Inzicht Zen denken

Het beste komt voort uit ontspanning

het beste komt voort uit ontspanning

Het is geen toeval dat de beste ideeën komen als je op je yogamatje ligt, een wandeling maakt of onder de douche staat. Je bent dan in een staat waarin er ruimte is voor creativiteit en alles bijna moeiteloos gaat. Dus waarom zou je daar je leven niet meer naar inrichten?

Als ik veel te doen heb, is er altijd één zin die zich in mijn hoofd herhaalt: “Als je eerst dit en dat doet, dan mag je daarna ontspannen.” Zo ook een dinsdagavond bij mijn ouders. Ik was moe van een dag werken, maar had een ellenlange to-do list die door mijn hoofd spookte. Meteen na het eten pakte ik mijn laptop om een begin te maken. “Waarom ga je niet eerst even in bad?”, opperde mijn moeder. Een paar minuten later, toen mijn moeder in de tuin was, stelde mijn vader voor om eerst een rondje te gaan wandelen. Omdat ik het zo toevallig vond dat mijn ouders hetzelfde advies gaven, luisterde ik ernaar. In plaats van inspanning, koos ik voor ontspanning.

Bijna moeiteloos

Na een half uur in bad vloog ik door mijn to-do list. Alles wat ik wilde doen, ging bijna moeiteloos. Als vanzelf. Deze avond bevestigde iets dat ik eigenlijk al wist, maar waar ik bijna nooit naar handelde: alles gaat zoveel makkelijker als je je ontspannen voelt. Jezelf in akelige bochten wringen om iets zo snel mogelijk af te krijgen, iets net zo lang forceren tot je ermee klaar bent of aan iets werken terwijl je lichaam vol spanning zit. Het werkt allemaal niet. Niet op de korte termijn en zeker niet op de lange termijn. Als ik nu merk dat ik iets krampachtig doe, het maakt niet uit wat het is, stel ik mezelf de volgende vragen: ‘Kan ik dit ook meer ontspannen doen?’ en ‘Wat levert het mij op als ik er nu even afstand van neem?’

Afstand nemen

De laatste tijd probeer ik mijn leven zoveel mogelijk naar deze opgedane wijsheid in te richten. Ik weet nu dat het beste voortkomt uit ontspanning en dat alleen dit inzien al effect heeft. Daarmee bedoel ik niet dat je dingen eindeloos moet uitstellen totdat je je ontspannen genoeg voelt om ermee aan de slag te gaan. Of dat je ernaar moet streven om altijd de meest relaxte versie van jezelf te zijn. Dat lukt nooit. Er is lang niet altijd tijd en ruimte voor een paar yogahoudingen, een powernap of om een rondje te wandelen. Maar je kunt er wél voor kiezen om alles wat meer ontspannen te doen. Soms doe je dat door ergens even afstand van te nemen en soms door simpelweg je schouders een stukje te laten zakken. Net wat op dat moment past.

“Sometimes the most productive thing you can do is relax.”

Lukt het jou bewust voor ontspanning te kiezen?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply