Meditatie Zen doen

Gapen tijdens het mediteren: zo val je niet in slaap

Gapen tijdens mediteren: zo val je niet ins laap

Tijdens een meditatie is het niet de bedoeling dat je in slaap valt, maar als je blijft gapen terwijl je mediteert, dan begint het wel op een slaapsessie te lijken. Waar is gapen terwijl je mediteert dan goed voor? Moet je het voorkomen of is het juist een goed teken?

Dat je een meditatie beter niet liggend kunt doen, is logisch als je vaker mediteert. Maar zelfs al heb je nog niet zo veel ervaring met mediteren, dan weet je vast hoe ontspannend het kan zijn. Voor je het weet zit je te knikkebollen en word je wakker geschud doordat je hoofd naar voren valt. De verleiding is groot om dan te gaan liggen en door te slapen.

Ontspannen

Volgens Quest gapen we om onze hersenen af te laten koelen, maar tot op heden is er eigenlijk nog niet zo veel bekend over de reden waarom we gapen. Wel helpt het ons te ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld proberen te gapen voordat je een belangrijke presentatie hebt om jezelf zo tot rust te brengen. Als je tijdens een meditatie gaapt, betekent het dus dat je ontspanning toelaat. Dit kun je heel bewust doen, maar het kan ook spontaan komen, omdat je bijvoorbeeld na een hectische dag voor het eerst rust neemt en nu merkt hoe moe je eigenlijk bent. En dat is prima, maar het is wel een kunst om niet helemaal toe te geven aan de ontspanning, want dan val je echt in slaap.

Rechtop zitten

Als ik heel vroeg in de ochtend mediteer, dan is de kans groter dat ik gaap, omdat ik dan nog wakker moet worden. Om te voorkomen dat ik liever verder slaap of aan het einde van de dag het liefst meteen mijn bed in duik, pas ik de volgende tips toe:

  • Een korte yogasessie helpt mij om mijn lichaam wakker te schudden.
  • Ik neem van tevoren wat te drinken, een glas water of thee bijvoorbeeld.
  • Voordat ik begin met mediteren, zorg ik dat ik rechtop en comfortabel zit. Dan houd ik het ook langer vol.
  • Ik mediteer altijd op een vaste plek, zodat ik onbewust een seintje aan mijn lichaam geef dat ik ga mediteren.
  • Als ik mij echt heel lui voel, mediteer ik liever met muziek. Op de één of andere manier houdt mij dit wakker.

Moet jij vaak gapen tijdens een meditatie?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.