Mindfulness Zen doen

Hoe ik meer in het nu probeer te leven

Zo lang ik me kan herinneren, ben ik veel met de nabije toekomst bezig. Kleine dingen die nu eigenlijk niet belangrijk zijn, zoals wat ik volgende vrijdag doe of hoe laat ik de trein morgen neem. Daarom vind ik het soms lastig om in het nu te leven. Gelukkig heb ik een aantal manieren gevonden waardoor het beter lukt.

Ik heb er weken over gedaan voordat ik ‘De kracht van het nu‘ van Eckhart Tolle uit had, één van de bekendste spirituele boeken ter wereld. Maar het lezen van Eckhart’s meesterwerk had wel effect. Het liet mij inzien dat ik te veel bezig ben met de toekomst en hielp mij tijdelijk meer in het nu leven. Tijdelijk ja, dat is vaak het nadeel van boeken. Je bent even gegrepen door een nieuwe denkwijze, tot in je tenen geïnspireerd, maar daarna zwakt het gevoel af. Toch heb ik de afgelopen tijd een aantal dingen geleerd die mij helpen meer in het nu te leven.

Wat je denkt, hoeft niet waar te zijn

Wie niet in het moment leeft, is te veel bezig met de toekomst of het verleden. Zo simpel is het. Als je aan de tandartsafspraak van volgende week woensdag denkt, is het gewoon een stuk lastiger om van het moment te genieten. Je bent immers met je hoofd al bij de tandarts. Vaak als ik aan de nabije toekomst denk, maak ik er een gedetailleerde voorstelling van. Hierdoor lijkt het bijna alsof het de werkelijkheid is. Op deze momenten denk ik nu vaak aan de volgende zin: ‘wat ik denk, hoeft niet waar te zijn’. Negen van de tien keer lopen dingen anders, daarom heeft het geen zin om in deze fantasie te geloven.

Er is alleen maar nu

Een tijd geleden las ik een goede tip in een boek. Helaas ben ik het boek vergeten, maar de tip heb ik wel onthouden. Op momenten dat je met de toekomst of het verleden bezig bent, kijk dan eerst goed om je heen. Misschien zit je in de bus, in je woonkamer of zelfs in de badkamer. Net zoals je fysiek alleen in die kamer kunt zijn, geldt precies hetzelfde voor je gedachten. Door ‘het nu’ als een ruimte te zien waarin je bent, wordt het meer tastbaar. Er is alleen maar nu, net zoals jij op dit moment op deze plek bent.

Morgen is er weer een nieuwe morgen

Als je net zoals ik een ‘toekomstdenker’ bent, heeft het zin om te bedenken dat er altijd een morgen zal zijn. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat we allemaal 115 worden. Zo is er ook een overmorgen, volgende week en volgend jaar. Hiermee wil ik zeggen dat je nog een heel leven hebt om meer met de toekomst bezig te zijn, dan met het nu. Uiteindelijk schiet je hier weinig mee op en blijf je in dezelfde cirkel denken. Ben jij met je hoofd meer in het verleden? Besef dan dat er ook altijd een gister zal zijn.

Maak het niet moeilijker dan het is

Voordat ik country- en folkmuziek ontdekte, luisterde ik wel eens naar Jason Mraz. De teksten zijn geen lyrisch hoogstandje, maar in zijn nummer ‘living in the moment’ zit een mooie boodschap. Hij zingt: “I will not waste my days, making up all kinds of ways, to worry about all the things, that will not happen to me.” Het klinkt heel makkelijk als hij het zo zingt, maar misschien hoeft het ook helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Kan meer in het nu leven niet gewoon een keuze zijn? Of een doelstelling voor de dag? Het is het proberen waard.

Lukt het jou om in het moment te leven? En hoe doe je dat?

You Might Also Like

4 Comments

 • Rachel Kromdijk
  6 mei 2016 at 14:17

  Goed geschreven en in het nu leven is vooral erg belangrijk en laat jezelf niet gek maken door wat andere doen en wat er gebeurd bij mensen.. ook erg belangrijk

  • Shirah
   8 mei 2016 at 13:07

   Dankjewel! En je hebt helemaal gelijk, het is zo makkelijk je gek te laten maken door andere mensen.

 • Anne
  6 mei 2016 at 16:30

  Wat mooi geschreven! Echt even wat ik nodig had.
  Doordat ik 3 dagen geleden te horen heb gekregen dat ik diabetes heb is leven in het nu een belangrijkere rol gaan spelen: heel veel dingen zijn ineens niet meer belangrijk. Van de ene kant draait het om hoe het nu gaat, hoe ik me nu voel. Van de andere kant ga ik veel aan de toekomst denken: wat zijn de complicaties van mijn chronische ziekte enzovoort.
  Maar het is zo belangrijk om gewoon te genieten. Van de ene op de andere dag ben je chronisch ziek… dat heb ik zojuist ervaren. Pak alle onbezorgdheid die je pakken kunt.

  • Shirah
   8 mei 2016 at 13:11

   Dankje. Ik kan me goed voorstellen dat veel dingen nu ineens niet meer belangrijk zijn. Hopelijk lukt het je toch, ondanks alles, om in het moment te leven. Veel sterkte!

  Leave a Reply