Psyche Zen denken

Hoe ik langzaam van mijn telefoon afkick

hoe ik langzaam van mijn telefoon afkick

Ongeveer twee maanden geleden kondigde ik met veel bombarie in mijn omgeving aan dat ik van mijn telefoon wilde afkicken. Ik installeerde een app, gaf mezelf een tijdslimiet en deed mijn best om vastgeroeste gewoontes te veranderen. Alleen is afkicken nog niet zo makkelijk. 

Dat ik een haat-liefdeverhouding met mijn smartphone heb, is misschien geen nieuws. Eerder schreef ik al dat ik het een sta-in-de-weg voor geluk vind en regelmatig droom over een ouderwetse Nokia. Soms voel ik me net een oma als ik weer verzucht dat ik de tijd mis dat je alleen nog kon bellen en sms’en. Nu vraag je je misschien af: ‘Waarom ruil je je hypermoderne smartphone dan niet om voor één die bijna niets kan?’. Voor het antwoord schaam ik me een beetje: ik ben bang dat ik het te erg mis. Instagram, de appjes van vrienden, het niet verdwalen dankzij Google Maps, een goede camera in zakformaat en de reisapps die mij altijd uit de brand helpen. Daarom leek afkicken mij het beste idee.

Gek van dat ding

Toen ik in mijn omgeving vertelde dat ik mijn telefoon minder wil gebruiken, zorgde dat voor interessante gesprekken. Veel mensen zeiden dat ze ‘ook gek worden van dat ding’ en blij zijn dat er in hun tienerjaren nog geen smartphone was. Ook kreeg ik een aantal keer de vraag of ik dan echt zo veel mijn telefoon gebruik. Tja, wat is veel? Op een gemiddelde dag kijk ik al snel zo’n anderhalf tot tweeënhalf uur op mijn telefoon. Ik vind dat te veel, maar ik heb ook gemerkt dat ik alles met schermen, van computeren tot televisiekijken, al snel te veel vind. Daarom merkte ik na een week minder mijn telefoon gebruiken al verschil. Ik voelde me rustiger, kon me beter concenteren en had meer oog voor alles en iedereen om mij heen.

Dat afkicken heb ik alleen een beetje onderschat. Het is niet iets wat ik even doe, maar waar ik iedere dag bewust mee bezig moet zijn. Doe ik dat niet? Dan val ik weer in nutteloze en tijdslurpende gewoontes, zoals een half uur door Instagram scrollen in de trein of meteen naar mijn telefoon grijpen als ik niets te doen heb. De komende tijd ga ik daarom op dezelfde (langzame) voet door om écht een eind te maken aan mijn smartphoneverslaving.

Wat ik anders doe

Afkicken gaat dan wel niet zo makkelijk als ik had gehoopt, maar ik ben wel blij dat ik minder afhankelijk ben van mijn telefoon. Dat komt door de volgende aanpassingen in mijn leven:

  • Tijdens het ontbijt kijk ik niet meer op mijn telefoon. Las ik eerst af en toe een boek tijdens het ontbijt, nu doe ik dat bijna altijd. Scheelt veel ruis in mijn hoofd in de vroege ochtend.
  • Ik heb een tijdslimiet. RealizD is mijn redder in nood. Deze app houdt bij hoe lang je je telefoon gebruikt en je kunt een tijdslimiet instellen. Als ik mijn telefoon bijna een uur heb gebruikt, krijg ik een seintje. Mijn doel is om niet over dit uur te komen, maar dat lukt nog niet altijd.
  • Als ik steeds naar mijn telefoon grijp, zie ik dat als een teken. In het boek ‘Leven zonder filter’ vertelt Fleur dat ze op bepaalde momenten extra veel op haar telefoon kijkt en hem zelfs mee naar het toilet neemt. Vaak loopt ze dan weg voor haar gevoelens. Als ik hetzelfde doe, vraag ik me af: ‘Is er eigenlijk niet iets anders aan de hand?’, ‘En kan ik op dit moment niet beter iets anders doen?’.
  • In de trein lees ik een boek, luister ik een podcast of schrijf ik. Nog steeds kijk ik in de trein af en toe op mijn telefoon, maar een stuk minder dan eerst.

En wat ik nog anders wil gaan doen

De komende tijd wil ik het volgende doen:

  • Mijn telefoon uit de slaapkamer bannen. Twee jaar (!!) geleden was ik het al van plan om een ouderwetse wekker te kopen, maar ik heb het nog steeds niet gedaan. Tijd om daar verandering in te brengen.
  • Een tijdslimiet voor Instagram instellen. Instagram is de app die ik veruit het meeste gebruik. Ik ben op zoek naar een handige app om hier een tijdslimiet aan te koppelen. Ken jij er één?
  • Een horloge kopen. Vaak pak ik mijn telefoon om te kijken hoe laat het is en verdwaal ik daarna op het internet, op Instagram of Twitter. Ik houd alleen helemaal niet van horloges…

– Dit artikel bevat een affiliate link. Als je via deze link iets koopt, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. –

Hoe verslaafd ben jij aan je telefoon? Zou je willen afkicken? En heb je tips voor mij?

BewarenBewaren

You Might Also Like

Leave a Comment

Leave a Reply