Inzicht Zen denken

Gelukkig zijn binnen je comfort zone

Je comfort zone. Een plek waar je vooral niet in moet blijven hangen, maar juist uit moet vluchten. De comfortabele trui waar je je stiekem voor schaamt, terwijl jij hem het liefste draagt. Maar wat is er mis met gelukkig zijn binnen je comfort zone? 

Er zijn veel dingen die ik leuk vind aan leven in deze tijd, maar veel dingen ook niet. Zo vind ik het jammer dat iedereen tegenwoordig reist en niemand meer gewoon op vakantie gaat, het antwoord op bijna iedere vraag ‘druk’ is en je zo snel mogelijk uit je comfort zone moet stappen. Toen ik vorige week alleen in het vliegtuig naar Zürich zat en zenuwachtig was voor de rest van de reis, dacht ik: ‘Zo voelt het dus om écht uit je comfort zone te stappen.’ Niet dat dit eerste keer was, maar zo voelde het wel. De volgende dag liep ik uren door de Zwitserse bergen en dacht ik hetzelfde. Ik balanceerde op de randen van mijn comfort zone en probeerde flexibel om te gaan met het onverwachte.

Het grote avontuur

Er wordt vaak gezegd dat je uit je comfort zone moet stappen om te groeien als persoon. Want als je comfort zone té comfortabel wordt, is de kans groot dat je gevangen raakt in een sleur. Stappen zetten buiten comfort zone geeft je nieuwe energie, leert je omgaan met je angsten en maakt je tot een leuker/avontuurlijker/gelukkiger mens. Het is als een vogel die op dag zijn kooi te klein vindt en met zijn snavel het deurtje open duwt of een slak die genoeg heeft van zijn huis en besluit als naaktslak door het leven te gaan. Uit je comfort zone springen, staat tegenwoordig symbool voor het kiezen voor het onbekende, het grote avontuur. Net zoals de dieren in mijn voorbeeld.

Ik denk dat het nodig is om af en toe je uit comfort zone te stappen. Alleen vind ik het goed om te beseffen dat het niet iets groots hoeft te zijn. Het hoeft niet te betekenen dat je een jaar alleen gaat reizen, je eigen huis bouwt of op welke manier dan ook het roer omgooit. Misschien is voor jou een fietstocht van tien kilometer al een grote stap of een presentatie geven voor een handje vol mensen. Uit je comfort zone stappen is niet hét grote avontuur, maar jouw avontuur. Niet iets om te vergelijken met een ander. Net zoals je niet constant bewust hoeft te zijn van het feit dat je iets uit je comfort zone stapt.

Kleine stappen

Op de terugreis naar Nederland toen het vliegtuig opsteeg en alles door het raampje steeds kleiner werd, nam ik mezelf voor om extra dankbaar te zijn voor mijn comfort zone. De veilig plek waar ik het liefste ben, maar waar je soms uit moet stappen om het waarderen. Ook beloofde ik mezelf om blij te zijn met iedere kleine stap uit mijn comfort zone en dit vooral niet te vergelijken met anderen. Want net zoals de grote berg die ik beklom, is gelukkig zijn binnen mijn comfort zone ook iets om trots op te zijn. Misschien zelfs wel trotser.

You Might Also Like

3 Comments

 • Kim
  7 september 2016 at 12:23

  Wat een mooi stuk. Ik heb altijd het idee dat iedereen constant maar verwacht dat je uit je comfort zone stapt, of je dat nu wilt of niet. Of je nu bepaalde stappen wilt maken of (nog) niet. Natuurlijk is het goed om af en toe (of vaker dan dat) uit je comfort zone te stappen, dat zal ik zeker niet ontkennen, maar soms kan je ook gewoon een tijdje heel gelukkig zijn binnen je comfort zone. <3 De plek waar je mag "zijn"…

 • Stella
  7 september 2016 at 13:53

  Wat een fijn artikel. Iets wat aan het denken zet, ook. Ik zit best vaak ‘vast’ in mijn comfort zone, maar ik begin me af te vragen of dat ook niet gewoon is wat ik het liefste wil. Het gras is voor mij altijd groener buiten de lijntjes van mijn vertrouwde omgeving, maar waarom is het gras hierbinnen nou nooit eens goed genoeg? Ik ben het helemaal eens met het idee dat we soms eens uit onze comfortzone moeten stappen, maar voor mij is alleen naar een feestje gaan waar ik bijna niemand ken, al out of my comfortzone genoeg. Doei reizen naar Azië, hihi. Liefs! PS: Ik moest echt lachen om de slak die een naaktslak besloot te worden, haha.

 • Merle
  19 september 2016 at 20:36

  Goed stuk, en helemaal waar! Ik heb niet zoveel woroden vandaag, maar het was een fijn artikel. Dankjewel <3

 • Leave a Reply