Inzicht Zen denken

Het leven is niet altijd leuk

Op een grauwe dinsdagmiddag loop ik naar buiten. Het weer past precies bij hoe ik me voel: mweh. Ik zou willen dat ik vandaag iets leuks en ongewoons meemaak. Kort daarna denk ik: ‘Waarom is een doorsnee dag niet oké?’

Je gelukkig voelen lijkt een keuze te zijn. Ben je verdrietig? Hup, dan huil je een keer flink uit en pak je daarna de draad weer op. Voel je je onrustig, dan doe je een paar ademhalingsoefeningen en weg is de drukte in je hoofd. Voor bijna elke negatieve emotie lijkt een kant-en-klare oplossing te zijn. Maar zelfs al mediteer ik elke dag, ga ik elke week naar yogales en kan ik mijn huur prima betalen, ook ik voel mij weleens somber.

Geobsedeerd met geluk

Op dit moment heb ik weinig redenen om ongelukkig te zijn. Toch voelde ik me op die ene dinsdagmiddag niet supervrolijk. Later ging ik na waar dat sombere gevoel precies vandaan kwam. Ik moest denken aan vroeger, toen je ‘gewoon’ je werk deed. Je begon om half negen, at twee boterhammen rond een uur of twaalf en ging om vijf uur weer naar huis. Je hoefde niet een uitgebreid ontwikkelplan te hebben; rond kunnen komen van je baan was toen al een hele prestatie. Het leven leek, als ik mijn oma zo hoor, veel simpeler.

Nu heb ik het gevoel alsof gewoon je werk doen niet meer genoeg is. Je hoort succesvol te zijn (wat dat ook mag betekenen) en deze successen uitgebreid, online en offline, met anderen te delen. Als ik Instagram open, dan is je werkdag beginnen met een overheerlijke cappuccino in een koffiebar het ideaalbeeld. Maar de realiteit is dat er nu eenmaal dagen zijn waarop je je niet geweldig voelt en misschien zelfs liever in bed blijft liggen. Psychiater Dirk de Wachter vind ik daarom een inspirerend voorbeeld. Hij is van mening dat we niet altijd gelukkig hoeven te zijn. Sterker nog, we zijn volgens hem te geobsedeerd met geluk. Zo zegt hij in een video: “We willen dat alles leuk, leuk, leuk is. En dat lijkt me een vergissing.”

Geluksspier

Een bekende uitspraak is dat er zonder donker geen licht bestaat. Je zult minder mooie momenten moeten hebben om te weten wat geluk is. Geluk is in dat opzicht ook geen eindbestemming. Volgens Neil Pasricha, bekend van onder andere het boek ‘The Happiness Equation’, kun je geluk daarom het beste zien als een spier die je traint. Met kleine gewoontes zorg je dat die spier steeds sterker wordt. Het is alleen een illusie om te denken dat je je daardoor nooit meer ongelukkig voelt. Het leven nemen zoals het komt, de ene keer zonniger dan de andere keer, helpt mij dan ook om minder gelukkige momenten te omarmen. Een doorsnee dag kan dan zelfs achteraf gezien een gouden randje krijgen.

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Vind jij dat we te veel geobsedeerd zijn met geluk?

You Might Also Like

4 Comments

 • Anne
  15 juli 2019 at 17:56

  Ik lees vaak mee, maar moet nu echt even reageren. Deze blog komt echt als geroepen en je hebt helemaal gelijk. Ondanks alle zelfhulpboeken en Instagram cursussen die je het idee geven dat je complete controle kunt krijgen, is het inderdaad een illusie te denken dat je kan voorkomen dat je je (af en toe) ongelukkig zal voelen.

  Fijn dat jullie daar aandacht aan geven!

 • Dylan gaat naar buiten
  15 juli 2019 at 20:49

  Heel herkenbaar. Op dit moment heb ik weinig om te klagen; een lieve vriendin, een mooi huurhuisje dat we prima kunnen betalen en een goede, leuke baan. Toch zit ik er deze week helemaal door heen. Ik weet niet goed waarom, maar durf dat ook wat beter los te laten: soms voel je je gewoon even down. Als ik dan een paar uurtjes de natuur in duik probeer ik een glimlach op mijn gezicht te toveren. Geforceerd, maar het helpt. Lachen doet lachen! Maar je soms wat minder lekker voelen is normaal en daar mag inderdaad wat meer over gepraat worden.

  • Lisa
   15 juli 2019 at 22:29

   Goede tip! Ga ik eens proberen. En fijn om te horen dat het herkenbaar is 🙂 Hopelijk zien de komende dagen er voor jou weer iets zonniger uit.

  Leave a Reply