Inzicht Zen denken

Hoe een zondag hoort te zijn

Hoe een zondag hoort te zijn

De fijnste zondagen vind ik als ik het gevoel heb dat ik niets moet. Dagen waarop ik de rust heb om uit te slapen, uren met een boek op de bank te zitten en uitgebreid te koken. Alleen zien negen van de tien zondagen er niet zo uit. Hoe komt dat?

Afgelopen week had ik een ongemakkelijk gesprek in de pauze op mijn werk. De ene na de andere collega vertelde dat ze aflevering na aflevering van de serie Stranger Things hadden gekeken. Na een tijdje zei ik: “Als ik veel afleveringen van een serie achterelkaar kijk, heb ik daarna zo’n ‘mweh’-gevoel.” Ik verwachtte dat een paar collega’s zouden zeggen ‘zo leuk is bingewatchen inderdaad niet’ of ‘ja dat ken ik’, maar in plaats daarvan keken zes paar ogen mij glazig aan. “Hebben jullie dat niet?”, probeerde ik nog. Maar nee, ik was de enige die dit lege gevoel kende. We raakten in gesprek over nuttig willen zijn, zelfs in het weekend. Een collega drukte mij op het hart dat het heel belangrijk is om soms niks te moeten en dat een dag series kijken perfect in dit plaatje past. Ik knikte maar wat.

Moeten en willen

Nuttig zijn in het weekend betekent voor mij niet mijn hele huis schoonmaken (was het maar waar!) of mijn financiën op een rij zetten, maar dingen doen waar ik blij van word. Zoals een bananenbrood bakken, door de natuur struinen en mijn familie zien. Dingen die mij geen ‘mweh’-gevoel geven, maar nieuwe energie. Ik denk dat er niets mis mee is dat ik mijn tijd graag zinvol gebruik en van mijn weekenden het liefst een aaneenschakeling van bijzondere momenten maak. Het zorgt alleen soms voor het knagende gevoel dat ik iets moet, waardoor ik vergeet om stil te staan bij wat ik wil. De rust ontbreekt dan om uit te slapen, uren met een boek op de bank te zitten of uitgebreid te koken, omdat ik overenthousiast ben over de mogelijkheden die 48 vrije uren mij geven. Een luxeprobleem dus.

Zondag rustdag

De laatste tijd probeer ik van mijn zondag iets meer een rustdag te maken, zoals het misschien wel hoort te zijn. Ik probeer het idee los te laten dat ik iets moet en open te staan voor de spontaniteit van het moment. Net zoals ik mij iets meer dan een jaar geleden voornam, toen ik ontdekte dat een dag zonder plan vaak het mooiste is. Nog steeds bezoek ik op zondag rommelmarkten, zie ik mijn familie zoveel ik kan en sta ik vroeg op om naar een yogales te gaan, alleen negeer ik nu vaak het knagende gevoel in mijn hoofd dat ik iets moet. Ik zie in dat zondag de perfecte dag is om te vertragen, zodat je later in de week weer kunt versnellen. Een dag om op de pauzeknop te drukken. Of je dat nu doet met een serie of met een boek op de bank.

Sunday is the golden clasp that binds together the volume of the week – Henry Wadsworth Longfellow.

Wat is voor jou de perfecte zondag?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Evelien
  10 november 2017 at 09:56

  Leuk om te lezen en een heel herkenbaar gevoel! Ik heb altijd discussies met mezelf over wat ik eens aaallemaal zou kunnen/moeten doen in m’n vrije tijd. Mooi verwoord van het vertragende gevoel op zondag. Ga ik ook proberen. 🙂

  • Reply
   Shirah
   12 november 2017 at 17:10

   Dankjewel. Ik ben benieuwd hoe het je bevalt!

 • Reply
  Janna
  10 november 2017 at 12:37

  Mooi artikel en een heel herkenbaar gevoel. Als ik een uur ‘niks’ doe, kan ik daar zo van balen. De laatste tijd probeer ik dat meer los te laten, omdat ik hier zo moe van kan worden. Vertraging op zondag lijkt me een mooi uitgangspunt 🙂

  • Reply
   Shirah
   12 november 2017 at 17:17

   Ja, wat is dat een irritant gevoel hé? Zonde van zo’n fijne vrije dag :).

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.