Psyche Zen denken

Heb jij al een Spark File?

Heb jij al een Spark File ?

We hebben in ons leven ontzettend veel goede ideeën, maar het grootste deel vergeten we weer. Eigenlijk best treurig als je erbij stilstaat. Gelukkig heeft schrijver Steve Johnson hier dé oplossing voor gevonden. Hij houdt al zo’n veertien jaar een Spark File bij. 

De beste ideeën krijg ik meestal als ik wandel, onder de douche sta of in bed lig. Daarom heb ik altijd, maar dan ook echt al-tijd, een notitieboekje bij me. Er zit er één in iedere tas, er ligt er één naast mijn bed en mijn telefoon staat vol half afgemaakte zinnen. Het voelt soms als een verlenging van mijn brein, want ik weet: als ik een idee niet opschrijf, ben ik het een paar uur later waarschijnlijk weer vergeten. Het nadeel van mijn grote collectie notitieboekjes is alleen dat ik mijn ideeën niet altijd terug kan vinden en er daardoor niets mee doe. Zonde, want misschien heb ik ergens wel een idee opgeschreven waarmee ik een Nobelprijs kan winnen of wat de basis is voor een bestseller.

Een lijst vol halfbakken ideeën

Schrijver Steve Johnson inspireerde mij om mijn ingevingen voortaan slimmer te bewaren. In zijn huis zwerven niet allemaal post-its, volle en halfvolle notitieboekjes rond, omdat hij al zijn ideeën op één plek bewaard. Al veertien jaar schrijft hij zijn ingevingen, hoe klein en vaag ze ook zijn, chronologisch op in een Google-document*. Dit noemt hij zijn Spark File. Eén keer per drie/vier maanden leest hij deze lijst vol halfbakken ideeën door. Hij probeert hier dan een rode draad in te ontdekken en nuttige links tussen zijn ideeën te leggen. Dat dit werkt, bewijst zijn boek ‘Where good ideas come from’. In 2006 schreef hij het idee voor dit boek op en vier jaar later kwam het uit. Zonder zijn Spark File lag het nu misschien niet eens in de winkel.

Steve Johnson schrijft in dit artikel dat de meeste ideeën in kleine stukjes in je brein opduiken. Veel van deze mini-ideeën zwerven jaren in je hoofd rond voordat ze uitgroeien tot een echt idee en je er iets mee doet. Het grote voordeel van een Spark File is dat je al deze ideeën, hoe klein of gek ze ook zijn, meteen opschrijft en dat ze vervolgens op één plek staan. Het is zo veel makkelijker om later een link te leggen tussen je ideeën. Misschien kun je het idee dat je vorige week had, combineren met het idee dat je een jaar geleden opschreef. Of zelfs vijf jaar geleden. En ontdek je na het bekijken van je Spark File dat je steeds met ideeën komt voor een eigen bedrijf, moestuin of verbouwing en dat het nu écht tijd is om hier iets mee te doen.

Brainstorm met je vroegere zelf

Het bijhouden van een Spark File wordt wel vergeleken met het defragmenteren van de harde schrijf van een computer. Alle ideeën die in je hoofd zitten, schrijf je op, zodat je ze later kunt ordenen en vervolgens efficiënt(er) kunt gebruiken. Volgens Steve Johnson lijkt het bekijken van je Spark File op een brainstorm met een vroegere versie van jezelf: “You see your past self groping for an idea that now seems completely obvious five years later. Or, even better, you’re reminded of an idea that seems suddenly relevant to a new project you’ve just started thinking about.” Dat klinkt geweldig toch?

* Veel mensen raden aan om Evernote te gebruiken in plaats van een Google-document.

Wat vind jij van het idee van een Spark File? En waarin schrijf jij goede ideeën op?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.