Yoga Zen doen

Het verschil tussen chi, meridianen en nadis

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is chi, ook wel geschreven als qi (spreek uit als ‘tji’), dé levensenergie die nodig is om het lichaam optimaal te laten functioneren. Naast chi, zijn er ook meridianen en nadis. Wat is het verschil tussen deze drie? En wat hebben ze met energie te maken?
Door Belle Jansen

Door onder andere stress, verslavingen, ongezond eten, verwondingen en onverwerkte emoties, verliezen we een deel van onze chi. Hierdoor raakt je levensenergie uit balans of geblokkeerd, met lichamelijke en emotionele klachten tot gevolg. Door zachte, bewuste bewegingen en meditatie en ontspanning, kun je je chi herstellen. Yin yoga is hiervoor ideaal.

Tijdens yin yoga zit of lig je voor een langere tijd in een houding. Hierdoor kan de chi niet meer vrij circuleren. Deze stroomt dan naar je bindweefsel, waar de energie stagneert. Je kunt het vergelijken met het knakken van een tuinslang; het water stroomt niet meer na de knak. Maar wanneer je de tuinslang weer recht legt, gaat er in één keer een sterke stroom water door de tuinslang. Hetzelfde gebeurt bij yin yoga: zodra je uit de yin houding komt, komt er een sterke stroom van chi op gang en voel je een golf van energie door je lichaam. Blokkades worden daarmee opgeheven.

Je meridianen in evenwicht brengen

Meridianen zijn banen in ons lichaam waardoor levensenergie loopt. De yogi’s noemen deze energie ‘prana’, dit is vergelijkbaar met chi. Meridianen zijn niet zichtbaar, maar bevinden zich in de ‘yin weefsels’: de gewrichten, gewrichtsbanden, pezen en het bindweefsel. Doordat meridianen niet te zien zijn, heeft de westerse geneeskunde lange tijd niet erkend dat zij bestaan. Maar inmiddels tonen diverse wetenschappelijke onderzoeken aan dat meridianen en de bijbehorende drukpunten wel degelijk bestaan. Ook is er apparatuur die de meridianen waarneemt.

Er zijn in totaal 71 meridianen, waarvan twaalf het meest belangrijk zijn. Dit zijn zes meridiaanparen: in ieder meridianenpaar is één meridiaan yin en één yang. Iedere meridiaan is gekoppeld aan een orgaan, maar de functie van een meridiaan komt niet overeen met de functie van het gerelateerde orgaan in de westerse geneeskunde (op holistik.nl vind je hier meer over). De yin-energie (rust, stabiliteit, koelte) en yang-energie (activiteit, beweging, warmte) beïnvloeden elkaar. Voor het functioneren van je lichaam en geest, is het belangrijk dat yin en yang in evenwicht zijn.

Nadis om mee te voelen

Er zijn tenslotte 72.000 (!) nadis in je lichaam, die samen een uitgebreid netwerk van de kleinste energiestroompjes vormen. Nadis zijn ook energiebanen, maar niet dezelfde banen als meridianen. Het Sanskriet woord ‘nadi’ betekent stroom, beweging of vibratie. Ze leveren energie aan elke cel en elk orgaan via hun enorme netwerk, waarbij ze prana heen en weer brengen in elke richting. De kleine nadis krijgen prana via de grotere onderdelen van ons energiesysteem: de meridianen. De nadis komen samen bij speciale energiepunten in het lichaam: de chakra’s.

Net als meridianen zijn nadis niet zichtbaar, maar hebben ze wel invloed op lichaam en geest. In je lichaam vormen nadis onder andere het zenuwstelsel, de bloedsomloop, het spijsverteringsstelsel, ademhalingssysteem en de lymfatische systemen. Blokkades in deze nadis kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. Daarnaast ‘dragen’ nadis gedachten, gevoelens en zenuwimpulsen. Wanneer deze nadis worden geblokkeerd, verliezen we ons vermogen om te voelen, om echt contact te maken met anderen, met onze omgeving en om met onszelf te verbinden.

Je nadis openen

Er zijn verschillende technieken om de belangrijkste nadis open te houden, zoals pranayama oefeningen. Je neusgat speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe dat precies zit en wat voor invloed dit heeft op je energie, vertel ik binnenkort.

Zou je meer over chi, meridianen en nadis willen weten?

You Might Also Like

1 Comment

  • Janna
    24 april 2018 at 07:43

    Heel erg interessant! Ik heb deze termen al zo vaak horen vallen zonder dat ik precies wist wat ze betekenen, dus leuk om eens te lezen hoe het zit. Ik zou er wel meer over willen weten 🙂

  • Leave a Reply