Ontspanning Zen voelen

Het recept voor een langzaam weekend

Langzaam leven is een heuse kunst, blijkt uit Shirah’s challenge. Je hebt er flink veel geduld voor nodig. Toch kun je jezelf trainen in deze langzame manier van leven. Het weekend is het perfecte moment om het rempedaal weer terug te vinden. Hoe wordt je weekend langzaam?

Plan zo min mogelijk

Voor zo ver het nog kan, maak geen afspraken voor dit weekend. Natuurlijk is het leuk om mensen te zien, maar door al iets af te spreken voor zaterdag en zondag, onstaat er minder ruimte om spontaan iets te ondernemen of gewoon eens lekker niks te doen. Heb je toch zin om met iemand af te spreken? Bel dan!

Kies een langzame activiteit

Schilderen, tekenen, wandelen, schrijven, puzzelen. Het zijn stuk voor stuk activiteiten waardoor je het gevoel krijgt dat de tijd even stil staat. Dit kan alleen als je er ook de tijd voor durft te nemen. Begin in je pyjama en stop desnoods als het tijd is om te eten om vervolgens weer verder te gaan. Tijdens een langzaam weekend bestaat er geen tijdsdruk.

Ga de natuur in

In de natuur zijn, zet de tijd even stil. Gebruik deze twee vrije dagen om een natuurgebied bij jou in de buurt te ontdekken. Maak bijvoorbeeld een mooie NS-wandeling, neem een boek mee om meer te leren over de natuur, vul een thermoskan voor een pauze onderweg of begin met het maken van een winters herbarium. Wil je de natuur ook in huis halen? Koppel er dan meteen een bezoek aan het tuincentrum aan.

Begin de dag met een mindfulness oefening

Mindfulness kun je op elk moment van de dag toepassen. Ook hoef je er niet meteen een uur voor uit te trekken. Heb bijvoorbeeld meer aandacht voor alle nieuwe dingen om je heen, drink bewust een kop thee of focus je op de geluiden om je heen.

Kies maximaal drie dingen die je wilt doen

Vaak zijn we geneigd eindeloze to do-lists te maken, terwijl je aan merendeel geen eens toekomt. Dit geeft uiteindelijk alleen maar een onvoldaan gevoel. Bedenk daarom drie dingen waar je vandaag sowieso tijd voor wilt maken en beperk je tot die drie punten. Je zult zien dat het rust geeft om niet te veel te verlangen. Ben je klaar met wat je wilde doen? Morgen is er weer een dag, geniet er vandaag juist van dat je niets moet.

Hou een internetloze zondag

Zondag is de perfecte dag om eens niet achter je computer of telefoon te zitten. Door altijd het idee te hebben bereikbaar te moeten zijn, komen we moeilijk aan ontspanning toe. Begin hier daarom zaterdag alvast mee door alle meldingen op je telefoon uit te zetten, dan is de overgang naar zondag meteen kleiner.

Probeer je je te vervelen

Vervelen voelt meestal als een grote verspilling van tijd. Druk zijn, dat geeft pas aan dat je goed bezig bent. Zonde, want vervelen is een heel mooi gegeven; het betekent simpelweg dat je even niks te doen hebt. Een kwartier vervelen lijkt misschien heel nutteloos, maar deze tijd geeft je juist ruimte. De ruimte voor inspiratie, een leger hoofd en innerlijke gesprekken.

Doe één ding tegelijk

Multitasken maakt onrustig. Probeer daarom dit weekend één ding tegelijk te doen; van afwassen tot een boek lezen. Door te monotasken, krijg je meer voldoening en ervaar je minder stress. Weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan dit artikel.

There is more to life than increasing its speed. —Mohandas K. Gandhi.

Wat is jouw recept voor een langzaam weekend?

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.