Natuur Zen doen

Ga vaker op microavontuur

Misschien denk je bij het woord avontuur aan een enkele reis naar Australië, de Mount Everest beklimmen of liften naar de Noordpool. Maar wist je dat een klein avontuur, dichtbij huis, net zo waardevol is?

Voor het eerst in mijn leven ben ik op vakantie in eigen land. Al een tijd speelde ik met het idee om eens niet in de zomer naar een ander land te verkassen. Niet alleen omdat ik dit jaar al heel veel weg ben geweest, maar vooral omdat Nederland een prachtig vakantieland is. Het is maar net door welke bril je het bekijkt. Tot nu toe bevalt deze staycation (ó, wat hou ik van dat woord!) heel goed. Het bevestigt voor mij dat er geen verschil is tussen grote, minder grote en kleine avonturen. Of je nu naar Zuid-Afrika of Zuid-Limburg gaat; je doorbreekt de dagelijkse sleur en creëert herinneringen. Uiteindelijk is het alleen de ervaring die echt telt.

Goedkoop én dichtbij

Toevallig stuitte ik pas op de term ‘microavontuur’, bedacht door avonturier Alastair Humphreys. Hij wandelde een jaar door Indië, ging met een roeiboot over de Atlantische oceaan en fietste zelfs de wereld rond. Dat deze grote avonturen niet voor iedereen mogelijk zijn, ontdekte hij door de reacties in zijn omgeving. Iedereen had altijd dezelfde smoesjes om niet op avontuur te gaan. Denk aan: geen geld, geen tijd, ‘veel te eng’, ‘ik kan mijn familie niet zo lang alleen laten’ en ‘daar moet ik eerst een betere conditie voor hebben’. Met een microavontuur gaan al deze smoesjes niet op. Deze kleine avonturen beleef je namelijk dichtbij huis, zijn goedkoop en kun je in een uur of twee op een doordeweekse dag of in het weekend doen. Het effect: een vakantiegevoel zonder dat je vakantie hoeft te nemen. En dat geeft weer nieuwe energie en inspiratie.

11 ideeën voor je eigen microavontuur

Mijn voornemen is om de komende tijd (nog) vaker op microavontuur te gaan. Zoals toen ik pas op een vrijdagmiddag spontaan de trein en fiets pakte naar het strand. Heb je inspiratie nodig? Ik verzamelde een aantal ideeën:

 1. Zet je wekker om 3 uur en maak een nachtelijke wandeling in je straat.
 2. Picknick op een bijzondere locatie. Denk aan: op een plat dak, een vlot, bovenop een kerk, in een hangmat.
 3. Ga wildkamperen. Zoals bij een paalkampeerplaats van Staatsbosheer.
 4. Wandel door je eigen buurt met een wegwerpcamera. Fotografeer alles wat je eerder niet opviel en laat de foto’s dezelfde dag nog ontwikkelen.
 5. Prik met je ogen dicht een plek op de kaart van Nederland. Stap in de trein, auto of op de fiets naar deze onbekende plek.
 6. Huur een tandem of een kano.
 7. Slaap een nacht onder de sterrenhemel. Gewoon in eigen tuin, op je balkon of in de tuin van vrienden.
 8. Ga zwemmen in natuurwater. Van een plas tot de zee. Is het koud? Denk dan aan Wim Hof.
 9. Ontbijt in het bos, het liefst bij zonsopkomst.
 10. Stap in een onbekende trein en stap bij het eindstation uit.
 11. Leer in een uur welke bomen er in je straat staan.

Tip 1: houd al deze microavonturen bij in een notitieboekje. Zo onthoud je het veel beter en het is leuk om later terug te lezen.

Tip 2: laat je inspireren door Alastair Humphreys’ boek ‘Microadventures’.

Ga jij wel eens op microavontuur? Zo ja, wat is je favoriete mini-avontuur?

You Might Also Like

2 Comments

 • Suzanne
  25 augustus 2018 at 20:47

  Supertoffe post! Ik heb vorig jaar elke week een microavontuur gedaan voor mijn blog: http://ongewoneweken.wordpress.com. Altijd fijn om bloggers met dezelfde filosofie tegen te komen. Doe zo voort!

  • Shirah
   26 augustus 2018 at 15:17

   Dankjewel! En wat een geweldig idee om een jaar lang elke week een microavontuur te doen!

  Leave a Reply