Geluk Zen voelen

Hoe een doodgewone ochtend bijzonder wordt

Een doodgewone ochtend bijzonder maken lukt mij niet iedere dag. Maar als het wél lukt, besef ik iedere keer weer hoe belangrijk het is. Je zet de juiste toon voor de rest van de dag en kunt tijd maken voor de dingen die jij belangrijk vindt. Daarom geef ik je inspiratie voor vijf ongewone ochtenden. 

Ik ben geen diehard ochtendmens die iedere ochtend om vijf uur opstaat om te mediteren, visualiseren en een uur yoga te doen. Wel was ik na het lezen van ‘The Miracle Morning’ van Hal Elrod zó geïnspireerd, dat ik tijdelijk een heel uitgebreid ochtendritueel had. Om kwart over vijf lag ik op mijn yogamatje om vervolgens een boek te lezen, te schrijven en uitgebreid te ontbijten. Het waren een aantal inspirerende, maar ook vermoeiende weken. Wil je je ochtend meer betekenis geven zonder een uur eerder op te staan? Probeer dan deze minder gewone ochtenden:

Yoga en visualiseren

Als ik de dag begin met yoga oefeningen uit het boek ‘Yoga zonder les’, daarna mediteer en tot slot mijn dag visualiseer, weet ik bijna zeker dat ik een leuke dag heb. Ik ben meteen wakker, voel me rustig en door te visualiseren begin ik de dag positief. Misschien vind je dit te veel gedoe, doe dan één yogahouding, mediteer drie minuten en schrijf kort op papier wat je doelen zijn voor deze dag. Dit hoeft helemaal niet zweverig te zijn, ‘minder stressen’, ‘alleen op mijn telefoon kijken in de pauze’ of ‘vroeg gaan slapen’ zijn ook goede doelen. Natuurlijk kun je de dag ook beginnen met een YouTube-video van een online yogi of door te mediteren met muziek.

Ga meteen naar buiten

Het voelde echt als een bijzondere ochtend toen ik om vijf uur opstond om vogels te spotten in het bos. Veel vogels waren er niet, maar het was heel mooi om het langzaam licht te zien worden. Voor je werk of studie naar een bos gaan, is misschien niet haalbaar. Je kunt wel meteen als je wakker bent een klein rondje buiten lopen. Woon je dichtbij een park, bos of strand? Dan is dit de perfecte plek om te ontbijten.

Geniet van de ruimte tussen de dingen die je moet doen

Sommige ochtenden lijken nog het meest op een to-do list die je moet afwerken. Douchen, aankleden, ontbijten, tas pakken, op de fiets springen. Leo Babuata van Zenhabits herinnerde mij eraan dat de ruimte tussen deze activiteiten net zo waardevol is. Dus het moment dat je je kleding uit de kast pakt, je ontbijt klaarmaakt en de sleutel in het slot steekt om naar buiten te gaan. Door aandacht te besteden aan deze momenten, krijgt je ochtend meteen meer betekenis.

Ontbijt op bed op een maandag

Je hebt mensen die houden van ontbijt op bed en mensen die het verschrikkelijk vinden, volgens mij zit er niets tussenin. Zo zijn er mensen die al jeuk krijgen als ze eraan denken (“Al die kruimels in bed!”) en mensen die het liefst iedere dag ontbijten op bed. Houd jij er wel van? Begin dan eens de maandagochtend met een ontbijt in bed. Het mag dan wel maandag zijn, maar betekent niet dat je je ochtend ook zo moet indelen. Juist door het eens anders te doen, doorbreek je die maandagsleur.

Muziek en pittige poëzie

Toen ik nog thuis woonde was ik ervan overtuigd dat ik avonden op de bank zou liggen met een glas rode wijn en een dikke pil Russische literatuur als ik op mezelf ging wonen. Grappig hoe je een gedetailleerde voorstelling van iets kunt maken om het vervolgens (bijna) nooit te doen. Pas had ik ook een bijzonder ochtendritueel bedacht: klassieke muziek luisteren onder het genot van een uitgebreid ontbijt en een dichtbundel met poëzie. Komende week ga ik testen of dit echt zo’n perfect ochtendritueel is. Als er een dichtbundel is die ik moét lezen, laat het dan vooral weten!

Meer ideeën voor een minder gewone ochtend

 • Doe je telefoon pas aan als je buiten bent. Een telefoon- en computerloze ochtend helpt je dag rustiger beginnen en je houdt tijd over voor echt belangrijke dingen.
 • Als ik verwacht dat ik de volgende ochtend moeite heb met opstaan, verzin ik iets om naar uit te kijken. Een nieuw boek bijvoorbeeld of een speciaal ontbijt. Negen van de tien keer kom ik dan veel makkelijker uit bed.
 • Door je ochtend anders te gebruiken, onderscheid je je van de gemiddelde mens. Niet dat er met gemiddeld iets mis is, maar stel dat je een boek wilt schrijven of meer wilt sporten, is het handig om de ochtend hiervoor te gebruiken. Al is het maar tien minuten.
 • Het is bewezen dat je je gelukkiger voelt als je iedere dag stilstaat bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Schrijf het op papier, zeg het hardop of houd een lijst bij in je telefoon.

“When you arise in the morning, think of what a precious privilege it is to be alive – to breathe, to think, to enjoy, to love” – Marcus Aurelius.

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Wat is jouw favoriete ochtendritueel?

You Might Also Like

5 Comments

 • Charelle
  17 juni 2016 at 16:20

  Leuk artikel! Ik wil Miracle Morning ook echt nog lezen, ben heel benieuwd naar dat boek!

 • Iris
  17 juni 2016 at 22:07

  Leuk om dit te lezen! Ik moet zelf eigenlijk ook meer een ochtendritueel gaan bedenken. Ik kan echt ontzettend moeilijk uit bed komen, al moet ik zeggen dat het wel een stuk beter gaat dan vroeger. Toch druk ik nog steeds te vaak op de snooze-knop..oeps.

 • Merle
  18 juni 2016 at 14:05

  Ik hoor van meer mensen inderdaad over dat Miracle Morning-ochtendritueel, merel, van degroenemeisjes.nl had het er ook al over. Ik ben erg benieuwd. Als ik al weet dat ik moeilijk op zal gaan staan, hang ik voor mezelf een plakbriefje op wat ik meteen zie als ik mijn ogen open doe. En daar zet ik dan iets op wat leuk is aan die dag, of gewoon een ‘Heb je lekker geslapen?’ is ook al fijn. Het heeft iets magisch ofzo, haha, maar het werkt in ieder geval!
  En ik wilde ook nog even zeggen dat ik tot nu toe echt alle artikelen die op deze blog verschijnen, súperfijn vind – ik ben echt superblij dat ik deze blog heb ontdekt! Dus ga vooral zo door 🙂

  • Lisa
   18 juni 2016 at 14:24

   Wat lief van je, Merle! Ik vond jouw laatste artikel (‘Onder water’) ook erg mooi geschreven. Hopelijk kun je een beetje relaxen nu je niet meer hoeft te leren!

 • Chrissy
  19 juni 2016 at 09:02

  Leuk artikel! Ik ga kijken of ik dit ook u mijn leven in kan passen 🙂 door mijn wisselende diensten vind ik dat een netjes lastig Maargoed ik kan het altijd proberen!
  X

 • Leave a Reply