Ontspanning Zen voelen

Geef jezelf extra tijd

Geef jezelf extra tijd

Als er iets tegenwoordig schaars lijkt, dan is het wel tijd. Het glipt door je vingers, vliegt voorbij en komt nooit meer terug. Maar wat als je jezelf nu eens extra tijd geeft? 

De afgelopen jaren heb ik veel over tijd geschreven. Zo schreef dat ik door zangles leerde om meer de tijd nemen, legde ik uit waarom ik zo’n slecht tijdsbesef heb en gaf ik tips om je tijd zo zinvol mogelijk te gebruiken. De laatste tijd (ha!) sta ik er veel bij stil waarom tijd zo schaars lijkt. Waarom ik zelden denk: ‘Deze dag lijkt eindeloos te duren’ en ‘Ik had hier alle tijd voor’. Het antwoord hierop heb ik nog niet gevonden. Wel heb ik een aantal tips verzameld waardoor je het gevoel hebt dat je extra tijd hebt. En dat is misschien wel het belangrijkste.

1. Doe minder

Met deze tip wil ik je niet uitnodigen om meer te Netflixen en op te bank te hangen, maar wel om kritischer naar je to-do list en je agenda te kijken. Het is verleidelijk om aan het begin van de (werk)dag een waslijst van taken op te schrijven. Zo vergeet je ze tenminste niet. Het nadeel is alleen dat je nooit álles kunt afvinken en daardoor het gevoel krijgt dat er te weinig uren in een dag zitten. Hetzelfde geldt voor een bomvolle agenda: het lijkt op papier misschien leuk, maar het is in werkelijkheid vooral een race tegen de klok. Zonde, want daardoor geniet je er minder van. Zet op je to-do list daarom maximaal drie dingen, je kunt het altijd weer aanvullen, en houd in je agenda ruimte over voor spontane dingen.

2. Geef jezelf meer tijd dan je nodig denkt te hebben

Of het nu gaat om boodschappen doen, schrijven van een artikel of fietsen naar het station. Ik onderschat vaak hoeveel tijd dingen kosten. Het gevolg is dat ik het gevoel heb tijd tekort te komen. Om dit te voorkomen, geef ik mezelf nu meer tijd dan ik nodig denk te hebben. Ik vertrek net wat eerder van huis en denk vaker: ‘Hier ga ik eens uitgebreid de tijd voor nemen’. Om een meer realistische kijk op tijd te krijgen, wordt vaak aangeraden om bij te houden hoe lang je ergens nu echt mee bezig bent. Niet de leukste klus, maar het levert je wel waardevolle inzichten op.

3. Gebruik de eerste uren van de dag

Ik heb pas ontdekt waardoor een dag eindeloos kan lijken: door eerder op te staan. Dat is een open deur, maar het werkt echt. En zoals Jelle in zijn inspirerende boek ‘Steeds leuker’ zegt: “Het punt van open deuren is dat iedereen ze altijd voorbij loopt, en slechts weinig mensen er echt doorheen stappen. En daarbij: het gaat om het resultaat, niet om het proces. Als het werkt, dan doe je het.” Sta ik in het weekend vroeg op en fiets ik naar het zwembad om baantjes te trekken, dan weet ik zeker dat mijn dag niet voorbij vliegt. Zet ik doordeweeks mijn wekker een kwartier eerder om yoga te doen of te mediteren, dan heb ik aan het eind van de dag een meer voldaan gevoel. Natuurlijk zijn er nog tig andere manieren om je ochtend goed te beginnen. Hier geef ik je inspiratie.

En wat ook werkt:

 • Houd je een dag of drie bij wat je met je tijd doet. Daar kun je alleen maar van leren. Lisa en ik deden dat in 2016 en schreven daarna een artikel met fancy cirkeldiagrammen.
 • Lees het boek ‘Neem de tijd’ van filosoof Koen Haegens. Het liet mij anders kijken naar de gehaaste maatschappij waarin we leven. En mooi meegenomen: door te lezen vergeet je de tijd even.
 • Stop met snackactiviteiten. Wat slurpt zonder dat je het wil veel tijd op? Kijk of je hiermee kunt minderen of zelfs kunt stoppen.
 • Draag een dag geen horloge, zet je telefoon uit en berg alle klokken in huis op. Ontdek hoe het voelt om een dag zonder tijd te leven.
 • Geef jezelf een time-out van minimaal een uur. Leo Babauta van Zenhabits legt in een artikel mooi uit wat je met deze tijd kunt doen: “Take a look at your life with some perspective. Is it what you’ve always wanted? How would you get to where you’ve always wanted to be? What do you enjoy doing, but don’t have enough time to do? What things actually fill up your day? Are there things you could drop or minimize to make more time?”

Heb jij vaak het gevoel dat je te weinig tijd hebt? 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Saskia
  9 maart 2019 at 08:57

  Hele fijne tips dit!<3

  • Reply
   Shirah
   11 maart 2019 at 08:57

   Dankjewel. Fijn te horen!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.