Liefde Zen voelen

Het allerbeste wat je jezelf kunt gunnen

Het allerbeste wat je jezelf kunt gunnen

“Ik gun je het allerbeste”, zeggen we wel eens. Wat betekent dat eigenlijk? Staat het gelijk aan een mooie carrière, goedgevulde kledingkast of spetterende relatie? Als ik het voor het zeggen heb, dan weet ik het wel. 

Je kunt nog zo veel materiële rijkdom bezitten, maar als je niet weet wie je bent en waar je voor staat, ziet je leven er een stuk donkerder uit denk ik. Het kost energie om niet jezelf te zijn. Je herkent het vast wel: je bent met andere mensen iets aan het drinken, maar voelt je niet op je gemak. Eenmaal thuis plof je op de bank en ben je blij dat je eindelijk alleen bent. Door niet jezelf te zijn, trek je ook dingen aan die niet bij je passen. Vrienden met wie je eigenlijk geen klik hebt of een baan waarin je altijd op je tenen moet lopen, omdat de functie nu eenmaal niet voor jou geschikt is. Op den duur kan het je zelfs uitputten.

Minder leuke kanten

Het is dat er geen vak ‘Zo word je jezelf’ is, maar het zou geen slecht idee zijn. Het is namelijk een kunst om jezelf te vinden én te blijven. Sterker nog, doordat ik deze website samen met Shirah heb, ben ik er dagelijks mee bezig. De momenten waarop ik mij helemaal mezelf voel, ervaar ik daarom echt als een cadeautje. Bijvoorbeeld wanneer ik met mijn oma door de moestuin loop of thuis een moodboard maak.

Het is niet makkelijk om jezelf te zijn, want dat betekent dat je niet alles wat op je af komt accepteert. Misschien besluit je dat de vriend of vriendin met wie je al veel hebt gedeeld toch niet helemaal bij jou past. Of laat je bepaalde kansen, die op het eerste gezicht fantastisch lijken, varen. Jezelf zijn betekent daarnaast voor mij ook dat je je minder leuke kanten leert accepteren. Het is niet de beste versie van jezelf, maar de meest volledige versie.

Authenticity is a collection of choices that we have to make every day. It’s about the choice to show up and be real. The choice to be honest. The choice to let our true selves be seen. – Brené Brown.

Geen afgerond verhaal

Des te ouder ik word, des te makkelijker ik het vind om mezelf te zijn. Ik ben erachter gekomen dat jezelf zijn een proces is. De vraag ‘wie ben ik?’, beantwoord je niet zomaar. Ik leer mezelf elke dag beter kennen. En als ik het idee heb dat ik mezelf volledig snap, begint vaak de zoektocht weer opnieuw. Doordat ik iets meemaak wat mij nog niet eerder is overkomen of als iets mij raakt, terwijl ik dat van tevoren niet had gedacht. Kortom: wie ik ben is geen afgerond verhaal. De volgende pagina staat nog op mij te wachten en die kan heel anders beginnen dan het hoofdstuk hiervoor. Best leuk eigenlijk, want dat geeft mijn leven wat jeu.

Tip: het werkboek Wat Je Schrijft Ben Je Zelf staat vol met vragen om jezelf beter te leren kennen.

Vind jij het makkelijk om jezelf te zijn?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Marjan
  27 juni 2017 at 08:45

  Mezelf zijn; het fijnste wat er is en toch ben ik het niet altijd. Het gebeurt wel steeds minder vaak; naarmate ik ouder word besef ik dat mijn geluksgevoel afhangt van hoe goed ik in mijn vel zit. En dat betekent dus dat ik gewoon heel dicht bij mezelf moet/wil blijven, bij mijn eigen gevoel en normen en waarden. Maar af en toe beland ik nog wel eens in een situatie waarin ik druk voel van buitenaf en dan merk ik dat ik iets verder van mezelf “afdrijf”. Aangezien dat achteraf geen fijn gevoel oplevert, word ik daar steeds alerter op en kan ik dit gedrag steeds beter vermijden. Het is en blijft een leerproces, maar dat is ook wel weer fijn: Het betekent dat niets vastligt, dat er steeds ruimte is voor verandering.

 • Reply
  Merel
  27 juni 2017 at 22:56

  Heel herkenbaar. En inderdaad het beste wat je jezelf wilt gunnen. Ik zat de afgelopen maanden in een periode waar ik mezelf leerde kennen en mezelf probeerde te zijn. Met ups en downs dat wel. Maar inderdaad. Wanneer je jezelf bent kan dat voor zoveel geluk zorgen!

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.