Liefde Zen voelen

Fout gemaakt? Dit is hoe je jezelf vergeeft

Jezelf vergeven, hoe doe je dat?

Zelfcompassie zorgt ervoor dat je vriendelijk naar jezelf kijkt en minder snel oordeelt. De kunst is om dit ook te doen als je een fout maakt, alleen is dat best een uitdaging. Hoe vergeef je jezelf toch voor de fouten die je hebt gemaakt? Ik geef je tips om hier compassievol mee om te gaan. 

Zie fouten als onderdeel van het leven

Als ik van tevoren wist hoe mijn leven zou verlopen en wat ik beter niet had kunnen doen, dan had ik dat natuurlijk nooit gedaan. Maar zo makkelijk is het helaas niet. Probeer het maken van fouten daarom te zien als een onderdeel van het leven. De ene keer verloopt alles vlekkeloos, de andere keer kom je er door te vallen en weer op te staan. Doe je best om empathie voor jezelf te hebben als iets niet lukt zoals je in je hoofd had en probeer in te zien dat niet alles perfect hoeft te zijn. De perfecte mens bestaat nou eenmaal niet.

Kijk niet alleen naar jezelf

Als we ons ergens schuldig over voelen, hebben we de neiging alles op onszelf te betrekken. Zelfs als de fout niet geheel aan jezelf te wijten is. Meestal spelen er allerlei factoren een rol. Misschien was de situatie waarin je zat wel lastiger dan normaal en kon je het daardoor niet voorkomen. Kijk eens naar de mensen waarmee je was toen je de fout maakte en of je toen wel of juist niet lekker in je vet zat. Dit betekent niet dat je er geen verantwoordelijkheid voor hoeft te nemen, maar het kan je wel nieuwe inzichten geven.

Word bewust van je innerlijke criticus

Iedereen heeft een innerlijke criticus. Dit is de stem in je hoofd die zegt dat je niet goed genoeg bent en iets niet kunt. Wat zegt deze stem als je een fout hebt gemaakt? Leer je innerlijke criticus zo goed mogelijk kennen door op te schrijven welke zinnen op zo’n moment steeds terugkomen. Waarom vindt je innerlijke criticus dat je een fout hebt gemaakt? En heeft het eigenlijk wel zin om zo te oordelen? Deze verwijten naar jezelf kun je misschien niet tegenhouden, maar je kunt wel bepalen wat je ermee doet. Door ze te noteren, kijk je er met meer afstand naar en kun je ze ombuigen tot een positievere boodschap. Zoals dat je op dat moment het beste deed wat je kon.

Blijf niet te lang hangen in het verleden

Stilstaan bij de dingen die je liever anders had gedaan, weerhoudt je ervan om in het nu te leven. Je bent namelijk alleen maar bezig met het verleden. Natuurlijk hoef je de fouten die je maakt niet meteen te vergeten, maar erin blijven hangen heeft ook geen zin. Kies er bewust voor om zoveel mogelijk in het heden te leven. Elk moment kun je zelf kiezen hoe je ergens op reageert en zo voorkomen dat je iets doet waar je achteraf spijt van hebt. Het is zonde als je die kans voorbij laat gaan, omdat je alleen maar bezig bent met wat er is gebeurd.

Kun jij jezelf makkelijk vergeven als je een fout maakt?

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply