Geluk Zen voelen

Gelukkig durven zijn

gelukkig-durven-te-zijn

Je bent uiteten met familie, boekt een vliegticket naar je droombestemming of krijgt een geweldige kans op je werk. Allemaal redenen om je heel gelukkig te voelen. Maar toch hoor je een klein, knagend stemmetje in hoofd: ‘Straks glipt het geluk zo door je vingers.’ 

Een tijd geleden zat ik op de bank een beetje voor me uit te staren, toen ik dacht: “Er gaan nu zoveel dingen goed in mijn leven, nu moet er bijna wel iets misgaan.” Ineens had ik het gevoel dat ik het lot aan het tarten was, terwijl dat natuurlijk nergens op slaat. Hetzelfde gevoel had ik op mijn verjaardag. Het was een perfecte avond. Samen met mijn ouders en vriend at ik mijn lievelingseten, hadden we mooie gesprekken en blikten we terug op het afgelopen jaar. Dit geluksmoment kreeg een zwart randje, toen ik bedacht dat volgend jaar alles anders kan zijn. Wie zegt dat mijn ouders dan nog leven? En dat we allemaal gezond zijn?

Onderbuikgevoel

Dat er soms negatieve gedachten opduiken juíst op de momenten dat ik me gelukkig voel, vind ik jammer. Het is raar om te merken dat een intens geluksgevoel ineens kan omslaan naar een onheilspellend onderbuikgevoel. Het moment verliest dan een stuk van zijn glans. Door een video van de bekende schrijver en hoogleraar Brené Brown, ontdekte ik dat ik lang niet de enige ben die hier soms last van heeft. Aan de hand van een voorbeeld legt ze het uit: “Het is kerst en een gezin rijdt over de snelweg naar oma voor het kerstdiner met de familie. De kinderen zijn vrolijk en als er een liedje op de radio komt, begint iedereen mee te zingen.” Als Brené vraagt wat er dan gebeurt, denkt zestig procent van de mensen aan een auto-ongeluk. En ja, dat dacht ik ook.

De keerzijde van geluk

De angst om te optimaal te genieten van een geluksmoment noemt Brené ‘onheilsvreugde’. Als er iets leuks gebeurt of we blij zijn, krijgen we de neiging die kwetsbaarheid slim af te zijn door een negatief scenario in ons hoofd te halen. In een oud nummer van Flow lees ik dat dit ook wel ‘defensief pessimisme’ wordt genoemd. Negativiteit laten we in onze gedachten toe om alert te blijven en niet roekeloos te worden door een geluksgevoel. Herkenbaar, want als ik denk aan wat er in de toekomst allemaal kan veranderen, bereid ik me onbewust hierop voor. Humanistische filosoof Franka Karsten vertelt in Flow dat een deel van het geluksgevoel bestaat uit de wetenschap dat het voorbij gaat. De keerzijde van geluk is namelijk verlies.

Sommige mensen moeten de angst om ongelukkig te zijn eerst overwinnen om echt te kunnen genieten van geluksmomenten. Nog nooit eerder had ik erbij stilgestaan dat er ook moed voor nodig is om gelukkig te zijn. Ik denk dat je een deel van deze onheilsvreugde kunt voorkomen door jezelf erin te trainen om zo goed mogelijk stil te staan bij het moment. Er nu van durven te genieten en niet te veel stilstaan bij de keerzijde van geluk. Aan de andere kant brengt het soms knagende stemmetje in mijn hoofd ook mooie dingen. Er bewust van zijn dat alles tijdelijk is, maakt mij namelijk ook dankbaar en helpt mij inzien dat gelukkig zijn niet vanzelfsprekend is.

Herken jij dit gevoel? Hoe ga jij hiermee om?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply