Psyche Zen denken

Het jaar dat ik stopte met uitstellen

het jaar dat ik stopte met uitstellen

Volgend jaar rond deze tijd hoop ik trots te kunnen zeggen dat het gelukt is. Dat ik in 2019 zo min mogelijk heb uitgesteld. Waarom dit mijn voornemen is en hoe ik het ga aanpakken, vertel ik je graag. 

Wanneer het idee ontstond om te stoppen met uitstellen, weet ik niet precies meer. Het was een plan dat al een tijd in mijn hoofd sudderde. Een paar dagen voor het eind van het jaar, toen ik schreef over goede voornemens, dacht ik er weer aan. Het afgelopen jaar merkte ik namelijk dat ik steeds vaker dingen uitstelde. Iets dat ik vroeger bijna nooit deed. Schoonmaken van het toilet stelde ik gerust een dag of twee uit, maar ook belangrijkere dingen als belastingaangifte en het sturen van een belangrijke mail. Kwam ik wél in actie, dan was ik daarna altijd opgelucht en vroeg ik me af waarom ik het niet eerder had gedaan. Ik ontdekte zelfs dat bijna alles makkelijker is dan ik van te voren denk. Best een eyeopener.

Een knagend moetje

Dé reden dat ik minder wil uitstellen, is dat het onnodig veel ruimte kost in mijn hoofd. Ervoor kiezen om iets op een later moment te doen, betekent namelijk niet dat ik er niet meer aan denk. Het verandert juist in een knagend moetje dat steeds weer de kop opsteekt. Ook maak ik het in mijn hoofd automatisch veel groter dan het in werkelijkheid is. De drempel wordt daardoor torenhoog om het wél te doen.

Ik heb wel eens gelezen dat je juist dingen moet uitstellen. Dat je moet wachten tot het moment dat je denkt: ‘Nu staat mijn pet er wél naar!’. Klinkt leuk, maar ik denk dat het in negen van de tien gevallen niet werkt. In sommige dingen krijg je nou eenmaal nooit zin, hoe lang je er ook op wacht. Daarnaast los je dat knagende ‘ik-moet-eigenlijk-nog-iets-anders-doen-gevoel’ er niet mee op. En juist in dat gevoel heb ik geen zin meer. Want als er iets is dat ik de afgelopen jaren heb geleerd door deze zoektocht naar zen, dan is het wel dat ik een leeg hoofd nodig heb om mij gelukkig te voelen.

Tips om te stoppen met uitstellen

Uitstellen is makkelijk, stoppen met uitstellen niet. Daar is iedereen het denk ik wel over eens. Deze tips helpen mij om het minder te doen:

 • Bedenk dat uitstellen je niets brengt. Uit onderzoek van Amerikaanse uitstelexperts bleek dat uitstellen vaak leidt tot schuldgevoel, schaamte, minder welbevinden en slechtere prestaties. Wie nu kiest voor gemak, heeft later meestal te maken met groter ongemak. Goed om te onthouden.
 • Vraag jezelf af waarom je het belangrijk vindt. Als je antwoord hebt op deze persoonlijke ‘why’, is het minder verleidelijk om het uit te stellen.
 • Onderzoek wat je tegenhoudt. Eén verklaring voor dat we dingen uitstellen, is dat de taak negatieve emoties oproept. We zijn bijvoorbeeld bang om fouten te maken of voelen ons onzeker door de omvang van de klus. Door te onderzoeken wat je precies tegenhoudt, kun je er ook iets aan veranderen. 
 • Besef dat het ‘nu of later’ is. Als ik op het punt sta om iets uit te stellen, herinner ik mezelf er aan dat het niet ‘nu of nooit’ is, maar ‘nu of later’. En bijna altijd wordt het er later niet leuker of makkelijker op.
 • Verdeel het in kleinere taken. Hierdoor wordt een grote klus een stuk minder angstaanjagend. Of werk in korte blokken met een Tomato Timer.
 • Maak een begin. De weerstand verdwijnt meestal vanzelf als je eenmaal begonnen bent.
 • Denk aan hoe je je voelt als het achter de rug is.  Je kunt dit gevoel zelfs visualiseren voordat je begint. Misschien ben je trots, gemotiveerd om nog een taak aan te pakken, opgelucht of gewoon blij.

Kijktip: deze video over waarom we dingen uitstellen en hoe je dit kunt veranderen.

Heb jij last van uitstelgedrag? En heb je tips om hier vanaf te komen?

You Might Also Like

1 Comment

 • Anne's plek
  15 januari 2019 at 09:44

  Best een inspirerend artikel! Een van de dingen waar ik op wil gaan letten dit jaar. Tot nu toe geen fysieke doelen, alleen maar mentale en ik vind het heerlijk. Dank je wel voor dit artikel 🙂

 • Leave a Reply