Inzicht Zen denken

Herontdek de waarde van stilte

Herontdek de waarde van complete stilte

Soms lees je iets en blijft er één zin hangen. Een zin die wekenlang nog op je lippen ligt. Dat had ik met het boek Carry On Heb Lief. Ik kreeg daardoor zelfs een andere kijk op stilte. Waarom is stilte zo belangrijk?

Het is laat op de avond en de muziek uit mijn speaker vult de ruimte met een heerlijke beat. Ik ga op in de muziek en dat voelt goed. Alle spanningen van die week laat ik gaan. ‘Waarom doe ik dit niet vaker?’, denk ik. Niet veel later lees ik de volgende zin:

Muziek nodigt je uit om te voelen, maar de stilte nodigt je uit om na te denken.

De zin komt uit het nieuwe boek van de Amerikaanse schrijver Glennon Doyle Melton: Carry On Heb Lief. Ik realiseer me ineens dat muziek een uitlaatklep is en helpt vervelende gebeurtenissen of gedachten van je af te laten glijden. Muziek helpt mij beter te voelen. Stilte brengt juist alles wat onzichtbaar is aan de oppervlakte. Het kan zelfs akelig zijn. Het zorgt voor extra veel ruimte om na te denken, waardoor je tot inzichten komt. Inzichten die je soms de (harde) waarheid doen inzien. Zoals dat de partner met wie je samen bent toch niet de ware blijkt te zijn. Of dat het pijnlijker is dan je denkt dat je geen goede band hebt met je vader of moeder.

Snel reageren

Hoewel stilte confronterend kan zijn, vind ik het meestal heel waardevol. Door stilte te creëren neem je eerder wijze besluiten. Je ziet de situatie vanuit meerdere perspectieven en maakt daardoor een andere keuze dan je in eerste instantie zou doen. Soms vraag ik mij af: weten we nog wel wat het betekent om complete stilte te ervaren? Afleiding vinden om maar niet bezig te zijn met wat er werkelijk in je om gaat is tegenwoordig een eitje. Pak je telefoon, open social media en je bent er. Snel reageren, dat is waar het om draait. Er lijkt geen ruimte te zijn om na te denken. De tijd nemen om de stilte op je in te laten werken, gebeurt denk ik nog maar af en toe.

Turbulent leven

Er is dus niet zomaar stilte. Nee, je moet het zelf creëren. Zeker in een drukke stad is dat een kunst. Maar al is je leven nog zo turbulent, je hebt zelf in de hand of je het wilt of niet. Ook de hoofdpersoon uit Carry On Heb Lief creëerde steeds meer stilte en daardoor ruimte voor zichzelf. Wat mij betreft had het boek daarom ook Wees Stil Carry On kunnen heten. Want als je in stilte nagaat wat voor jou belangrijk is, weet je pas hoe je verder moet.

Wij kregen Carry On Heb Lief van uitgeverij Kok om erover te schrijven. Hier vind je meer informatie over dit nieuwe boek. Lees de volgende blog over Carry On Heb Lief op inspirerendleven.nl.

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply