Geluk Zen voelen

Gelukkiger worden? Stop dan met deze gewoontes

Gelukkiger worden? Stop dan met deze gewoontes

Hoe kan het dat sommige mensen altijd gelukkig lijken te zijn? Ik geloof niet dat voor iedereen hetzelfde recept geldt, maar er zijn wel een aantal gewoontes die een negatief effect hebben op je geluksgevoel. Deze kun je beter afleren of tenminste zo min mogelijk doen.

Jezelf vergelijken met anderen

Bijna iedereen vergelijkt zich met anderen. Sociale media hebben dit gedrag alleen maar versterkt; binnen een mum van tijd krijg je een kijkje in andermans leven. De meeste mensen plaatsen alleen de mooie momenten online, waardoor het gras altijd groener lijkt aan de overkant. Ook ik maak mij hier schuldig aan. Stoppen met vergelijken is alleen niet makkelijk. Iets minder online zijn geeft vaak al meer rust.

Piekeren over iets wat je toch niet kunt veranderen

Ergens klinkt het tegenstrijdig, want waarom zou je je niet druk mogen maken over een kapotte fiets bijvoorbeeld? Maar als ik al deze piekertijd bij elkaar op tel, dan zou ik er een lange vakantie van kunnen boeken. Dat je je niet altijd druk maakt, wil ook niet zeggen dat je nergens om geeft. Soms kun je er gewoon niet zoveel aan doen en dan is het slimmer om wat anders te doen met je energie.

Je aandacht vestigen op alles wat je niet hebt

Misschien een ingetrapte deur, maar wel één met veel effect. Ik geloof dat naar de mooie dingen in je leven kijken echt een kunst is. Het is zo makkelijk om te denken: ‘Ik ben pas gelukkig als…’ We willen als mens vaak alleen maar meer – meer rijkdom, schoonheid, macht, enzovoorts. Elke dag of week een dankbaarheidslijstje maken helpt je waarderen wat je al hebt.

Alleen maar met de toekomst of het verleden bezig zijn

In het weekend vind ik het fijn om alvast na te denken over wat ik die week ga eten en doe ik weekboodschappen. Als ik even niet zo lekker in mijn vel zit, denk ik liever terug aan de momenten waarop ik mij wel kiplekker voelde. In het nu leven is en blijft een uitdaging. Soms is het handig om vooruit te denken of terug te blikken, maar daardoor kun je wel minder goed genieten van het huidige moment.

Doen wat anderen willen in plaats van naar jezelf luisteren

Een goede baan, een koophuis, gezond leven… Ik kan zo een aantal verwachtingen opnoemen die een rol spelen in mijn leven. Naar jezelf luisteren en niet meegaan met de rest van de wereld, vereist daarom een hoop moed. Af en toe tijd voor mezelf nemen, helpt mij om mijn eigen stem te vinden. Dan sluit ik mezelf af en zoek ik de stilte op. Want doen wat voor jou goed voelt, maakt je immers het gelukkigst.

Welke van deze gewoontes maak jij je schuldig aan?

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Marjan
    30 mei 2017 at 09:08

    Piekeren over iets wat je toch niet kunt veranderen. Als ik aan het piekeren ga dan probeer ik het volgende toe te passen: Kan ik er nu, op dit moment, iets aan doen? Zo ja dan ga ik het doen, zo nee dan kan ik enkel doen wat nu mogelijk is. Deze is vooral fijn als je ’s nachts begint te piekeren: slapen of toch in ieder geval rusten is dan meestal de enige mogelijke optie;-) Als ik begin te piekeren over het verleden dan ben ik me er tegenwoordig heel goed van bewust dat ik het verleden niet meer kan veranderen. Ik kan er enkel een les uit leren en iets de volgende keer anders aanpakken. Komt er geen volgende keer? Dan helpt piekeren ook niet; het is dan voltooid verleden tijd. En piekeren over de toekomst? Dan denk ik meestal aan het spreekwoord “Men lijdt het meest van het lijden wat men vreest” Ik bereid me zo goed mogelijk voor en zie dan wel wat de uitkomst is, meer kan ik niet doen. Dit lukt me allemaal steeds beter maar het blijft een continu leerproces. Dankjewel weer voor de fijne inspiratie!

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.