijn hoofd en laat me voelen hoe het mij gaat. Het is een mooie graadmeter. Als ik niet zo lekker in mijn vel zit, dan zorgt yoga ervoor dat ik beter in mijn vel zit en dat ik kan relativeren. Sinds ik yogadocent ben, heb ik eindelijk het gevoel op het juiste pad te zijn. Welk pad het is en waar het pad naartoe leidt, weet ik niet maar het voelt goed.”

Marleen: “Yoga heeft me ontzettend veel gebracht, met name balans. Ik ben iemand van de hoge pieken en diepe dalen. Het is fijn dat yoga mij meer mentale en fysieke rust geeft op de momenten dat ik het nodig heb.”

Yoga zorgt voor rust in mijn hoofd en laat me voelen hoe het met mij gaat.

Associeer je yoga met het hindoeïsme?

Fiona: “Associëren niet, maar ik ben me wel bewust dat het een onderdeel van het geloof is. Yoga is voor mij geen religie, maar meer een manier van leven.”

Marleen: “Ik associeer yoga met geen enkele religie, tenzij je het hindoeïsme ziet als levensstijl.”

Wat is jouw tip voor beginnende yogi’s?

Fiona: “Om yoga te doen, hoef je niet lening te zijn of heel slank. Blijf dichtbij jezelf en ga niet over je grenzen heen omdat degene naast je op de mat dubbel gevouwen is. Yoga gaat om jou, jouw lichaam, jouw grenzen, jouw uurtje op de mat voor jezelf.”

Marleen: “Het allerbelangrijkste is dat je je niet vergelijkt met anderen. Dat je accepteert waar je bent en daarin eerlijk bent tegenover jezelf. Bedenk dat je maar voor één iemand yoga doet: jezelf.”

Ben of ken jij iemand die we moeten interviewen over yoga? Stuur dan een mail naar info@zenzoekers.nl.

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply